Seminoma testis pT2NxMx - Prośba o poradę

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma testis pT2NxMx - Prośba o poradę

Postprzez troll » 21 Lip 2012, 00:43

Witaj,

Inwazja naczyń to czynnik prognostyczny, który informuje o większym ryzyku rozsiewu komórek nowotworowych w organizmie. Tym bardziej kluczowa jest tomografia. Moim zdaniem karboplatyna AUC7 jest w Twoim przypadku najrozsądniejszym wyjściem (o ile pozostałe badania będą w normie).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Valderin » 21 Lip 2012, 10:04

Dziękuję za wyjaśnienie w poniedziałek dobijam się do onkologa, nastawiony jestem bojowo na walkę z nowotworem.
Pozdrawiam
Valderin

Postprzez r3m3k » 12 Sie 2012, 22:36

Witam, podłączę się do tematu.
Już w innym temacie (karboplatyna) pisałem o rozpoznaniu - identyczne jak u kolegi Valderina. Chciałem tylko sprostować tyle, że IGCNU (te dodatkowe komórki) ponoć świadczą o tym, że nie jest to czysty nasieniak. Tyle mi powiedziała pani urolog.

Natomiast bardzo interesują mnie markery.
1. O ile dobrze poczytałem to Nasieniak nie daje zmian ani AFP, ani betaHCG. Czy zatem jest sens robić takie markery kontrolnie (mogłem źle poczytać)?
2. U mnie nie zrobiono LDH. A pozostałe markery bardzo dobre. Czy teraz lepiej robić z LDH.Znów - z tego co poczytałem - LDH jest o tyle ważne, że ponoć wskazuje na krążenie komórek nowotworowych (ogólnie) w organizmie. Zatem wydaje mi się sensowne przy badaniach kontrolnych.

Może ktoś coś merytorycznie napisać jak to faktycznie jest?
Z góry dziękuję.
Podłączam się pod życzenia zdrowia. Z tego co poczytałem to faktycznie szanse na wyleczenie są bardzo duże i to mnie buduje. Cieszę się też, że udało mi się znaleźć to forum - jak na razie najlepsze.
pozdrawiam
r3m3k

Postprzez troll » 13 Sie 2012, 01:48

Witaj r3m3k,

Chciałem tylko sprostować tyle, że IGCNU (te dodatkowe komórki) ponoć świadczą o tym, że nie jest to czysty nasieniak. Tyle mi powiedziała pani urolog.

To nie jest prawdą. Występowanie razem komponenty klasycznego nasieniaka i ITGCN (IGCN, IGCNU) w żadnym wypadku nie świadczy o guzie mieszanym. Wciąż jest to nasieniak a stwierdzenie ITGCN w materiale histopatologicznym jest bez znaczenia klinicznego. ITGCN jest przedinwazyjną formą nowotworów jądra z której w prostej linii wywodzą się nasieniaki.
1. O ile dobrze poczytałem to Nasieniak nie daje zmian ani AFP, ani betaHCG. Czy zatem jest sens robić takie markery kontrolnie (mogłem źle poczytać)?

Zgodnie z konsensusem ustalonym przez onkologów z całego świata nasieniaki nie dają wzrostu AFP (żadna komponenta nasieniaka nie ma prawa produkować tego markera) natomiast mogą produkować bHCG ale w ograniczonej ilości (do 200 mIU/mL, za sprawą możliwych pól sycyntiotrofoblastu występującego w guzie). Jakikolwiek wzrost AFP lub/oraz wzrost bHCG powyżej 200 mIU/mL w surowicy krwi obwodowej, nawet pomimo czystego nasieniaka w badaniu hist-pat stanowi podstawę do klinicznego rozpoznania nienasieniaka.
2. U mnie nie zrobiono LDH. A pozostałe markery bardzo dobre. Czy teraz lepiej robić z LDH.Znów - z tego co poczytałem - LDH jest o tyle ważne, że ponoć wskazuje na krążenie komórek nowotworowych (ogólnie) w organizmie. Zatem wydaje mi się sensowne przy badaniach kontrolnych.

Zawsze należy oznaczać LDH. LDH jest markerem niespecyficznym dla nowotworów jądra, to jest nie jest produkowany przez utkanie nowotworu, natomiast jest wyznacznikiem obrotu komórkowego i zwykle w zaawansowanych nowotworach jądra jego stężenie we krwi wzrasta. LDH jest bardzo ważnym czynnikiem predykcyjnym pozwalającym ustalić grupę rokowniczą, szczególnie w bardziej zaawansowanych nowotworach. Nie widzę żadnych przesłanek, żeby zrezygnować z oznaczania tego markera.

Rzeczywiście, o ile w TK będzie wszystko ok to szanse na pełne wyzdrowienie są ogromne! I tego się trzymajmy :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez r3m3k » 06 Wrz 2012, 17:58

Zapadła decyzja po TK (liniowo powiększone pojedyncze węzły chłonne do 14mm): 3 cykle EP.
Tutaj się zastanawiali lekarze (konsultacja Gdańsk, Bydgoszcz - w sprawie PET, Warszawa.
Ostatecznie lepiej dmuchać na zimne i nie czekać na wznowę tylko zaleczyć. Radio - za duże skutki uboczne trwałe, chemia: 2 cykle BEP lub 3 cykle EP - stanęło na wyrzuceniu belomycyny, czyli 3 cykle EP.
Wydaje mi się, że to dobra decyzja.
r3m3k

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości