Zmiana (nasieniak w MR) w lewym jądrze 40l. Gdańsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Zmiana (nasieniak w MR) w lewym jądrze 40l. Gdańsk

Postprzez Uroboros » 24 Lis 2025, 20:47

Mnie dali coś takiego że poprostu spałem bez intubacji
Uroboros

Postprzez tobson85 » 24 Lis 2025, 23:33

Jesli jesteś zdrowy (w znaczeniu poza rj), to nie ma znaczenia. Jeden i drugi typ znieczulenia ma swoje plusy i minusy. Ale to już info która Ci się nie przyda. Jak się czujesz?
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez bass » 04 Gru 2025, 13:44

Cześć, czuję się już w miarę ok. - rana pooperacyjna jakoś się goi i odzyskuję powoli sprawność (10 dni po operacji).

wracając do mojego przypadku.

2025.11.23 Przyjęcie planowane na oddział kliniki urologii. Konsultacje z anestozjologiem - obie formy znieczulenia są możliwe. Zdecydowałem się na znieczulenie podpajęczynówkowe, ale na bloku namówili mnie na ogólne
    2025.11.24 Przygotowanie do operacji - ogolenie miejsca operacji, 11:00 na stół, operacja zgodnie z planem - trwała 40 min, z sali wybudzeń zabrali mnie ok. 15 na oddział. Do wieczora byłem półprzytomny i na środkach przeciwbólowych - odchodziło znieczulenie ogólne, na szczęście bez wymiotów. Wieczorem problem z oddaniem moczu - musiałem być cewnikowany
    Fragment wypisu dot . operacji:
    "W ułożeniu na wznak, z cięcia pachwinowego dotarto do powrózka nasiennego lewego. Po wypreparowaniu i odsłonięciu wejścia do kanału pachwinowego powrózek po zaklemowaniu przecięto, a kikut podwiązano i podkłuto. Po wydobyciu i wypreparowaniu jądra wysłano je do badania hist.-pat."
    2025.11.24 Wypis, ok. 12:00 byłem w drodze do domu, cały czas na środkach przeciwbólowych przez kilka następnych dni - na mnie działała Pyralgina 500mg
    2025.12.01 Ściągnięcie szwów (7 szwów) - rana wygląda ok, mam jeszcze mocne zgrubienie, ale nie sączy się i nie jest zaczerwieniona. Jeszcze ciągnie i czasem zakłuje, ale pewnie tak będzie przez parę tygodni. Możliwe spacery do kilku km - zgodnie z zaleceniami otrzymanymi ze szpitala chodzenie poprawia ukrwienie i przyśpiesza gojenie
    2025.12.04 Odebranie wyników badania histopatologicznego. Według wypisu 3-4 tygodnie, ale zadzwoniłem i jest już po 10 dniach
    2025.12.10 Planowana kontrola w poradni urologicznej
    2025.12.12 Zaplanowane konsylium
    2025.12.15 Mam otrzymać informację o zaplanowanej dalszej diagnostyce/leczeniu

Pytania:
1. Czy wykonać badanie markerów? Jestem 10 dni po orchidektomii (wcześniej markery zawsze były w normie)
2. Czy udać się osobiście na konsylium?
3. Czy jest coś co powinienem zrobić, aby przyśpieszyć dalsze leczenie/diagnozę?
bass

Postprzez miszcz » 04 Gru 2025, 14:07

1) możesz wykonać kiedykolwiek. Przydadzą się.
2) nie
3) nie

Na razie wszystko idzie dobrze. Rana się zagoi. Wrzuć wyniki histo-patu, jak będziesz miał.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez bass » 04 Gru 2025, 16:46

Mam wynik hist.-pat.
Nasieniak jądra: pT1a R0

Opis wrzucę jak wrócę do domu.
bass

Postprzez bass » 04 Gru 2025, 18:41

Rozpoznanie patomorfologiczne:

Opis makroskopowy
Jądro lewe wraz z powrózkiem nasiennym
Jądro wraz z powrózkiem nasiennym i osłonkami. Jądro o wym. 5,1x2,9x2,1 cm, z powrózkiem nasiennym dł. 6,6cm, śr. do 1,5cm. Na przekrojach w górnym biegunie słabo wydziela się obszar o zwiększonej spoistości o wym. 1,5x1,3x0,9 cm. Obszar wydaje się nie naciekać osłonek jądra ani wnęki jądra. W dolnym biegunie między osłonkami widoczne są policykliczne, kremowe guzki łącznej wielkości do 1,4cm.
Pozostały miąższ żółty, ziamisty.

Opis mikroskopowy
Nasieniak jądra (seminoma)
Nowotwór powierzchownie nacieka osłonkę białawą oraz sieć jądra. Nie stwierdzono inwazji naczyń krwionośnych (LVI-0). Utkaniu nowotworu towarzyszy naciek małych limfocytów.
Nie stwierdzono naciekania osłonki pochwowej, wnęki jądra ani najądrzà. Nie stwierdzono martwicy.
Miąższ jądra na pozostałym obszarze z wykładnikami neoplazji komórek rozrodczych in situ (germ cel neoplasia in situ, GCNIS), zanikiem komórek szeregu spermatogenezy i pogrubieniem błony podstawnej kanalików nasiennych.
Struktura najądrza o prawidłowej budowie mikroskopowej.
Powrózek nasienny oraz jego linia odcięcia są wolne od od nowotworu.

pT1a, R0 wg TNM Classification of Malignant Tumours, 8th Edition

ICD10 PL: C62 - Nowotwór złośliwy jądra
ICD-O-3 Morf PL: M-9061/3- Nasieniak, BNO (C62._)

Pytania:
1. Co sądzicie, co zaproponuje konsylium? Aktywna obserwacja czy 1 dawka chemii (karboplatyna)?
2. Konsultować się z dr. Sarosiekiem?
3. @tobson85 co sądzisz?
Ostatnio edytowany przez bass, 04 Gru 2025, 20:11, edytowano w sumie 1 raz
bass

Postprzez miszcz » 04 Gru 2025, 19:03

Guz jest mały i nasieniak. Zakładając, że TK będzie czyste, to aktywna obserwacja lub 1-2 wlewy karboplatyny. Miałem nasieniaka 1,3 cm i od 4 lat jestem na aktywnej obserwacji. Następna kontrola w marcu. Na forum było kilka takich przypadków.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez bass » 16 Lut 2026, 11:49

Kontynuacja...

2025.12.16 Dostałem termin na TK w celu dalszej diagnostyki. Wypadłem z DILO (po orchidektormii)? Byłem w szoku, że wypadłem z diagnostyki onkologicznej bez pełnego stagingu?! Konsultowałem się nawet z NFZ i Rzecznikiem praw pacjenta i przekazali mi, że decyzje podejmuje lekarz prowadzący.
    Byłem nastawiony na aktywną obserwację po konsultacjach wyników hist-pat, ale czułem dyskomfort, że UCK był w stanie jedynie zaproponować TK na CITO prawie 10 tygodni po orchidektomii, co pewnie z czasem oczekiwania na wynik wyklucza otrzymanie karboplatyny, jeśli zdecydowałbym się na jej przyjęcie

2026.01.28 Badanie TK klatki, brzucha i miednicy mniejszej (terminu TK nie udało się przyśpieszyć, czekałem cierpliwie z raczej dobrymi wynikami hist-pat i nastawieniem na aktywną obserwację)

2026.02.10 Markery w normie, Wynik TK:
    Badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej z miednicą wykonane bez i po CM i.v (Iomeron 70ml).
    Dane ze skierowania: C62.1 Nowotwór złośliwy jądra - jądro zstąpione. Ocena w kierunku TNM.

TK KL. PIERSIOWEJ
    Jamy opłucnowe i worek osierdziowy wolne od płynu.
    Niewielkie zwłóknienia w szczytach płuc.
    Płuca prawidłowo powietrzne, bez zagęszczeń miąższowych zapalnych i zmian ogniskowych.
    Drzewo oskrzelowe drożne.
    Bez cech limfadenopatii śródpiersiowej i wnękowej. Doły pachowe wolne.

TK JAMY BRZUSZNEJ Z MIEDNICĄ
    Wątroba niepowiększona, jednorodna, z drobną hypodensyjną zmiana w segm. VI wlk. 3mm. Innych zmian nie widać.
    Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone.
    Trzustka, nadnercza, śledziona i nerki bez widocznych zmian. UKM-y nieposzerzone. MPD wąski.
    Żyła wrotna i śledzionowa zakontrastowane. Aorta brzuszna nieposzerzona.
    Pęcherz moczowy niedopełniony, gładkościenny.
    Gruczoł krokowy w wym. poprz. 44x29mm.
    Podwyższona densyjność tkanki tłuszczowej krezki z drobnymi ww. chłonnymi w osiach krótkich do 5mm -- podejrzenie mesenteric panniculitis.
    Wolnego płynu/cech limfadenopatii w jamie brzusznej i miednicy nie widać.

Stan po orchidektomii lewostronnej (his-pat. nasieniak). W pachwinie lewej niewielkie zmiany bliznowate pooperacyjne. Bez limfadenopatii pachwinowej.

Struktury kostne bez cech lizy/destrukcji. Ześlizg przedni st. I L5/S1.

Wnioski: Bez radiologicznych cech generalizacji procesu zasadniczego.
    Pełny staging: pT1a N0 M0 S0

2026.02.11 Konsultacja z onkologiem - omówienie wyników i ustalenie dalszego leczenia
    Onkolog zaproponował aktywną obserwację wobec moich wyników na co się zgodziłem.
    Ustaliliśmy badanie markerów co 3 miesiące.
    W przypadku diag. obrazowej onkolog przekazał mi, że w pierwszym roku powinno być 2x TK.
    Przekazałem, że interesuje mnie częstsza diagnostyka i chciałbym podejść prewencyjnie, więc ustaliliśmy naprzemienne MRI i TK naprzemiennie (podobno najwięcej przerzutów pojawia się w 12-18 miesiącu po zabiegu)
    Podsumowując plan:
    - 06/07.2026 - Badanie MRI następne po 5 miesiącach,
    - 10/11.2026 - Badanie TK po 9 miesiącach od ostatniego TK (ok. rok po storczykowaniu)
    Kolejne badania planuję:
    - 01/02.2027 - Badanie MRI 3 miesiące po TK (czyli wciągu roku będę miał 2xTK wliczając pierwsze stagingowe i 2x MRI)
    - 04/05.2027 - Badanie TK 3 miesiące po MRI i 6 miesięcy po ostatnim TK
bass

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości