Diagnoza orchidektomia

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Diagnoza orchidektomia

Postprzez cancerfighters » 05 Sie 2026, 12:59

Słuchajcie przejrzałam wytyczne. Według tego przy kosmowczaku zleca się badania obrazowe głowy, więc tutaj postępowanie zgodne z wytycznymi niby. Dodatkowo przy stadium IIA (a takie ma wpisane mój brat) można poczekać 4-8tyg do leczenia żeby uściślić stopień zaawansowania właśnie na dodatkowe badania. Więc teoretycznie wszystko się zgadza. Ale kontaktowaliśmy się jeszcze odnośnie tej chemii - wszystko zależy od tego kiedy uda nam się uzyskać opis ponownego TK klatki i miednicy i głowy. Przyjęcia na oddział są codziennie więc jak tylko będziemy go mieć dzwonimy i od razu jesteśmy przyjmowani. Może będzie dużo szybciej niż orientacyjnie podała, doktor podała termin ze względu na opisy TK. Też oczywiście mamy wrażenie że się to przedłuża dlatego właśnie moje pytanie. Pani doktor też powiedziała że ten opis TK co mamy opisuje węzeł tylko w osi krótkiej, chciałaby w osi długiej (zakładam że wtedy może chodzić o 4xBEP zamiast 3x) stąd może powtórka TK klatki i miednicy. Co o tym myślicie?
cancerfighters

Postprzez Podpretekstem » 05 Sie 2026, 14:07

Konsultacja 6 tygodni po zabiegu, wiedząc, że choroba postępuje. Zanim zrobią badania, zanim podadzą chemię... Nie wiem, dla mnie ryzykowne.
Ile tam w tym TK nie wyjdzie, chłopak powinien dostać minimum 3 BEP - więc najrozsądniej byłoby już te chemię podać i po prostu czekać na opis spokojnie. Dlaczego dr nie chce go już przyjąć? Przecież ten czwarty BEP będzie podawany (ewentualnie) dopiero za ponad dwa miesiące.

Każdy tydzień zwłoki to czas dla komórek nowotworowych do rozwoju (w przypadku kosmowczaka szczególnie).
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 05 Sie 2026, 16:05

Co najmniej 3xBEP będzie bez względu na wynik opisu TK, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać chemię w oczekiwaniu na ten opis. U mnie w szpitalu powiatowym, jeśli opis jest potrzebny na już, onkolog to zaznacza i opis jedt choćby za kilka godzin. Ewentualnie możecie dzwonić do pracowni TK i prosić, żeby przyspieszyć opis.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez cancerfighters » 05 Sie 2026, 17:33

Dostałam odpowiedź że TK głowy jest robione z tego względu że BEP przy przerzutach do głowy może narobić więcej szkody niż pożytku, a brat jest za młody żeby tym ryzykować. Niestety i tak źle i tak niedobrze, bo jeśli faktycznie byłoby coś w głowie to później moglibyśmy mieć pretensje do lekarzy że nie zlecili badań, a z drugiej strony opóźnia to chemię. Musimy jak najszybciej ogarnąć TK, mam nadzieję że nam się uda to jeszcze przyspieszyć chociaż jest ciężko bo urlopy..jak tylko dostaniemy opis mamy się kontaktować to od razu nas przyjmą na oddział
cancerfighters

Postprzez Podpretekstem » 05 Sie 2026, 18:47

Jeśli byłyby przerzuty do mózgu, to jest jakaś inna pierwsza linia leczenia niż podanie BEP?
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 05 Sie 2026, 18:53

Nic mi nie wiadomo, aby były przeciwwskazania do zastosowania BEP przy przerzutach do mózgu. Istnieje ryzyko krwawienia do mózgu, ale może wystąpić w każdym ze stosowanych schematów chemioterapii
Ostatnio edytowany przez miszcz, 05 Sie 2026, 18:59, edytowano w sumie 1 raz
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 05 Sie 2026, 18:55

Podpretekstem napisał(a):Jeśli byłyby przerzuty do mózgu, to jest jakaś inna pierwsza linia leczenia niż podanie BEP?

Chemioterapia VIP - ifosfamid, etopozyd, cisplatyna.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez cancerfighters » 05 Sie 2026, 21:13

Tak, powiedziano nam że wtedy VIP. Przy innych przerzutach nadal BEP, VIP przy przerzutach do głowy. Też powiedzieli o tych krwawieniach, żeby zmniejszyć ryzyko tych krwawień. Czy to ryzyko jest ogólnie, czy przy BEP większe tego nie wiem. Czytałam w zaleceniach cnnc (nie wiem czy dobrze pisze) że ten VIP jest alternatywą i ma taką samą skuteczność. Mamy nadzieję że nic w tej głowie nie wyjdzie bo to na pewno pogorszyłoby sprawę…Czy z własnych doświadczeń często występują przerzuty do głowy?
cancerfighters

Postprzez miszcz » 05 Sie 2026, 21:24

Z forum nie pamiętam przypadków, kiedy od tej fazy choroby rozpoczynano leczenie, jedynie w przypadku nieskutecznego leczenia pierwszego rzutu.

VIP i BEP mają podobną skuteczność, ifosfamid podobno bardziej daje w kość, ale to kwestia indywidualna. Młody organizm powinien lepiej znieść leczenie niż człowiek po 30. W kwestii ryzyka krwawień do mózgu trzeba zaufać lekarzom. Skoro zwrócili na to uwagę, to jednak mają wiedzę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Jeek » 05 Sie 2026, 22:57

Witam
Przeżuty do głowy to rzadkość. Syn przy zaawansowaniu 3C głowę miał czystą i w waszym przypadku też tak byc powinno.
Nie piszesz jak wysoki jest obecnie marker bhcg, jeśli przekroczy 5 000 to zaawansowanie brata będzie również 3C
i wtedy standard to 4BEB.
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości