Omrikon/pT2/Seminoma (typus classicus)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Omrikon/pT2/Seminoma (typus classicus)

Postprzez omrikon » 03 Kwi 2012, 19:39

Witam bardzo serdecznie! Przeglądałem Wasze forum oraz google, jednak obecnie bardzo przyda mi się Wasza porada, więc o nią proszę.

W czerwcu skończę 25 lat. Wcześniej nie chorowałem na nic konkretnego. Całość leczenia obecnie odbywała się w Kaliszu. Wg badania histopatologicznego miałem Seminoma (typus classicus), czyli wygląda na to, że nasieniaka, typ klasyczny.

Początek choroby.
Pierwszy raz zabolało mnie prawe jądro pod koniec kwietnia 2010 w nocy koło godz. 3. Nie było na nim jednak żadnych zmian. Drugi ból pojawił się rok później, również pod koniec kwietnia w podobnych godzinach nocnych 2011 roku. Wieczorem następnego dnia stwierdziłem stwardnienie przedniej części jądra. Jądro systematycznie powiększało się, jednak z wizytą u lekarza zwlekałem przez 10 miesięcy. Ogólnie nie bolało, choć od września od czasu do czasu, spotykałem się z nocnymi bólami i to właśnie ciągle w okolicach 3 w nocy...

Rozpoznanie, badania i operacja.
Po badaniu USG rozpoznano guz prawego najądrza. (Lekarz, który mnie operował stwierdził, że to jakiś dziwny przypadek pojawiający się bardzo rzadko).
Markery nowotworowe 29.02.12 (przypominam, że po 10 miesiącach zwlekania):
- AFP: 3,10 ng/mL. (zakres: 1,09 - 8,04);
- BhCG: 1,87 mlU/mL (zakres: < 2,6);
- CEA: 1,05 ng/mL. (zakres: < 5,0).
CT jamy brzusznej z kontrastem: wątroba, przewody żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone, trzustka, śledziona, nerki, układy zbiorcze i moczowody prawidłowe. Kilka węzłów chłonnych zaotrzewnowych długości do 9 mm.
Kolejne USG: jądro prawe o wymiarach 48x38 mm, przemieszczone w dół z powodu patologicznej zmiany litej i torbielowato-litej o wymiarach ok. 55x33mm. Najmniejsza ze zmian litych o wymiarach ok. 29x15 mm, pozostałe zmiany lite mniejsze. W części płynowej liczne przegrody płynowe o podwyższonej echogeniczności z bardzo licznymi drobnymi zmianami hyerechogenicznymi, które w niektórych miejscach tworzą skupiska, jak od obecności zwapnień. Zmiana ma wzmożony przepływ naczyniowy. Przy zmianie widoczny jest płyn szerokości do 36 mm. Lewe jądro prawidłowe z dość licznymi zmianami hyperechogenicznymi, jak od obecności zwapnień (44x38 mm).
Zastosowane leczenie: orchidektomia prawostronna. Operacja i okres pooperacyjny niepowikłany.
Ogólne badanie krwi - wyniki w normie.

Wynik badania histopatologicznego.
Na razie w skrócie, bo mam całość po łacinie: Seminoma (typus classicus). Excisio completa seminomatis in stadio pT2. (Do badania nadesłano jądro z najądrzem o wymiarach: 9x7x6 cm i powrózkiem długości 8 cm).

U onkologa.
Pani opukała, posłuchała, ponaciskała, obejrzała wyniki i stwierdziła, że wszystko jest dobrze. Wysłała mnie na prześwietlenie płuc. Wynik badania: pola płucne bez zmian naciekowych, sylwetka serca w granicach normy, przepona i kąty przeponowo-żebrowe wolne.
Stwierdziła, że płuca również są w porządku i w końcu czymś mnie zaskoczyła. Wysyła mnie do Poznania na Garbary 15, abym otrzymał 2 dawki chemii - profilaktycznie. Cytuję: "profilaktycznie dwie dawki chemii, bo ta zmiana była duża, żeby przypadkiem się nie odnowiła, choć ostateczną decyzję podejmą w wydziale onkologii".

Moje pytania.
Czy to na pewno był rak jądra? Mam podstawy sądzić, że tak nie jest - przepraszam za śmiałość, to chyba tylko na razie moje zdanie.
Czy profilaktyczna chemioterapia to naprawdę dobry pomysł? Nie lepsza jest obecnie ścisła obserwacja?
Czy w moim przypadku powinienem wykonać jeszcze jakieś badania?
Czy sugerując się mapą ośrodków onkologicznych na forum, lepiej z konsultacji w Poznaniu zrezygnować?

(Mogą występować błędy w niektórych medycznych wyrazach, ponieważ na tych samych karatach spotykam się z ich różną pisownią).
omrikon

Re: Omrikon/pT2/Seminoma (typus classicus)

Postprzez troll » 03 Kwi 2012, 19:51

Witaj,

Przede wszystkim najistotniejszą kwestią jest to, że jesteś już po zabiegu. Do ustalenia stopnia zaawansowania klinicznego choroby potrzebujesz:
- badanie histopatologiczne operowanego jądra (masz)
- wynik świeżych markerów tj. AFP, bHCG, LDH (brakuje LDH więc nie masz, pobieżnie wyniki AFP i bHCG wyglądają ok, CEA absolutnie nie służy monitorowaniu nowotworów jądra i jego robienie jest zupełnie zbędne)
- wynik badania tomograficznego (TK) klatki piersiowej i miednicy małej (nie masz, potrzebujesz skierowanie od onkologa)
- wynik przynajmniej rentgenogramu (RTG) klatki piersiowej w dwóch projekcjach o ile w TK miednicy i brzucha nie ma niepokojących zmian, jeśli byłyby obecne to zamiast RTG klatki piersiowej należy wykonać TK klatki piersiowej.

Posiadając te wyniki doświadczony lekarz onkolog może ustalić stopnień zaawansowania klinicznego choroby a co za tym idzie wybrać najsłuszniejsze w Twoim przypadku postępowanie. Wizyta więc nawet bez w/w wyników jest konieczna żeby dostać na nie skierowania (chyba, że pójdziesz jeszcze raz do onkologa u Ciebie i będziesz nalegał o wystawienie skierowań na w/w, to onkologa obowiązek, żeby te badania zlecić i nie ma nie). Wtedy będziesz mógł pojechać na konsultację już z kompletem badań, wtedy też prawdopodobnie szybciej na Forum dostaniesz odpowiedź co Cię czeka.

W tej chwili ze względu na dużego guza w jądrze, co stanowi czynnik ryzyka nawrotu rzeczywiście powinieneś otrzymać leczenie uzupełniające, którego rodzaj i ilość uzależniona jest od wyników o których pisałem. Prawdopodobnie rozmawiamy o 1 kursie karboplatyny lub 3 kursach wg. BEP. Pochwała dla pani doktor, że potrafi przyznać, że nie wie i wysyła do większego ośrodka. Poznań jednak też nie cieszy się najlepszą opinią dlatego najsłuszniejsza byłaby konsultacja we Wrocławiu w 4WSK lub dalej w Warszawie.

O kończąc posta i odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie - na pewno jest to rak jądra - tak brzmi badanie histopatologiczne.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez omrikon » 03 Kwi 2012, 22:55

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Będę starał się działać według tego, co napisałeś. I już nie będę niczego podważał :/

Proszę tematu nie usuwać, bo być może jeszcze pojawię się z jakimś pytaniem oraz wynikami (jeśli to by miało się komuś przydać).

Pozdrawiam!
omrikon

Postprzez troll » 03 Kwi 2012, 23:57

Witam,

Nie bój się podważać, rozważać i przede wszystkim pytać :) A temat oczywiście, że zostaje!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości