Carcinoma Embryonale, Porada

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Carcinoma Embryonale, Porada

Postprzez troll » 12 Gru 2012, 02:28

Witaj,

Nic nie legło w gruzach chociaż sytuacja stała się poważna i musisz mieć tego świadomość. Nastąpił rozsiew nowotworu do węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej. Zmiany są dość rozległe ale w żaden sposób nie wyklucza to możliwości skutecznego leczenia. Pamiętaj, że chłopaki u nas na Forum, także ci, którzy tutaj nie dotarli oraz mnóstwo facetów na całym świecie zaczynało swoją walkę z chorobą w tym samym momencie w którym i Ty się znajdujesz. Jest to sytuacja dość skomplikowana ale wyjść jest wiele i współczesna onkologia daje nam sporo narzędzi ku temu aby wciąż wyjść na prostą i celem leczenia będzie oczywiście leczenie radykalne. Nikt w tej chwili nie da Ci gwarancji, że choroba jest w 100% uleczalna ale przy optymalnym i prawidłowym postępowaniu wciąż jest to 95% szans na całkowite wyleczenie a moim zdaniem to na prawdę sporo - szczególnie w przypadku nowotworu złośliwego.
Skierowanie się do 4WSK i do dra Świątoniowskiego to bardzo dobry wybór :)
W tej chwili kompletujemy badania obrazowe (jeszcze klatka i miednica). Hist-pat już masz, przydałoby się jeszcze raz pobrać krew na markery aby ocenić ich aktywność w surowicy krwi obwodowej na tę chwilę (choć moje przypuszczenie to wzrost ich wartości).
Moja propozycja jest następująca. Ponieważ pierwsze wyniki (TK brzucha) wskazują na masywny rozsiew nowotworu nie zwlekaj i udaj się do Poradni Onkologii 4WSK najszybciej jak to będzie możliwe. Rozpoczęcie chemioterapii jest w tej chwili kluczowe i im szybciej zostanie ona rozpoczęta tym lepiej dla Ciebie. Badanie obrazowe mogą zostać dokończone w umówionych terminach a na dniach po nich (nawet bez wyniku!) rozpoczęcie chemioterapii. Szykują Ci się fajne święta ale czy nie fajnie będzie świętować kolejnych świąt będąc całkowicie wyleczonym? :)
W tej chwili wygląda na to (o ile się nic nie zmieni), że jest to przynajmniej IIC stopień zaawansowania klinicznego choroby (może ulec jeszcze zmianie - de facto to staging wykonuje się na podstawie kompletu badań, które wymieniłem) ale da Ci to pewien obraz sytuacji. W stopniu IIC leczeniem z wyboru jest chemioterapia wg programu BEP z założeniem podania 3 kursów leczenia. Nie ukrywam, że należy oczywiście rozważyć 4 kursy ale to decyzja Twojego lekarza onkologa - nie będzie ona błędna. Prawdopodobnie również po leczeniu chemicznym zmienione węzły chłonne trzeba będzie operować ale to temat na rozmowę po zakończeniu chemioterapii.
Także racjonalnie wygląda:
- wizyta u dra Świątoniowskiego dosłownie na dniach, ustalenie planu działania
- skompletowanie wyników badań obrazowych, hist-pat, świeże markery - to wszystko "do kupy" :)
- staging, określenie stopnia zaawansowania klinicznego choroby, grupy prognostycznej i ustalenie planu leczenia
- rozpoczęcie chemioterapii (która może się rozpocząć nawet przed odebraniem pozostałych wyników TK - co więcej, szybkie jej rozpoczęcie będzie pożądane i nie będzie błędem - będzie dobrym sposobem postępowania).
W razie jakichkolwiek pytań wszyscy służymy radą.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 12 Gru 2012, 11:27

Witaj kolego!
Ostatni natłok zajęć sprawił, że do tej pory nie odpowiedziałem na Twoją wiadomość. Cieszę się bardzo, że udało Ci się dostać do 4WSK i doktora Świątoniowskiego. To bardzo ważne, (zwłaszcza teraz z perspektywy wyników TK), aby znaleźć si pod najlepszą opieką.
1. zapamiętaj słowa Trolla:
troll napisał(a):Zmiany są dość rozległe ale w żaden sposób nie wyklucza to możliwości skutecznego leczenia.

troll napisał(a):Pamiętaj, że chłopaki u nas na Forum, także ci, którzy tutaj nie dotarli oraz mnóstwo facetów na całym świecie zaczynało swoją walkę z chorobą w tym samym momencie w którym i Ty się znajdujesz

i tego się trzymaj!!! ;)
2. Idź na gruzowisko i pozbieraj co do ziarenka całe swoje optymistyczne podejście do choroby!! Posklejaj w całość i zabieraj się do roboty!!! :)
Wiem, że kiedy przeczytałeś po raz 33-ci opis TK, to nogi w kolanach nadal były ugięte, a oczy wielkie jak złotówki, ale czas zabierać się do działania. Pozytywne nastawienie pomoże Ci znacznie łatwiej przejść przez leczenie. Masz przed sobą ważne zadanie do wykonania, więc podciągaj rękawy i do roboty. Nie bedzie łatwo, ani przyjemnie, ale tak jak bardzo wielu z nas - poradzisz sobie!! :)
A kiedy będziesz miał wątpliwości - patrz punkt 1.
3. (Nieoficjalnie- bazując na jakimś tam doświadczeniu) Myślę, że powinieneś być nastawiony na te 4BEPY (ale o tym dowiesz się jutro). Sporo chłopaków przechodziło 4 kursy (też i ja) więc z perspektywy pacjenta - jest to tak samo do przejścia z tym, ze "impreza" po prostu trwa dłużej o 21 dni :)
4. Będziesz pod bardzo dobrą opieką. Na oddziale jest bardzo kameralna czasem niemal rodzinna atmosfera, a to bardzo pomaga.
W razie pytań pisz śmiało.
Powodzenia!
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez mlodyyyy21 » 12 Gru 2012, 15:18

Cześć

Nie martw się za bardzo! Tak jak napisał Troll twój przypadek nie jest odosobniony.
Zachęcam do przeczytania mojego wątku na forum też miałem taki problem jak Ty i jak na razie wszystko jest ok.

Pozytywne nastawienie dużo pomaga, ale nie ukrywam, że czeka Cię kilka miesięcy intensywnej walki. Pamiętaj, że to dla Twojego zdrowia.
Po jakimś czasie będziesz się z tego wszystkiego śmiał.
Ja jestem z Wrocławia jak będziesz chciał pogadać to pisz na priv

Pozdrawiam
Adam (mlodyyyy21)
mlodyyyy21

Postprzez domkapotomka » 17 Gru 2012, 23:35

Witam po kolejnej przerwie,
Piszę już ze szpitala 4WSK. Dzisiaj (17.12. 2012) dostałem pierwszą chemię z 4 kursów BEP. Dodam, że dzień 16.12. był najtrudniejszy do wytrzymania że względu na okropne bule lędźwi z lewej strony. Dopiszę jeszcze resztę moich brakujących wyników:

TG miednicy małej

pęcherz moczowy o gładkich obrysach, wykazuje prawidłową grubość ściany. Gruczoł krokowy niepowiększony o jednorodnej strukturze i równych obrysach, o jednorodnym wzmocnieniu. Pęcherzyki nasienne duże, nieznacznie asymetryczne jednak bez cech patologi w badaniu TK. Powiekszonych węzłów chłonnych w obszarze miednicy mniejszej nie uwidoczniono.

TK kl. piersiowej

lekarz zabral mi wynik ale dopiszę na dniach. Ale najważniejsze, że jest czysto( tylko torbiel na nerce 2,5 cm)

Markery też dopiszę na dniach, ale beta hcg wzrosł o do ok 200, ldh w normie afp też delikatnie w górę.

Nieunikniona będzie operacja węzłów zajetych mocno przez nowotwór, co najbardziej mnie przeraża... ale nie mam wyjscia jesli chcę wyzdrowieć w 100%. Jeszcze kilka cieplych słów o dr Świątoniowskim- wszystkim, którzy nakierowali mnie na niego, będę wdzięczny do końca życia. A więc u mnie walka się zaczęła- czas pokaże jakie będą rezultaty. Dodam tylko, że po pierwszej dawce tylko sikam i czuję się dobrze:) Obym nie zapeszył!!! pozdrawiam wszyskich walczących i mam nadzieję, że móje "wypociny" na tym forum pomogą nie tylko mi, ale i innym chorym
domkapotomka

Postprzez troll » 17 Gru 2012, 23:41

Witaj,

A ja bardzo cieszę się, że leczenie się już zaczęło. Wspomnisz moje słowa, gdy będzie już po wszystkim! Pamiętaj, może być ciężko (utrata włosów, zmiana samopoczucia) ale wiedz, że to wszystko ku całkowitemu wyleczeniu! Myślę, że warto :) Cieszę się także, że jesteś pod opieką dra Świątoniowskiego w 4WSK.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 18 Gru 2012, 10:19

Witaj!
Ja również bardzo się cieszę, że tak sprawy wyglądają.
Napiszę Ci tak, jak mi pisali chłopaki (a ja w to nie wierzyłem): chemia - nie taki diabeł straszny jak go malują. Może nie jest to weekend w SPA, ale dasz radę, nie spostrzeżesz się jak będziesz kończył 1-wszy, drugi, i czwarty kurs, potem trochę nerwów przed RPLND, a i tak okaże się znowu, że "strach ma wielkie oczy" ;) Teraz wydaje się to niemożliwe, ale tak będzie.
COCO JAMBO I DO PRZODU! :)
Na 03.01.2013 mam kontrolę więc jeśli się zgramy z terminami to wpadnę w odwiedziny ;)
Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia.
Trzymaj się zdrów!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez mlodyyyy21 » 18 Gru 2012, 10:48

Hej cieszę się, że początek masz już za sobą.
Najgorzej jest zacząć teraz wszystko pójdzie już z górki.

Jeżeli mogę coś zaproponować to mi strasznie w szpitalu pomagał mały telewizorek. Koszt niewielki (ok 250 PLN z przesyłką) a korzyści mnóstwo tym bardziej, że można oglądać w jakości HD na multipleksie (przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na to czy telewizor ma MPG4). No chyba, że telewizor masz na wyposażeniu w pokoju (nie wiem jak jest w 4 WSK ale na Kamieńskiego TV nie było).

Na pierwszym kursie strasznie się wynudziłem więc telewizorek był jak zbawienie ;). Niestety nie jestem w stanie podać Ci teraz podać jego nazwy bo piszę z pracy ale jak będziesz chciał wiedzieć więcej to napisz, sprawdzę w domu ;)

Pozdrawiam i pij dużo wody! hehehe
mlodyyyy21

Postprzez mmajkell » 18 Gru 2012, 16:10

Bóle w lędźwiach są pewnie spowodowane tym, że powiększone węzły chłonne uciskają na nerwy, co powoduje ból. Po kilku dniach kroplówek miną :)
mmajkell

Postprzez troll » 20 Gru 2012, 13:46

Witaj,

A co do operacji to domyślam się, że jest to wizja przerażająca ale póki co chemioterapia i po jej zakończeniu ocenimy całość odpowiedzi i w tedy myślę, że pokierujemy Cię we właściwe miejsce. Jak samopoczucie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 23 Gru 2012, 13:42

Witaj
Jak zdrówko i samopoczucie po pierwszej pięciodniówce? Jak wrażenia z pobytu w szpitalu?
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
Arek
Awatar użytkownika
arek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość