Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez troll » 03 Mar 2011, 23:58

Witam,

A jak ponowna wizyta u onkologa?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 04 Mar 2011, 00:09

Ponowna wizyta dopiero w poniedziałek niestety.
Troll a jak Ty się zapatrujesz na branie chemii po 12tyg od zabiegu?
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 04 Mar 2011, 00:36

Witam,

Trochę późno, trudno mi oceniać, nigdy nie jest za późno na chemioterapię ale można trochę te 12 tygodni traktować jak rozpoczęcie obserwacji więc teraz byłby czas na ponowne TK. Doktor Sarosiek niedługo wypowie się w tej sprawie. Dam mu znać :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 15 Mar 2011, 17:50

Witam ponownie.
Kolejne pytanie z kategorii "może głupie" ale zastanawia mnie jedna rzecz. Dziś odebrałem wyniki markerów. Niby dobrze, bo:
LDH - 152U/L (norma 135-225)
B-HCG - <0.100
AFP - 5,240 IU/ml (norma 0 - 5,8)

I teraz pytanie. Teoretycznie AFP jest w granicach normy, jednak zauważyłem poważną tendencję wzrostową w porównaniu z poprzednimi badaniami.
02/02/2011 - AFP - 2.84
20/02/2011 - AFP - 3,27
i teraz 14/03/2011 - AFP - 5,24

Jak myślisz troll, o czymś świadczy to że jednak z badania na badanie AFP rośnie? Czy to może świadczyć o rozpoczynającej się wznowie, czy raczej panikuje?
Teoretycznie w granicach normy, jednak jest tendencja wzrostowa. Co o tym myślisz?
Czekam na odpowiedz, pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 15 Mar 2011, 17:57

Witam,

Oczywiście nie ma mowy o wznowie :) Wahania w granicach normy są fizjologiczne i nie świadczą o niczym złym. Natomiast obserwacja dalsza jest niezbędna i nie można jej w żadnym przypadku zaniedbać bowiem pierwotne utkanie obecne w jądrze - yolk sac tumor produkuje właśnie AFP więc w przypadku wznowy wartość AFP będzie szybko rosła.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 16 Mar 2011, 19:50

Dzięki Troll za odpowiedz.
Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Czy jest możliwość rozwijania się nowotworu jądra bez wzrostu jakiegokolwiek z markerów (mowa o AFP, b-HCG oraz LDH)
Pytam tak z ciekawości :)
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 16 Mar 2011, 23:28

Witam,

Naturalnie, wiele rodzajów utkania nie produkuje żadnych markerów, jest więc to jak najbardziej możliwe.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 04 Maj 2011, 15:28

Witam,
Dziś miałem TK i przy okazji markery:
LDH i BHCG w normie natomiast
AFP - 37.660 (norma 0- 5,.8)
Ma ktoś coś ciekawego do powiedzenia?
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 04 Maj 2011, 16:18

Witaj Marku,

Niestety, nie mam dobrych wiadomości. W przypadku takiego wzrostu wartości AFP mamy do czynienia ze wznową procesu nowotworowego. Sposobem postępowania w tym momencie jest zrobienie TK (już miałeś ale tylko jamy brzusznej i miednicy czy komplet tj j.b + m.m + klatka?), ponowne oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych celem wykluczenie błędu laboratoryjnego, jeśli wyniki się potwierdzą należy rozpocząć chemioterapię zgodnie z programem BEP z założeniem podania 3 kursów. Po każdym kursie oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych + tomografia po zakończeniu planu. Szkoda, że tak to się wszystko ciągnęło i w końcu obserwacja wynikła sama z siebie bowiem ewidentnie istniało u Ciebie duże ryzyko nawrotu (pierwotnie utkanie yolk sac tumor + w moim odczuciu wiele niepewności związanych z samym zabiegiem). Dostajesz teraz za to gratis jeden kurs chemioterapii więcej.

Koniecznie zgłoś się do onkologa i gdyby obawy się ostatecznie potwierdziły musisz podjąć leczenie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 04 Maj 2011, 16:39

Dzięki Trollu.
Dziś miałem Tk miednicy małej, klatki piersiowej oraz jamy brzusznej. Czyli komplet. Wyniki za dwa tygodnie. Byłem również u onkologa po wyniki markerów (takie są tutaj zasady że wyniki można tylko u lekarza prowadzącego odebrać). Powiedział że ten wynik go niepokoi ale że mam się zgłosić dopiero z wynikami tk.
Oczywiście mam kilka pytań:
-Czy to że AFP wzrasta mówi o tym, że mam coś w drugim jądrze (bardzo nie chcę go stracić!! ) czy ogólnie że coś gdzieś jest i mogą to być np. węzły?
-Jak to jest możliwe że AFP wzrosło w takim tempie? Miesiąc temu miałem w normie!!
-Czy to że mowa tutaj o wznowie daje mi na start gorsze rokowanie? (gdzieś czytałem że wznowy są cięższe do leczenia, prawda to?) I jak faktycznie do tego podejść skoro nie miałem wcześniej chemii?
- Jak pisałem wcześniej mam ostry stan zapalny rany pooperacyjnej moszny , biorę antybiotyki i na 9go mam skierowanie do szpitala na rewizję rany.
Czy jest możliwość wzrostu AFP ze względu na ten stan zapalny lub antybiotyk który biorę od kilku dni?
Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam
marek26da

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości