Nasieniak

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak

Postprzez Mmmm31077 » 16 Sie 2026, 11:44

Witam to mój przypadek
Po orchiektomii rozpoznano u mnie czyste seminoma. Około rok po usunięciu jądra pojawiła się zmiana w węźle zaotrzewnowym. Zostałem leczony 3 cyklami BEP, po których zmiana całkowicie zniknęła.

Obecnie, 14 miesięcy po zakończeniu chemioterapii BEP, w kontrolnym badaniu ponownie pojawiła się zmiana w tym samym miejscu, wielkości około 2,5 cm. Markery nowotworowe (AFP, β-hCG i LDH) są w normie, a RTG klatki piersiowej jest prawidłowe. Mam zaplanowane pet CT .

Leczę się obecnie w Szwajcarii. Po konsultacji z amerykańskimi lekarzami zaproponowano mi wykonanie operacji RPLND. Po operacji, w zależności od wyniku histopatologii i oceny usuniętej zmiany, ma zostać podjęta decyzja, czy konieczne będzie dalsze leczenie chemioterapią.

Co uważacie o moim przypadku
Mmmm31077

Re: Nasieniak

Postprzez Jeek » 16 Sie 2026, 21:58

Witam
Może odpowie ktoś kto ma większą wiedzę.
Na zachodzie w tym Stany Zjednoczone usuwanie zmian z przestrzeni zaotrzewnowej wykonuje się częściej niż w Polsce.
Myślę, że ten kierunek jest dobrym pomysłem.
Musisz jednak pamiętac, że RPLND to poważna operacja, ale wielu ją przeszło bez żadnych komplikacji.
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez Mmmm31077 » 19 Sie 2026, 06:54

Po badaniu pet potwierdziła się zmiana w węźle , resztę wszystko czysto .
Dalszy plan opanować operacja zmianę.
Pozdrawiam
Mmmm31077

Postprzez miszcz » 21 Sie 2026, 09:33

Postępowanie jest prawidłowe.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość