Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez miszcz » 28 Wrz 2025, 17:51

Jednorazowo. Podczas pierwszego cyklu miałem czkawkę 3 dni i nie mogli nic zrobić. Podczas drugiego cyklu jakiś lekarz na nocnym dyżurze podał te krople i przeszło od razu. Zapytaj o ohydne krople na żołądka, może będą wiedzieć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 28 Wrz 2025, 18:10

Dziękuje bardzo bede pytać jeszcze, choc mowila siostra ze nie mają zadnych obecnie kropli na żoładek ehh.

Edycja postu: 29.10.2025

Czkawka nie odpuszcza i ciągle mnie męczy :(
Czy to w koncu przejdzie samo ?, czy nie przejdzie dopoki cios nie dostane skutecznego, jak mysliscie ?
PeterMac

Postprzez PeterMac » 29 Wrz 2025, 22:40

Czy mozna odstawic deksametazon ? ten steryd, to on powoduje tą nie ustającą czkawkę.
Ta czkawka mnie wykończy :(, nie moge spać, pić, cokolwiek.
PeterMac

Postprzez CRS » 30 Wrz 2025, 10:22

A co lekarze na to? Jak próbowali temu zaradzić? Czy próbowałeś baclofen?

Pytałeś lekarzy o zmianę sterydu? Czy można zrezygnować ze sterydu, to już z lekarzami musisz rozmawiać. Masz prawo odmówić przyjęcia konkretnego leku.
CRS

Postprzez PeterMac » 30 Wrz 2025, 20:33

Pytalem o ten Bacoflen ale pielegniarki nie mialy go, chyba to juz jakis taki lek ze juz lekarz musi zlecic.
Co do zmiany sterydu to pytalem pielegniarek mowily ze musi być i doataje i tak małe dawki, lekarki nie zdarzylem zapytać bo mocno zabiegana, dostalem tylko wytyczne do wypisu.
Dostawlaem metokoporamid i haloperidol, ale nie wiem czy cos to pomagało, wątpie.
Czkawka jest caly czas u mnie w nararciu, szczególnie jak pije wodę, od czasu do czasu pusci i nawraca :(
Pani Doktor przepisala mi jeszcze dziś przy wypisie Ondasetron Bluefish na nudnosci, wymioty, ktore u mnie nie wystepują jak na razie w ogóle, powiedziala ze na tą czkwąkę tez to jest.
Problem mam tez z wyporoznianiem, od 4 dni nic, wszystko stoi :(
Dostawalem czopki i Lactolosum, ale nic to nie dało.
Czy moze zjesc troche albo napic sie soku z kwaśnej kapusty ?
PeterMac

Postprzez tobson85 » 30 Wrz 2025, 21:00

Na zaparcie możesz
1. Zacząć od kilku suszonych śliwek, ale szczerze to wątpię czy pomoże.
2. Kolejnym krokiem są czopki glicerynowe. Wkładasz 2-3 sztuki i trzymasz jak najdłużej Ci się uda.
Jesli to nie pomoże to:
3. Lewatywa - w aptece są nawet gotowe jednorazowe zestawy do wykonania w domu.

Zaparcia indukowane są zapewne przez środki przeciwwymiotne jak np Ondasetron. Jak odstawisz przy braku mdłości to powinno być lepiej.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez PeterMac » 01 Paź 2025, 16:30

Witajcie ponownie!, jest nieco lepiej, czkawka odeszła jak na razie uff.
Udalo mi sie tez wyprożnić w naturalny sposób po 5 dniach mega mocnego zaparcia, co za ulga (bardzo ciemny stolec), dodam ze pilem sok z buraków w szpitalu.
Jesli chodzi o calą resztę to czuje sie nie najgorzej, minimalnie tylko osłabiony, skołowany.
Pije sok z buraka marchwi swiezo robione.
W piątek jadę na dolewkę jedniodniową.
PeterMac

Postprzez PeterMac » 10 Paź 2025, 18:35

Witajcie!

Mała aktualizacja 10.10.2025 jak przebiega leczenie u mnie.

Jestem tak na prawdę na razie po pierwszym cyklu, dziś miałem ostatnią wlewkę bleomecyny.

Jak na razie nie mam gorączki, przy pierwszym wlewie tydzien temu bleomency taka wystąpiła 38C i na wieczór spadła.

Wyniki krwi mam słabe bo mocno spadły mi neutrofile/neutrocyty i na dziś spadły mi do poziomu 0.31 tyś.
Troszke dziwne ze nie dostałem ponownie zastrzyków Zarzio jak wcześniej na 5 dni, jednak dziś była młoda doktor na zastępstwie to moze cos przeoczyła.
Pewnie z tak niskim wynikiem nie zakwalifikuje sie do 2 cyklu od 17.10.2025.
Image

Kolejnym problemem skutkiem ubocznym to podraznienie w jamie ustnej, mocne boleści przy jedzeniu na języku i jakos na dolnych dziasłach.
Do tej pory płukałem jamę płukanką Glimbax, a od wczoraj płukałem Fomukalem.
Dziś czuję znaczna poprawę, mogę jeść w juz w miarę bez boleści.
Jednak dziś Pani doktor przepisała mi aż 2 antybiotyki - Nystatyne w tabletach + Nystatyne Tevo do smarowania, kolejny antybiotyk Dumox. Sporo tego :(

Tak poza tym czuje sie ok, siły są, apetyk ok, brak wymiotów, włosy jeszcze sie trzymają :)
Na zakończenie chciałem podziękować Tobiaszowi za ogromną pomoc wsparcie, dziękuje Ci Przyjacielu!!!
PeterMac

Postprzez Podpretekstem » 10 Paź 2025, 21:35

U mojego męża po każdej dolewce bleo temperatura wywalała do 39*, miał dreszcze - czuł się jak przy grypie. Dr Sarosiek polecił walnąć dwie pyralginy - pomagało za każdym razem.
Lecą Ci wyniki morfo, trochę też się dziwię, że nie dostałeś zastrzyku typu Zarzio... Problemy w jamie ustnej mają związek ze spadkiem neutrofili.. Fomukal powinien pomoc. Pamiętam ze był tu chłopak na forum, który leczył się we Francji i nagrywał filmiki na YouTube z procesu leczenia, też miał problemy w obrębie jamy ustnej.

Może Tobiasz się wypowie, czy można podać znowu Zarzio po dolewce?

I btw - jak ja też się cieszę, że Tobiasz masz czas na forum i tu wróciłeś!! Jesteś nieocenionym wsparciem ;*
Podpretekstem

Postprzez tobson85 » 11 Paź 2025, 00:05

@Podpretekstem: Dzięki za miłe słowa ;)

A co do sytuacji Piotra to przy takich wynikach to moim skromnym zdaniem najrozsądniej byłoby podać zastrzyk z czynnikiem wzrostu granulocytów. Te zastrzyki można przyjmować najwcześniej 24h po podaniu leku cytostatycznego i najpóźniej 24h przed planowanym podaniem kolejnej chemii.

Lekarka na zastępstwie nie zaleciła zastrzyku - pewnie jak pisze Piotr, że względu na mniejsze doświadczenie. W takim przypadku przepisanie antybiotyku o szerokim spektrum działania jakim jest Duomox jest w sumie jakaś przezornością aby zapobiec infekcjom bakteryjnym. Ja bym brał.

Najlepiej z takim wynikami unikać ludzi, siedzieć w domu. W pn zrobiłbym w najbliższym labie morfologię z rozmazem i jeśli dalej będzie tak kiepsko z neutrofilami to bym skontaktował się z lekarka prowadzącą i poprosił o zastrzyki.

W razie pojawienia się gorączki nie należy zwlekać i udać się na sor. To bardzo ważne!
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości