Diagnoza - guz jądra - posze o pomoc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Diagnoza - guz jądra - posze o pomoc

Postprzez Jestem Ja » 13 Mar 2011, 13:08

Liviel: mój mąż jest już po orchidektomii i po badaniach histopatologicznych ale najpierw była operacja. Dlaczego twój mąż miał najpierw TK i usg a tak późno orchidektomię?
Mój mąż nie miał założonego drenu, rana goi się bardzo dobrze.
Jestem Ja

Postprzez Liviel » 13 Mar 2011, 13:48

Mój mąż miał robione kompleksowe badania (podobno według procedury) TK jamy brzusznej i miednicy, RTG klatki piersiowej i USG jamy brzucha, jąder i tych wszystkich tam rzeczy. Badania zrobione były w piątek i poniedziałek a we wtorek miał robiona już operację. Więc wszystko przebiegło w miarę sprawnie i szybko. Tylko teraz robią jakieś jaja.
Liviel

Postprzez Jestem Ja » 13 Mar 2011, 13:56

Tak, tylko z tego co się orientuję kolejność powinna być odwrotna. Najpierw wycięcie jadra, ocena histopatologicza i kolejne badania czyli najlepiej Tk kl.piers. jamy brzusznej, miednicy, ocena wyników i ew. leczenie. Mąż jest w szpitalu jeszcze? Mojego wypisali po 1 dniu od operacji.
Jestem Ja

Postprzez troll » 13 Mar 2011, 17:29

Witam,

Jeśli wykonanie badań obrazowych nie wpłynie znacząco na odwleczenie terminu operacji to oczywiście można je wykonać przed zabiegiem. Natomiast drenaż nie jest bezwzględnie zalecany w każdym przypadku. Tutaj po prostu macie pecha i rana została nadkażona stąd pewnie zaczerwienienie, podwyższona temperatura oraz sączenie się płynu z rany. Proponuję przemywać ranę spirytusem i stosować lekkie, nieprzylegające opatrunki aby rana wysychała. Zastosowano antybiotykoterapię?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Liviel » 13 Mar 2011, 19:28

Mąż bierze od początku operacji i dzień przed Augumentin i coś drugiego na literę P.
Teraz wzięli mu tą maź z rany na posiew i krew na posiew.
Liviel

Postprzez barto » 14 Mar 2011, 00:01

Witaj,
tak jak wczesniej pisałam u mojego męża było dokładnie tak samo. Rana zaczęła sączyć około tydzień po zabiegu i bardzo długo to trwało bo prawie 2 tygodnie. Miał 2 serie antybiotyku, brał ZInnat i wszystko się zagoiło. Jak się dowiedział,że mozna zrobić posiew rana już prawie nie ciekła. Myślę,że bardzo dobrze,że wzięli mu to badanie, jet pod kontrolą wiec nie martw się.Jesli rana jest rzeczywiście zakazona, bedzie po posiewie wiadomo jaki antybiotyk skutecznie zadziała.
barto

Postprzez Liviel » 17 Mar 2011, 20:07

Mamy wypis z wynikiem badania histopatologicznego i wynikiem tomografii komputerowej i rtg płuc.
bardzo bym prosiła o opinie.

RTG klatki piersiowej:
Pola płucne bez zagęszczeń ogniskowych
Sylwetka sercowo - naczyniowa w granicach normy

TK jamy brzusznej
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy wykonano warstwą gr 3,8 mm przed i po dożylnym podaniu śr kontrastowego po zakontrastowaniu przewodu pokarmowego wodą.
Wątroba, śledziona, trzustka, obie nerki i nadnercza, duże naczynia krwionośne w TK bez uchwytnych zmian patologicznych.
Pojedyncze uchyłki esicy, esica obkurczona.
Poza tym w rzucie przewodu pokarmowego zmian patologicznych nie stwierdzono.
Węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy niepowiększone.
Prostata jednorodna, niepowiększona.
Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, bez zmian patologicznych.
Struktury kostne w zbadanym zakresie bez uchwytnych zmian patologicznych.Uwidoczniony fragment tkanki płucnej bez zmian patologicznych.

Badanie histopatologiczne
Guz jądra prawego:
1. Jądro o wymiarach 10 x 7 x 6,5 cm na przekroju guz średnicy 7,5 cm, szaro - brunatny, z wylewami krwi i ogniskami martwicy, 7x część 77548 - 77554
a) osłonki jądra gładkie, 3x 77555-77557
b) jądro poza guzem, 1x część 77558
c) z najądrza, 2x część 77559 - 77560
d) powrózek, 1x część 77561
e) powrózek linia, 1x część 77562

MIKROSKOPOWO

1. Mixed germ cell tumour, carcinoma embryonale, Yok sac tumour, choriocarcinoma. Znaczną większość guza stanowi martwica oraz wylewy krwi.
a) Nowotór nie przekracza osłonki białawej jądra. W pojedycznych nayczyniach obecne są zatory notowtorowe.
b) Inflammatio chronica.
c) Utkania nowotworowego nie stwierdzono
d) - e) Utkania nowotoworowego nie stwierdzono.

Potem jest kreska i pod kreską pisze tak:
Mixed germ cell tumour of testis. Stopień zaawansowania pT2NxMx.
Liviel

Postprzez skrobidecha » 17 Mar 2011, 20:23

hej liviel
a masz wynik histopatologiczny juz?
jesli tak to jaki to guz byl konkretnie
skrobidecha

Postprzez Liviel » 17 Mar 2011, 20:25

Napisałąm powyżej na samym końcu jest. Ale przepisuję dla pewności.

Badanie histopatologiczne
Guz jądra prawego:
1. Jądro o wymiarach 10 x 7 x 6,5 cm na przekroju guz średnicy 7,5 cm, szaro - brunatny, z wylewami krwi i ogniskami martwicy, 7x część 77548 - 77554
a) osłonki jądra gładkie, 3x 77555-77557
b) jądro poza guzem, 1x część 77558
c) z najądrza, 2x część 77559 - 77560
d) powrózek, 1x część 77561
e) powrózek linia, 1x część 77562

MIKROSKOPOWO

1. Mixed germ cell tumour, carcinoma embryonale, Yok sac tumour, choriocarcinoma. Znaczną większość guza stanowi martwica oraz wylewy krwi.
a) Nowotór nie przekracza osłonki białawej jądra. W pojedycznych nayczyniach obecne są zatory notowtorowe.
b) Inflammatio chronica.
c) Utkania nowotworowego nie stwierdzono
d) - e) Utkania nowotoworowego nie stwierdzono.

Potem jest kreska i pod kreską pisze tak:
Mixed germ cell tumour of testis. Stopień zaawansowania pT2NxMx.
Liviel

Postprzez troll » 18 Mar 2011, 01:19

Witam serdecznie,

Dobrze, że jest już wynik hist-pat. Nieco wyjaśnienia i uściślenia. W badaniu histopatologicznym rozpoznano nienasieniakowatego, mieszanego guza jądra o utkaniu yolk sac tumor, carcinoma embryonale, choriocarcinoma w stopniu zaawansowania pT2. Badania obrazowe w normie. Czy oznaczono wyniki markerów po zabiegu? Jeśli tak to jak się one kształtują?

W tym momencie jeśli markery spadną do normy będzie to stadium zaawansowania pT2 N0 M0 S0 - wg. AJCC IB ze wskazaniem do chemioterapii - 2 kursy BEP.
Jeśli natomiast nie zostanie uzyskana normalizacja markerów - będzie to stadium zaawansowania pT2 N0 M0 S1 - IS ze wskazaniem do chemioterapii - 3 kursy BEP.

Dlatego tak istotne jest oznaczenie wartości markerów po zabiegu.
Naturalnie teraz czas na wizytę u onkologa - najlepiej onkologa mającego doświadczenie w leczeniu tego rodzaju nowotworów.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości