Potrzebuje Porad!Rak jąder

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Potrzebuje Porad!Rak jąder

Postprzez Kuba93 » 14 Gru 2012, 02:13

Witam
Jakieś 3 tygodnie temu poszedłem zbadać moje jądra z powodu bólu lewego jądra które mam już od czasów dziecka jakieś 8 lat temu bolało mnie jądro
nie pamiętam które ale pamiętam ze wyczuwałem małego guzka bo jakimś czasie ból minął ale przestałem zwracać uwagę na te jądra nawet nie dopuszczałem do myśli ze mogę być chory jądro mnie od czasu do czasu po kuwało i czułem te guza jednak nic sobie z tego nie robiłem 3 tyg temu poszedłem na usg zrobili mi badanie hcg 2.17 norma 2 lekarz pow ze sa zmiany na obu jądrach 20 mam tomografie i teraz moje pytanie ponieważ na prawym jądrze jest duży guzek który boli jak naciskam a lewe jądro jest powiększone i uczucie takie ciężaru doktor pow ze lewe do usunięcia tylko czeka na tomografie a prawe to może być stan zapalny jednak dziwi mnie to ze nie jest na odwrót ponieważ na prawym odczuwam guza a lewe zachowuje sie jakby to był stan zapalny nie wiem już co mam robić nawet nie potrafię normalnie zdania ułożyć z tych nerw mam 19 lat i nie chce stracić obu jąder przez jakis bład do tego zaczynam sobie wkrecac inne chorby kłują mnie kosci kolana i łokcie zaraz mysle ze to rak do tego miednica z prawej strony uda i klatka z obu stron po lewej koło serca do tego dziwne zawroty głowy jakby ziemia sie obsuwała podemną nie wiem juz co o tym myśleć niedługo nie wytrzymam proszę o jakieś rady
Kuba93

Re: Potrzebuje Porad!Rak jąder

Postprzez troll » 14 Gru 2012, 02:20

Witaj,

Jesteś w wieku w którym zachorowanie na nowotwór jądra jest najbardziej prawdopodobne pośród wszystkich nowotworów (dokładając do tego chłoniaki i białaczki ale to nieistotne wobec Twojego problemu). Nie oznacza to wcale, że na nowotwór jądra chorujesz i będziesz chorował.
Badaniem, które w sposób bezinwazyjny jest w sposób najdokładniejszy rozpoznać nowotwór jądra jest badanie USG. Takie badanie powinieneś mieć wykonane i odpowiednio zinterpretowane. USG + badanie markerów (AFP, bHCG, LDH) są w stanie rozpoznać guza jądra w 99%.
Musisz zaufać Twojemu lekarzowi urologowi. Mimo wielu informacji jakie przekazujemy na Forum, tylko diagnoza lekarza może być wiążąca. Owszem, często krytykujemy decyzje, które z naszego punktu widzenia są niesłuszne. Często okazuje się, że mamy rację, Czasami okazuje się także, że nie wszystkie informacje zostały nam przekazane i nie mamy stu procentowej racji. Pamiętaj, masz zawsze prawo do konsultacji z innym specjalistą. Nieraz ta druga opinia wnosi niezwykle wiele do sprawy. Jeśli posiadasz wyniki (opisy) badań, wklej je na Forum, pomoże to ustalić dokładną diagnozę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba93 » 14 Gru 2012, 02:28

Miałem robioną tylko morfologie,badanie moczu,i HCG i AFP wstawię je jutro a 20 bede miał wszystkie badania już zrobione.Tylko dziwi mnie to że na prawym jest spory guz a lewe jest powieszone ale usg wykazał ze gorsze jest do lewe lekarz nie macał moich jąder jedynie robił usg mozliwe ze ten guz na prawym jest od zapalenia?
Kuba93

Postprzez Adrian1975 » 15 Gru 2012, 15:56

cześć,

Pamiętaj o jednym , o pozytywnym myśleniu.
Wiem, że to niełatwe i możesz stwierdzić, że się wymądrzam. Jednak tak nie jest. Problem, który opisujesz każdy z członków tego forum przeżył na swój sposób. Wiedz jedno, że rak jądra to nie wyrok. To, jak mi powiedział jeden kolega z pracy, który tez na to chorował "taki promocyjny rak". Promocyjny w jego mniemaniu dlatego własnie, że W PEŁNI ULECZALNY i to w stosunkowo krótkim czasie. Widziałem, będąc na oddziale chemioterapii, wielu chorych ludzi na różne nowotwory. Jak leżysz z kimś kilka dni to dowiadujesz się, na co choruje, jak długo się leczy i widzisz tę Jego walkę z chorobą.
Powiem Ci tylko tyle, z tego się wychodzi.

Powodzenia
Adrian zDolny Śląsk
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Kuba93 » 15 Gru 2012, 17:02

Wielkie dzięki za słowa wsparcia naprawdę doceniam to.
a Wiec tak 20 bd miał markery i tomografie klatki i jamy brzusznej bodajże bd chciał jeszcze zeby mi zrobili miednicy
Podaje te badania które mam już wykonane

WBC 10.70 norma 4.00-10.00 zawyżona
RBC 5.39 norma 4.50-5.90
HGB 15.90 norma 14.00-18.00
HCT 47.50 norma 42.00-52.00
MCV 88.10 norma 80.00-97.00
MCH 29.50 norma 27.00-34.00
MCHC 33.50 norma 31.00-36.00
PLT 265.00 norma 142.00-424.00
RDW-CV 12.50 norma 11.50-15.00
PDW 13.70 norma 11.50-14.50
MPV 11.10 norma 7.00-13.00
P-LCR 34.00 norma 3.00-43.00
LYM% 19.30 norma 20.00-45.00 zaniżona
LYM 2.10 tu nie podano noramy tylko miary x10^3/ul
MXD% 7.00 norma 3.00-15.00
MDX 0.70 tu tak samo jak wyzej
NEUT% 73.70 norma 40.00-75.00 tu tak samo tylko miary

Rozmiar mikroskopowy
GR.pałeczkowate 9 norma 1-5 zawyzone
gr.podzielone 65 norma 45-70
gr.zasadochłonne 1 norma 0-2
limfocyty 19 norma 20-45 zaniżone
monocyty 6 norma 3-8
Opis anizocytoza PLT +

OB 2.00 norma 1.00-10.00

CRP hs 0.99 norma do 2.80

Teraz podaje markery
Alfa-fetoproteina 2.36 norma do 7

HCG 2.17 norma do 2 czyli zawyżona

I teraz moje pytanie czy mozliwe że guz na prawym jądrze jest od zapalenia od lewego bo lewe jest juz tak spuchniete i zdeformowane ze masakra a na prawym mam guzka wielkosci paznokcia u małego palca czy to mozliwe ze jest on od zapalenia od tego lewego prosze odp to bardzo wazne..
20 wstawie juz wszystkie wyniki z góry dziekuje
Kuba93

Postprzez gabrysia1 » 15 Gru 2012, 20:02

witaj
wiem jak bardzo ci ciężko, ale pewnie wszystko będzie ok. Powiem Ci tylko tyle, że jeżeli miałoby dojść do usunięcia obu jąder to nie jest to żaden problem ( na wstępie zamrozisz nasienie a potem juz niczego nie da się zauważyć, żadnego braku jąder - zostaniesz najprawdopodobniej zaimplantowany przynajmniej tak było u mojego męża, pełny profesjonalizm , jesteś młody więc na pewno martwisz się jako to będzie z "tymi sprawami" żadna zmiana nie nastąpi, wszystko będzie tak samo i wiem co mówię (zarówno od strony kobiety jak i od strony faceta)
najważniejsze jest w tej chwili leczenie i twoje nastawienie, mimo wszystko ciepłych świąt Ci życzę następne będą już fajniejsze (u nas tak właśnie jest - poprzednie przepłakaliśmy, a w tym roku jest super)
Trzymaj się
gabrysia1

Postprzez romi » 15 Gru 2012, 20:03

Witaj
Z zapalenia nie robi się rak. Gdyby tak było to wszyscy ludzie mieliby raka, bo każdy chorował na jakieś zapalenie. U Ciebie to pewnie dwie różne sprawy, ale to ocenić może lekarz. Masz podwyższony marker bHCG i to jest wyraźna wskazówka. Brakuje jeszcze LDH. Pamiętaj, że przy nowotworach jądra obligatoryjnie robi się badania trzech markerów AFP, bHCG i LDH. Jeśli nie masz tego na skierowaniu upomnij się o to.
Jak już będzie tomografia jamy brzusznej to miednica również, bo to i tak będzie później potrzebne, także dowiedz się dokładnie, żebyś później nie musiał robić powtórnie TK.
Jaki jest wynik USG?
A tak w ogóle to napisz skąd jesteś.
Teraz najważniejsze to zachować spokój i zimną krew.
Powodzenia
romi

Postprzez Kuba93 » 16 Gru 2012, 01:24

Wynik USG?nie wiem mam tylko zdjecia a lekarz pow ze zmiany na obu jądrach są ze lewe do usunecia a na prawym moga to być od zapalenia lecz nie macał moich jąder a ja na prawym wyczuwam guza i on mowił ze te zmiany moga byc od zapalenia przez ta lewe jądro na ktorym mowił ze to guz na 100% a ze na prawym te zmiany moga byc od zapelnia przez lewe jądro lecz ja czuje tam ewidetnie guza nie wiem juz o co w tym wszystkim chodzi jądra bolą mnie od bardzo dawna
Operował sie bd pewnie w płocku czekam na tomografie 3 tyg juz chciałem w warszawie ale tutaj zostało mi 5 dni do badan wszystkich i nie wiem czy odrazu mi wytna czy bd czekał nie mam pojecia martwie sie o te prawe jądro bo 1 to pal licho bo jest wstanie wyprodukowac praktycznie tyle samo testrosteronu ale wiadomo jak 2 pojda to trzeba przyjmowac juz hormony wiadomo płodnosci nie ma zadnej a z przyjemnoscia z sexu nie wiem jak jest
mysle na bankiem spermy ale czy to jest refundowalne czy bd musial sam jechac do wwa zrobic badania na hiv itd i zamrozic za własne pieniadze a to tanie nie jest pozatym wszystko mnie boli psychika juz tak działa albo naprawde juz mnie bola kosci serce głowa ze wkrecam sb jaki tylko mozliwy jest rak
Kuba93

Postprzez troll » 16 Gru 2012, 02:49

Witaj,

Temat jest trudny o tyle, że jeżeli oba jądra posiadają zmiany to warto byłoby skonsultować się ze specjalistą urologiem posiadającym doświadczenie w diagnozowaniu takich zmian. Może się okazać, że konieczne będzie wykonanie badania USG śródoperacyjnego albo nawet otwartej biopsji z badaniem intra (szybkie badanie histopatologiczne w czasie zabiegu). Problem jest w tym, że nie każdy ośrodek dysponuje odpowiednio doświadczoną kadrą, odpowiednim sprzętem a także możliwością oceny materiału operacyjnego na miejscu.
Jak Twoi rodzice przyjmują takie informacje, co planujecie? To ważne, bo pomimo, że masz pełne prawo współdecydować o leczeniu to wciąż pierwsze skrzypce grają Twoi rodzice.
Mrożenie nasienia niestety jest odpłatne. Jeśli operowane będzie tylko jedno jądra to możesz spokojnie z tym poczekać. Natomiast jeśli oba to trzeba to zrobić przed zabiegiem.
Rozumiem Twoje obawy, są one z resztą uzasadnione. Jeśli macie logistyczną możliwość skonsultować się w bardziej doświadczonym ośrodku - skorzystajcie z tego! Badania TK z Płocka są ok i są Twoją własnością. Zawsze możesz je zabrać i mieć przy sobie na wypadek konsultacji w innym ośrodku. To Twoje święte prawo a najważniejsze to niczego teraz nie zaniedbać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba93 » 17 Gru 2012, 00:24

To znaczy u mnie jest tak że to ja gram pierwsze skrzypce i ja o tym decyduje gdzie sie bede leczył narazie planuje wykonać zabieg w płocku jeśli bd w miare szybko bo czuje sie coraz gorzej.
A czy biopsja nie powoduje przerzutów bo gdzie o tym cos czytałem ze jak sie robi biopsje to jest ryzyko przerzutu wtedy na inny narząd wgl rozprzestrzenienie sie raka w organizmie ale moze to głupoty.Jestem pod opieką doktora nauk o godności Grzegorz Pydziński może ktos ma jakies doś z nim albo szłyszał o nim jest ordynatorem w płocku na urlogoi nie wiem czy juz nie za długo czekam bo odkąd do niego poszedłem minoł jakiś miesiąc a ja coraz gorzej sie czuje i odczuwam bołe coraz wyrzej najgorsze sa te kości
Kuba93

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości