Analiza wyników z tomografu

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Analiza wyników z tomografu

Postprzez samsung » 05 Lis 2012, 23:46

Kolejny raz z wielką wdzięcznością dziękuję za odpowiedź i podpowiedź co do kolejnych kroków. Będę drążył temat.
Serdecznie pozdrawiam,
samsung
samsung

Postprzez samsung » 10 Lis 2012, 00:28

Witam,
jestem już po wizycie u onkologa, który na podstawie wyniku h-p stwierdził, że jest to nasieniak Pt1 bez nacieków. Zaproponowano mi do wyboru chemioterapię, radioterapię i trzecia mozliwość to ścisła obserwacja. Zasugerowano mi i zdecydowałem się na obserwację ( 1. krok - w styczniu mam wykonać ponownie tomograf klatki piersiowej, miednicy małej i jamy brzusznej z kontrastem ;2. krok pod koniec stycznia druga wizyta u onkologa).
1. Zastanawiam się, czy ta decyzja jest właściwa, czy może powinienem wybrać bardziej inwazyjne leczenie, aby na przyszłość zapobiec nawrotom choroby???
2. Czy powinienem wykonać jeszcze jakieś inne badania w najbliższym czasie? A jakie dodatkowe w czasie dalszej obserwacji?
3. Biorąc pod uwagę operację i powolny powrót do formy chciałbym dowiedzieć się kiedy i jakie ćwiczenia fizyczne mógłbym wprowadzić, żeby sobie pomóc a nie zaszkodzić.
4. Czy są jakieś szczególne produkty, których powinienem unikać, nie powinienem spożywać, a jakich jeść jak najwięcej ?
Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na wciąż nurtujace mnie pytania.
Pozdrawiam serdecznie
samsung
samsung

Postprzez troll » 10 Lis 2012, 01:21

Witaj,

Jestem bardzo ciekaw na jakiej podstawie Twój lekarz rozpoznał brak inwazji naczyń w jądrze jeśli takowej informacji tam nie ma... Czy kontaktował się z histopatologiem, który postawił rozpoznanie histopatologiczne? Podejrzewam, że w takim przypadku po prostu chcesz uniknąć wszelkich problemów i nie będziesz sprawy drążył (wcale Ci się nie dziwię), jednak ja na Twoim miejscu po prostu poprosiłbym o zaświadczenie, że na podstawie wyniku histopatologicznego Twój lekarz onkolog rozpoznaje pT1 ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ciekawe czy wtedy byłoby tak łatwo uzyskać takie zaświadczenie? :) Nawiasem mówiąc coraz bardziej mnie przerasta wszechogarniająca ignorancja. Mogę jednak zapewnić, że przynajmniej tutaj, na Forum oraz w 5 polecanych ośrodkach wszyscy chorzy otrzymają rzetelne i zgodne ze współczesną wiedzą z zakresu onkologii informacje i porady. Gdybym to ja miał Cię diagnozować to bym nie miał sumienia stawiać rozpoznania w ciemno...
Masz rację, zarówno w CS IA jak i CS IB (szczególnie dla pT2!) możliwa jest ścisła obserwacja (tzw. watchful waiting). Miejmy jednak nadzieję, że obserwacja będzie prowadzona rzetelnie (TK na styczeń to rozważna opcja!) i tak na prawdę nie dojdzie u Ciebie nigdy do nawrotu choroby :) Co do ćwiczeń to zależą one od samego Ciebie - proponuję nie chwytać się ćwiczeń siłowych przez co najmniej najbliższe pół roku po zabiegu, natomiast rower, bieżnia, basen, bieganie, później także sporty zespołowe - jak najbardziej od momentu, kiedy tylko poczujesz, że możesz - ścisłych terminów brak :) Dieta jak wiadomo zdrowa :) Wiele już na ten temat pisano w Internecie także nie będę się powtarzał. Moim prywatnym zdaniem to jednak wpływ diety (oczywiście nie skrajnej!) nie jest tak znaczący jak inne czynniki środowiskowe i przede wszystkim obciążenia genetyczne.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez samsung » 10 Lis 2012, 09:00

Witam,
W czasie wizyty u onkologa na podstawie przedstawionych wynikow lekarz onkolog stwierdzil, ze gdyby byly nacieki i inny niz PT1 to byloby to napisane. Jezeli jest taka mozliwosc to moge przeslac scan wszystkich wynikow na prywatnego maila. Nie chialbym zeby ktos odczul ze podwazam kompetencje lekarza onkologa u ktorego bylem, proszac drugi raz o zaswiadczenie. A z drugiej strony szanuje powyzsza uwage i chcialbym temat wyjasnic do konca, zeby nie miec zadnych watpliwosci.
Co w takiej sytuacji robic? Czy mam przyjechac do Warszawy? Jezeli tak, to gdzie i do kogo?

Pozdrawiam
samsung
samsung

Postprzez m9nika » 10 Lis 2012, 10:00

Witam,
Jak najbardziej konsultować się w ośrodkach referencyjnych!
Poniżej masz namiary na CO-I w Warszawie
figaro napisał(a):Trzeba zadzwonić pod nr (22) 546-22-22 - jest to telefoniczna rejestracja wizyt - i poprosić o zapisanie do gabinetu nr 106, 6 lub 15, najlepiej do 106. Terminy nie są długie (w obrębie 1 tygodnia), w razie czego koniecznie powiedzieć, że sprawa jest pilna i chodzi o nowotwór jądra. W dniu wyznaczonej wizyty zgłosić się do CO-I, ul. Roentgena 5 (wejście E - rejestracja chorych pierwszorazowych), mieć ze sobą dowód osobisty i dowód aktualnego ubezpieczenia. Po zarejestrowaniu pójść do umówionego gabinetu, mieć ze sobą ksero dotychczasowej dokumentacji.

Więcej ośrodków znajdziesz tutaj viewtopic.php?f=5&t=160
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 10 Lis 2012, 14:08

Witaj
Cały problem w tym, że gdzie nie pojedziesz to wszędzie poproszą Cie o uzupełnienie wyniku badań histopatologicznych, bo bez tego nie będzie można jednoznacznie postawić diagnozy. Czyli wracamy do początku.
Argument lekarza, że gdyby były nacieki to byłoby to napisane jest niepoważny.
Jeśli nie chcesz rozmawiać na ten temat z lekarzem onkologiem to poproś lekarza który robił opis h-p o uzupełnienie. To przecież nie będzie podważanie jego kompetencji. Na forum ludzie mieli takie przypadki i bez problemów to załatwiali.
Przecież w tym wszystkim chodzi o Twoje zdrowie i o to, żebyś był właściwie zdiagnozowany, a co za tym idzie leczony.

troll napisał(a):...opis powinien zawierać:
- ocenę guza (rozmiar, rodzaj utkania, czy zawiera martwicę)
- ocenę miąższu jądra spoza guza (ITGCN)
- ocenę naciekania/inwazji naczyń krwionośnych i limfatycznych w jądrze
- ocenę najądrza
- ocenę naciekania powrózka nasiennego
- ocenę linii cięcia chirurgicznego
- ocenę naciekania i przekraczania osłonek jądra (z wyróżnieniem osłonki białawej i osłonki pochwowej)...

Na podstawie takich danych stan zaawansowania ocenia lekarz histopatolog od razu na wyniku badania, lub lekarz onkolog na podstawie pełnego opisu h-p
Pozdrawiam
romi

Postprzez samsung » 12 Lis 2012, 22:53

Witam Was serdecznie,
dzisiaj zgodnie z Waszą sugestią wysłałem prośbę o uzupełnienie wyników h-p. Jak tylko dostanę uzupełnione wyniki to na pewno zaraz napiszę.

Pozdrawiam
samsung
samsung

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość