obustronny rak jądra - rokowania

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: obustronny rak jądra - rokowania

Postprzez gabrysia1 » 15 Lip 2012, 10:54

dzięki za wyjaśnienie w środę jedziemy walczyć zobaczymy co z tego wyniknie, chcącym dowiedzieć się więcej o nowotworach jąder polecam poczytanie pracy doktorskiej dr Sarosiaka (link dostępny na forum)-interesujące, a w naszych przypadkach wiedza jak widać jest niezbędna jak tlen - walczmy i nie dajmy się zbyć ewentualnym nieukom
pozdro :)
gabrysia1

Postprzez maxio » 16 Lip 2012, 06:39

Witaj!
Ja chyba bede dowodem na slowa Trolla co do radioterapi - po 8 latach wznowa choroby !
Cale szczescie istnieje to forum i jest komu zaufać co do dalszej terapii. :D
Jestem też po 40 wiec rozumie stan zdrowia męża ,ale w tym stanie do 80-tki mogłbym spokojnie dociagnąć PODSTAWA NIE PODDAWAĆ SIĘ :x
Pozdrawiam
maxio

Postprzez gabrysia1 » 16 Lip 2012, 09:28

hej nagły postep w naszej sprawie, nie mogąc się doczekac tej środy zadzwoniłam dzisiaj do lekarza prowadzącego (po urlopie) i zwycięstwo!!!!!sam zaproponował PET-a jednak co nie co wie. Odrzucił jako absurdalne kolejne naswietlania argumentując to tak jak TROLL, jedziemy po skierowanie :D :D
gabrysia1

Postprzez troll » 16 Lip 2012, 12:19

Witam,

Cieszy mnie taka informacja niezmiernie :) Jak widać wszędzie trzeba wiercić dziurę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 16 Lip 2012, 14:54

Witaj Gabryś

A mówią, że "głową muru nie przebijesz", widocznie ściana nie taka strasznie twarda ;)
Tak trzymać !!!

Pozdrawiam Cieplutko
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez gabrysia1 » 16 Lip 2012, 21:50

mam, mam, upragnione skierowanie - ale nawiasem mówiąc jest to straszne że musimy wszyscy leczyć się sami, ucząc się, konsultując, czytając literaturę fachową zdobywając kontakty samodzielnie
co mają zrobić ludzie o niższym stopniu wtajemniczenia??? ludzie chorzy, przerażeni bez wsparcia w najbliższych, wiem to z własnego doświadczenia - mój mąż był w takim stanie psychicznym że beze mnie nie dałby rady, nie przypisuję sobie żadnych zasług, broń Boże ale obiektywnie patrzę na całą sytuację-służba zdrowia to koszmar , kłębiące się rzędy lekarzy bez pojęcia o jakichkolwiek zasadach terapeutycznych, nie uczący się(z wyjątkami) a w końcu to oni sami wybrali tą ścieżkę i setki ludzi w różnym wieku, samych bądź z bliskimi, czasem jeszcze bardziej przerażonych niż oni sami, pozostawionych samym sobie - dobrze że mamy chociaż siebie i że istnieją takie fora
pozdr.
gabrysia1

Postprzez gabrysia1 » 10 Sie 2012, 20:29

mąz jest własnie po badaniu PET ale czekamy na wynik nie mniej jednak zrobilismy badania kontrolne:

RTG płuca wolne od zmian ogniskowych. Wnęki naczyniowe (co to oznacza????). Przepona wolna, serce w granicach normy
bHCG <1,2 mLU/ml
LDH 179U/l
AFP -czekam na wynik
kreatynina 2,09 mg/dl (niepokoi wynik długo utrzymuje się wysoki poziom-czy leczyc to u nefrologa????)
eGFR 35,0 ml/min
kwas moczowy 10,4 mg/dl
co o tym sądzicie????
gabrysia1

Postprzez gabrysia1 » 11 Sie 2012, 14:42

w uzupełnieniu AFP 1,59 IU/ml (norma 0,00-5,00)
gabrysia1

Postprzez troll » 15 Sie 2012, 22:51

Witaj,

Ja bym jeszcze zaczekał z podjęciem radykalnych kroków. Oczywiście wizyta u nefrologa nie zaszkodzi, natomiast wątpię aby obecne wyniki wymagały znaczącego leczenia. Przede wszystkim więcej pić!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gabrysia1 » 24 Sie 2012, 17:04

witam
otrzymaliśmy wynik z PET oto jego treść

rozpoznanie:nasieniak jąder
problem kliniczny:ocena wznowy
sposób wykonania badania:18 F-FDG (MBq) 350 MBq
aktywizację przeprowadzono po 60 min. od podania 18 F-FDG
glikemia przy podaniu radioznacznika wynosiła 79 mg/dl

głowa i szyja:
fizjologiczny wychwyt znacznika, węzły chłonne szyjne niepowiększone, nieaktywne metabolicznie

klatka piersiowa:
fizjologiczny wychwyt znacznika, miąższ płucny wolny od zmian ogniskowych, węzły chłonne śródpiersia i pachowe niepowiększone, nieaktywne metabolicznie

jama brzuszna i miednica:
stan po orchidektomii obustronnej bez metabolicznych cech wznowy
do przodu od żyły głównej dolnej od poziomu żył nerkowych w dół widoczna nieaktywna metabolicznie masa ze zwapnieniami o wym 27x22 mm w przekroju osiowym i 60 mm w osi długiej (wym. podobne jak w badaniu CT z dnia 25.05.2012)
rozlany zwiększony wychwyt znacznika w dnie żołądka o możliwym tle zapalnym jednak z uwagi na wysoki metabolizm (SUV max=5,3) wskazana ocena gaskostropowa
prawidłowy obraz pozostałych narządów jamy brzusznej i miednicy mniejszej bez ogniskowych zaburzeń metabolizmu
węzły chłonne niepowiększone , nieaktywne metabolicznie

układ kostny
fizjologiczny wychwyt znacznika

WNIOSKI
nie stwierdza się metabolicznych cech wznowy

czy możemy sie juz trochę cieszyć????? :D co myślicie o tej uwadze w PET odnośnie żołądka???może to byc meta??? :(
TROLLU co o tym sądzisz?????
gabrysia1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości