Diagnoza orchidektomia

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Diagnoza orchidektomia

Postprzez cancerfighters » 27 Lip 2026, 18:53

Witam,
Przyspieszyli konsylium, w środę ma się już odzywać kordynator. Dziękuję Wam za informacje, skontaktujemy się jeszcze z doktorem Sarosiekiem mailowo. Bede pamiętać żeby pilnować aby było 3BEP. Czy sytuacja jest ogólnie tragiczna? Czy naprawdę jest szansa na wyleczenie tego w całości jeśli szybko dostanie chemię? Czy kosmowczak daje często przerzuty na podstawie waszych doświadczeń?
cancerfighters

Postprzez Jeek » 27 Lip 2026, 23:15

Witam
Sytuacja jest poważna, ale nie tragiczna.
Szansa na pełne wyleczenie jest bardzo wysoka,tylko nie można nic spieprzyć.
Dam ci przykład. Syn miał kosmówczaka zaawansowanie CS 3C, markery bhcg przed chemią 74 000 ,00 przeżuty w cały ciele.
Pakiet zaotrzewnowy 8cm, w obu płucach mnogie nieliczalne przeżuty największe ponad 3cm i jeszcze w obu nerkach i w wątrobie.
Leczenie: 4BEP w Krakowie, następnie RPLND w CO w Warszawie.
Od prawie 12lat tylko obserwacja.
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez RYBA » 28 Lip 2026, 11:13

Mocno trzymam kciuki za brata! Mój partner jest po orchidektomii i w trakcie chemioterapii BEP, więc całym serduchem z jesteśmy z Wami
RYBA

Postprzez cancerfighters » 29 Lip 2026, 19:05

Witam,
Dziękuję za dobre słowa. Staramy się myśleć pozytywnie ale nie ukrywajmy jest ciężko chyba każdy z nas o tym wie. Życzę też oczywiście wam wszystkim wszystkiego co najlepsze. Kontaktowałam się z dr Sarosiekiem mailowo, odpisał że może nas przyjąć w Warszawie ale nie odpisał nic na przypadek. Aktualnie jesteśmy w miejscu zawieszenia, czekamy we wtorek wizyta u onkologa w Poznaniu na Samarzewskiego. Zobaczymy co powie, jakie leczenie zaproponuje. Ale niestety do Warszawy mamy 200km, tutaj z Poznania istnieje możliwość przekierowania chemii do miejsca zamieszkania. Jeśli zaproponują coś innego niż 3BEP wtedy pewnie zostaje nam doktor Sarosiek. Powiedzcie mi czy doktor odbiera telefony też? Znalazłam tutaj numer telefonu do niego, czy można w razie czego do niego dzwonić też?
cancerfighters

Postprzez PiotrekzŁodzi » 01 Sie 2026, 19:27

Jak Was może przyjąć to leczenie przeprowadzcie tam. O szczegółach porozmawiajcie na miejscu
PiotrekzŁodzi

Postprzez cancerfighters » 04 Sie 2026, 19:32

Witam,
Brat zdecydował że chce w Poznaniu ze względu na dojazdy, żeby przynajmniej poczekać jakie leczenie zaproponują. Jesteśmy już dzisiaj po konsultacji onkologicznej w Poznaniu, 3xBEP, więc myślę że można zostać tutaj. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Pani Doktor zleciła jeszcze TK powtórkę (ponieważ rosną markery) dodatkowo TK głowy. Wiadomo że tego nie dostanie się od ręki i tak udało nam się załatwić to szybko już jeśli chodzi o opis. Jesteśmy umówieni na 17.08 (w innych opcjach nawet prywatnie za opisem czekanie 2/3tyg). Pani doktor powiedziała że chemia koniec sierpnia/początek września. Że mogłaby go przyjąć teraz ale potrzebuje jeszcze tych badań aby ewentualnie modyfikować leczenie. Niby wiem że hispa przyszła 24.07 więc niby to szybko idzie, ale ciągle tylko musimy czekać. Czy u was też to tak wyglądało? Słyszę od znajomych że niestety ale na chemię czeka się długo z ich własnych doświadczeń, ale też wiemy że liczy się czas. Ile wy czekaliście na chemię?
cancerfighters

Postprzez Damian871 » 04 Sie 2026, 19:51

Hej, Pani Doktor nie dziala zgodnie z wytycznymi.
Markery rosna oznacza to aktywna chorobe i chemie trzeba zaczac jak najszybciej.
TK glowy nie zaszkodzi, ryzyko jest minimalne, ale wtedy po prostu bedzie 4x BEP zamiast 3.
Na Waszym miejscu nie czekalbym tak dlugiego czasu z podaniem chemi, czas dziala na Wasze niekorzysc. Niestety choroba nie czeka.
Damian871

Postprzez Jeek » 04 Sie 2026, 23:00

Witam
Zróbcie wszystko, aby chemię podać jak najszybciej.
Teraz markery będą rosły coraz szybciej.
TK głowy nie zaszkodzi, ale nie zmienia sposobu leczenia, leczenie nadal 3BEP
Jeśli zwłoka z rozpoczęciem leczenia będzie długa, markery urosną to wówczas może być potrzebne 4BEP
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez Podpretekstem » 04 Sie 2026, 23:12

Strasznie odległy termin tej chemii, a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na postęp choroby. Nie rozumiem postępowania pani dr - jaki by wynik TK nie był, to trzeba lać przynajmniej 3 cykle BEP i trzeba to zrobić jak najszybciej, a nie czekać na dalszy rozsiew. W histopacie macie kosmowczaka, to jest naprawdę jedno z najbardziej agresywnych utkań... A tu oczekiwanie Bóg wie na co.

Mój mąż na chemię czekał miesiąc i gdybym miała taką wiedzę na temat rj, jaką mam dzisiaj - to na pewno bym walczyła o jej przyspieszenie.
Ostatnio edytowany przez Podpretekstem, 04 Sie 2026, 23:14, edytowano w sumie 1 raz
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 04 Sie 2026, 23:14

Przy takim utkaniu i aktywnej chorobie nie wolno tyle czekać z podaniem chemii. Leczenie musi zostać wdrożone natychmiast. TK głowy można zrobić podczas leczenia, to żaden problem.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości