Witam serdecznie wszystkich po kilku dniach ciszy.
Dzisiaj byłem w szpitalu onkologicznym odebrać wyniki i dowiedzieć się co mnie dalej czeka.
Odebrałem wyniki TK oraz dzisiejszą krew :
najważniejsze są markery nowotworowe, reszta wyników jest w bardzo dobrej normie więc nie będę jej przytaczał

, a wracając do markerów -
LDH 230,43 (240 do 480)
AFP 2,32 (0 do 5,80)
bHCG <0,100 ( max 2).
TK klatki piersiowej ( nie będę przepisywał wszystkiego) - wszystko w normie bez żadnych zmian, węzły chłonne normalne, niepowiększone - ogólnie wszystko OK jak u zdrowej osoby

TK miednicy i ogólnie brzucha - śledziona, nerki, wątroba bez zmian - wszystko OK jak u zdrowej osoby

Oczywiście jak Troll kazał, zapytałem się lekarza czy opis hist. jest wystarczający. Odpowiedział, że do klasyfikacji nowotworu opis jest jak najbardziej OK i , że jemu to wystarczy. Oczywiście powiedział, że widział bardziej konkretne ale ten co mu dałem wystarczy do podjęcia odpowiedniej diagnozy i ewentualnego leczenia.
Zakwalifikował mnie do grupy nienasieniaków IA. Powiedział , że w moim przypadku wystarczy tylko ŚCISŁA OBSERWACJA, a ja od razu odpowiadam : Czytałem , że jest zalecana również chemioterapia x2 kurs BEP na co lekarz żeby mnie uświadomić wyjął biblię (leczenie raka jądra według norm międzynarodowych) i przeczytał kilka wytycznych. Nie potrafię ich zacytować, ale chodziło o to , że 2xBEP podaje się osobą które nie mogą, nie mają czasu, mieszkają gdzieś daleko od ośrodków leczniczych i nie mogą być poddane ścisłej kontroli. Poza tym, że chemia robi dużo szkody i że nie warto jej podawać choremu z grupy IA.
Zalecenia dla mnie : przez pierwsze 2 lata, krew na markery co miesiąc i co 3 miesiące TK.
Tak, że teraz mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i odesłałem paskudztwo w zaświaty

Teraz muszę wyściskać żonkę za to, że tak wcześnie gada znalazła i zatargała mnie za ucho (od razu) do urologa.
pozdrawiam wszystkich serdecznie , będę się oczywiście odzywał co jakiś czas do Was wszystkich.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia wszystkim chorym, a zdrowym co to czytają KONTROLUJCIE SWOJE JAJKA JAK NAJCZĘŚCIEJ, a jak coś podejrzanego to migiem do lekarza.
Jeszcze raz dzięki za dobre rady i wsparcie.