Zmiana (nasieniak w MR) w lewym jądrze 40l. Gdańsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Zmiana (nasieniak w MR) w lewym jądrze 40l. Gdańsk

Postprzez miszcz » 14 Lis 2025, 21:37

Myślenie życzeniowe: nie musi rosnąć, ale nie kontrolujesz tego. Możesz iść prywatnie na usg jądra i zobaczymy, czy nie rośnie.

Może być zmianą łagodną, ale jeśli to zmiana złośliwa, może za chwilę dawać przerzuty, a wtedy pomęczysz się znacznie dłużej niż przy wczesnym usunięciu i obserwacji.

Wbijaj na SOR, gdzie jest oddział urologiczny. Może nawet zrobią usg jądra i wypuszczą.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 14 Lis 2025, 22:10

W sumie ten Twój przypadek rzeczywiście nie jest taki klasyczny. Ale już tyle razy czytałam tu historie.o tym, że markery były w normie, a okazało się, że jednak był to nowotwór, że jak dla mnie - są one żadną przesłanką do tego, że należy czekać.
Tak naprawdę o tym, co to za zmiana dowiesz się po badaniu histopatologicznym - a żeby do niego doszło, trzeba jądro usunąć.
Pierwszy raz spotykam się też z wynikiem rezonansu, gdzie opisujący zakłada rodzaj zmiany (sugeruje, że to nasieniak) - skąd on to może wiedziec? Tobiasz, umiesz to jakoś wytłumaczyć?
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 14 Lis 2025, 22:43

Może na skierowaniu na rezonans było napisane podejrzenie nasieniaka.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 14 Lis 2025, 22:44

Podpretekstem napisał(a):Pierwszy raz spotykam się też z wynikiem rezonansu, gdzie opisujący zakłada rodzaj zmiany (sugeruje, że to nasieniak) - skąd on to może wiedziec? Tobiasz, umiesz to jakoś wytłumaczyć?

To typowy skrót myślowy radiologa. Radiolog nie musi znać wszystkich typów histologicznych guzów. Pewnie tylko seminoma jako rak jądra mu się kojarzyła jeszcze ze studiów i tak wpisał.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez bass » 14 Lis 2025, 22:46

miszcz napisał(a):Może na skierowaniu na rezonans było napisane podejrzenie nasieniaka.

Dane ze skierowania: AFP 4.5, LDH 115, bHCG <0.20, markery prawidłowe, asymetria jąder, jądro lewe asymetryczne 6 ml, proszę o ocenę.
bass

Postprzez tobson85 » 14 Lis 2025, 22:49

bass napisał(a):Z uwagi na atroficzne jadro i niejednorodną budowę, może być jego taka uroda.

Atroficzne jądra mają niestety to do siebie, że są czynnikiem ryzyka wystąpienia raka jądra, a samo nagłe zmniejszenie się jądra może być nawet pierwszym objawem rj.
Jądro trzeba usunąć, ale moim zdaniem jak masz termin na przyszły piątek to i tak już nie robi różnicy czy to będzie wtorek, środa czy piątek.
Możesz próbować jak miszcz mówił z SORem, ale operacji w weekend Ci nie zrobią, ewentualnie zrobią USG
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez bass » 15 Lis 2025, 00:13

tobson85 napisał(a):Atroficzne jądra mają niestety to do siebie, że są czynnikiem ryzyka wystąpienia raka jądra, a samo nagłe zmniejszenie się jądra może być nawet pierwszym objawem rj.
Jądro trzeba usunąć, ale moim zdaniem jak masz termin na przyszły piątek to i tak już nie robi różnicy czy to będzie wtorek, środa czy piątek.
Możesz próbować jak miszcz mówił z SORem, ale operacji w weekend Ci nie zrobią, ewentualnie zrobią USG

Zabieg mam w poniedziałek 24.11, a przyjęcie do szpitala 23.11.

Idąc dalej, załóżmy, że jestem po orchidektomii i czekam (2-3 tyg.???) na wyniki hist-pat, kiedy zrobić TK/RTG? W szpitalu wspominali, że dopiero po wynikach hist-pat będą ewentualnie kierować.
bass

Postprzez miszcz » 15 Lis 2025, 00:18

W sumie tydzień niewiele zmieni, o ile nie rozchorujesz się przed zabiegiem. Spróbuj wyprosić skierowanie na TK od urologa w szpitalu, ale najprawdopodobniej nie uda się. Jak później trafisz na dobrego onkologa, załatwi TK i opis w ciągu tygodnia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 15 Lis 2025, 00:49

Tak jak pisze miszcz - teraz najważniejsze jest usunięcie jądra. TK zajmiesz się później.
Jakoś musiałem źle przeczytać z tą datą zabiegu. Jeśli to będzie w pn, a gdzieś dostaniesz termin na max środę to możesz rozważyć. Z tym że musiałbyś mieć skierowanie na zabieg od urologa, żeby taki termin ogarnąć.
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez bass » 23 Lis 2025, 19:17

Ok, byłem na SOR, w sobotę 15.11:

15.11: zrobili USG, radiolog porównał z ostatnimi wynikami USG że stycznia 2025. Jakichś poważniejszych zmian nie zidentyfikował.

17.11 zrobiłem ponownie USG u lekarza, który robił mi poprzednie badania USG (ten sam aparat USG)
Sam obraz USG nie jakiś niepokojący, gdyby nie MR to pewnie zostałbym skierowany do dalszej diagnostyki , ale nie w trybie pilnym. Doszukując się w miejscu gdzie jest podejrzenie nasieniaka, jest tam kilka mikrozwapnień wlk. 2-3mm
Ponadto zrobiłem USG tarczycy, brzucha i piersi. Wszędzie czysto, węzły chłonne w normie.

---

Jutro trafiam na stoł, na orchidektomię i muszę wybrać znieczulenie:
    * Ogólne z intubacją
    * Podpajęczynówkowe w kręgosłup

Doradzcie mi co wybrać!
bass

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości