Rak zarodkowy NSGCT rok od zakończenia 3x BEP PodwyższoneAFP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak zarodkowy NSGCT rok od zakończenia 3x BEP PodwyższoneAFP

Postprzez klubner » 27 Maj 2026, 10:39

Cześć,

Długo zbierałem się żeby coś opublikować, chciałem przybliżyć swój przypadek i wyjaśnić kilka tematów które są dla mnie istotne.

Mam 29 lat
Mieszkam w trójmieście i w styczniu 2025 roku dowiedziałem się że mam raka prawego jądra,
niedługo później tj 5 lutego 2025 roku byłem już po orchidektomi
Wynik mikroskopowy (histopat wskazał na)
Rak zarodkowy jądra prawego (Embryonal carcinoma).

W jednym wycinku widoczne bardzo drobne (wielkości <0,05cm) fragmenty trofoblastu [beta-HCG (+), glypican (+)] - wskazana okresowa kontrola enzymatyczna (beta-HCG).
Największy wymiar guza wynosi 1,7cm, ulega znacznej martwicy. Nowotwór ograniczony do jądra, nie nacieka osłonki białawej jądra, najądrza, sieci ani powrózka nasiennego. Widoczne pojedyncze zatory z komórek nowotworowych w świetle naczyń; inwazji nerwów nie stwierdzam [LVSI (+), PNI (-)].
Linia odcięcia powrózka o zwykłej morfologii.
Pozostałe barwienia IHC: CD30 (+), AFP (-).

pT2N0Mx, R0
(8. edycja TNM, UICC)
ICD10 PL: C62 - Nowotwór złośliwy jądra
ICD-O-3 Morfologia: M-9070/3 - Rak zarodkowy, BNO

Następnie miałem konsylium i przydzielenie do konkretnego onkologa, w związku z tym że hcg nie spadło do normy po orchideoktomii zdecydowaliśmy o przystąpieniu do leczenia w schemacie 3x bep, ostatni wlew ostatniego cyklu miałem 26 maja 2025 roku czyli dokładnie rok temu ;)

Od tego czasu spotykamy sie z onkologiem co około 3 miesiące robiąc markery AFP, LDH oraz HCG oraz obrazowania brzucha, płuc, oraz miednicy małej
Same obrazowania wychodzą dobrze, markery tj ldh i hcg w normie poza AFP które cały czas mam podwyższone poza referencyjny obszar laboratoryjny wynoszący 7

04.09.2025 - AFP -> 11,8
12.09.2025 - AFP -> 10,5
30.09.2025 - AFP -> 10,9
24.10.2025 - AFP -> 11,3
16.12.2025 - AFP -> 12,5
22.04.2026 - AFP -> 12,4
20.05.2026 - AFP -> 12,8
01.06.2026 - AFP -> 11,8

Nie ukrywam że strasznie siedzi mi to w głowie, odkąd zachorowałem stałem się chorobliwie czujny na wszystkie sygnały które daje mi ciało i staram się mieć wszystko pod kontrolą, niestety odnoszę wrażenie że jeżeli sam o to wszystko nie zadbam lekarze nie ogarną kuwety za mnie. Martwi mnie podwyższony poziom afp i chciałbym poznać wasze zdanie lub może podobne historie.

Od pół roku jestem szczęśliwym ojcem i to daje mi ogrom siły do walki z tym syfem.
życzę wszystkim dużo zdrowia i liczę na jakiś Feedback ;)
Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez klubner, 05 Cze 2026, 20:48, edytowano w sumie 1 raz
klubner

Re: Rak zarodkowy NSGCT rok od zakończenia 3x BEP Podwyższon

Postprzez tobson85 » 27 Maj 2026, 11:01

Cześć
Dzięki za informacje, które nam tutaj podałeś.

Zdaję sobie sprawę, że wynik AFP może cię martwić, jednak utrzymuje się on praktycznie na stałym poziomie we wszystkich ostatnich badaniach i nic nie wskazuje na to, żeby miał jakikolwiek związek z rakiem jądra. Mieliśmy tu wiele przypadków osób, które mają stale lekko podwyższony poziom AFP.

Na ten moment wszystko wygląda w porządku.
Gdyby poziom nagle i wyraźnie zaczął wzrastać, to wtedy byłby to poród do niepokoju i trzeba byłoby to sprawdzić. Ale u Ciebie nic takiego się nie dzieje.

Trzymaj sie i zdrowia dla całej rodziny :)
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez klubner » 27 Maj 2026, 11:10

Cześć Tobiasz,
człowiek w takich sytuacjach zawsze ma z tyłu głowy najgorsze scenariusze.

Dzięki za dobre słowo i również życzę dużo zdrowia!
klubner

Postprzez miszcz » 27 Maj 2026, 11:54

Potwierdzam to, co napisał Tobiasz. Sam miałem podwyższone przez ponad pół roku po leczeniu i wróciło do normy. Ale stresowałem się okropnie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez klubner » 27 Maj 2026, 12:54

Jeśli możesz się podzielić w jakim czasie i z jakiego poziomu schodziłeś + czy spadek zaczął się nagle czy od rozpoczęcia leczenia systematycznie poziom schodził coraz niżej :?:
klubner

Postprzez klubner » 05 Cze 2026, 20:43

Nie chciał bym teraz skłamać, nie mogę się dokopać do wyników „poza normą” wszystko działo się bardzo szybko i chaotycznie zanim człowiek nauczył się z czym to się je, w każdym razie to były jakieś marginalne podwyższenia a decyzja o 3 cyklach została podjęta również prewencyjnie na podstawie faktu że guz naciekał. Doktor przedstawiła mi różne opcje i ta wydawała mi się najlepsza na podstawie wiedzy którą miałem w tamtym momencie
klubner

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości