5 zmian w jądrze

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

5 zmian w jądrze

Postprzez Chmielo » 01 Cze 2026, 20:06

Witam serdecznie,
Przedstawię Wam opis USG. Jestem już po usunięciu jądra (zabieg 01.06.2026r.) Wszystkie markery w normie jeszcze przed operacją.
Opis USG :
W jądrze lewym 5 owalnych, gładkościennych hipoechogenicznych zmian ogniskowych z hiperechogenicznymi pasmami z unaczynieniem mieszanym, wzmożonym. Zmiany od 3mm do 1cm. nie wychodzące poza osłonkę biaława. Jądro niejednorodne o nieco obniżonej echogenicznosci ale o gładkich zarysach.
Największa zmianę wyczułem jakieś 3miesiace temu, od tego czasu w mojej ocenie nie powiększyła się.
Prawe jądro bez zmian ogniskowych. Zaznaczę mam 34 lata.
Co o tym wszystkim sądzicie? Nie jest to chyba bardzo typowy opis dla nasieniaków lub nienasieniaków.
Chmielo

Re: 5 zmian w jądrze

Postprzez tobson85 » 01 Cze 2026, 20:25

Hej
Po samym opisie ciężko coś więcej powiedzieć. Guzy jąder przyjmują różne postacie w obrazie USG.
Hipoechogeniczne, unaczynione zmiany raczej wskazują na zmiany nowotworowe.
Wszystko dopiero okaże się po wynikach badania histopatologicznego.

To co teraz możesz już ogarnąć to badania obrazowe - TK klatki, brzucha i miednicy mniejszej. Na badania skierowanie możesz uzyskać od onkologa lub urologa.

Dawaj znać jak będziesz mieć nowe wiadomosci.

Trzymaj się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Chmielo » 15 Cze 2026, 11:35

Siemanko!
W związku z tym, że zacząłem temat to już go pociągnę.
Otrzymałem dzisiaj wynik hispat.

seminoma pt1nx, lv0
W ocenianych przekrojach nowotwór ograniczony do jądra. Największy wymiar guza 1,9cm ( dwa na USG były bardzo blisko siebie) W sieci jądra i początkowym odcinku powrózka nie stwierdzono obecności utkania nowotworowego. Nie stwierdzono inwazji naczyń. Naciek nie przekracza osłonki białawej. W jądrze obok guza znaczny zanik spermatogenezy że szkliwieniem kanalików nasiennych. W części z zachowanym utkaniem jądra obecne gcnis. Najądrze bez nacieku. Powrozek bez nacieku.
Czekam jeszcze teraz na TK do 18.06.2026. mam nadzieję, że tam wszystko będzie czyste :)
Pozdrawiam
Chmielo

Postprzez Chmielo » 24 Cze 2026, 14:59

Witam wszystkich serdecznie.
Mam już wyniki TK, jestem po wizycie w poradni onkologicznej w USK4 Lublin. Tk w normie, bez żadnych odchyleń i nieprawidłowości. Tym samym kończę leczenie zasadnicze i przechodzę w tryb obserwacji. Kolejne TK w listopadzie. Z tego miejsca chciałbym serdecznie polecić ordynatora urlogii Pana dr n. med. Przemysława Miturę, który mnie operował oraz zastępcę ordynatora onkologii Panią Katarzynę Szklener. Świetni specjaliści, ludzie bardzo empatyczni z ogromną wiedzą i zaangażowaniem. Życzę wszystkim, żeby trafiali na tak cudownych lekarzy :)
Odnośnie samej organizacji pracy w USK4 Lublin i ścieżki diagnostycznej i medycznej, która przeszedłem złego słowa nie można powiedzieć. Wszystko było zorganizowane w ten sposób, że totalnie o nic nie musiałem się martwić. Pani koordynator dzwoniła, pisała SMS co kiedy i jak mam robić. Wszystko organizowane było bardzo szybko i sprawnie. Bez zbędnej zwłoki. Czas od diagnozy 28.05.2026 do dnia dzisiejszego czyli 24.06.2026 niewiadomo kiedy zleciał :) Jeżeli ktoś będzie kiedyś potrzebował fachowej pomocy to na pewno w tym szpitalu ja dostanie. Nadmiernie, że to nie moja pierwsza wizyta w tym szpitalu, 13 lat temu miałem operowanego gwiazdziaka G2 i do dnia dzisiejszego również jestem na obserwacji :D W tym momencie to ja już wszystko obserwuje :lol:
Życzę wszystkim dużo zdrowia! Trzymajcie się!
Ps. Od czasu do czasu będę zerkał na forum, za jakiś czas pewnie też dam znać jak idzie kontrola :D
Chmielo

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości