Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez acidtekk » 29 Gru 2012, 13:13

TK jamy brzusznej robią razem z miednicą, druga okolica to klatka piersiowa. Faktycznie w ZCO rozbijają, ale można dogadać się z technikiem by zrobił jednego dnia (bierze się oba skierowania). Ja odpukac nie miałem problemu z żadnymi skierowaniami TK obu okolic mam na 8 i 10 stycznia, ale liczę że znów zrobię jednego dnia. Mnie też operował dr Archimowicz, a wynik his-pat robią patomorfolodzy z pomorzan lub unii lubelskiej, mój był wykonany przez dr Masiuka z pomorzan. Też czysty nasieniak. pozdrawiam, trzymajac kciuki.

Adam
acidtekk

Postprzez romi » 29 Gru 2012, 13:20

Witam
Jeśli chodzi o TK to nie chcą robić więcej niż dwóch okolic anatomicznych za jednym razem dlatego, że NFZ nie płaci za to. Tłumaczenie że zbyt duża dawka promieniowania to wykręt, żeby nie zrobić badania za jednym razem i co więcej jest to nieprawda. Dwa badania to większe obciążenie organizmu kontrastem, dwa razy kłucie itd.
Co więcej laboratoria tak naprawdę nie mają prawa odmówić wykonania w jednym badaniu płuc, brzucha i miednicy. Jest na tą okoliczność wydany odpowiedni dokument NFZ, a mianowicie zał. nr 1 do zarządzenia 96/2011 Prezesa NFZ na które można powołać się jeśli świadczeniodawca chce rozdzielić badanie na dwa, np. TK płuc, brzucha i miednicy.
Zwykle działa prośba lekarza na skierowaniu żeby wykonać wszystko w jednym badaniu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Simon » 29 Gru 2012, 14:12

No to wszystko jasne. Dzięki za sprostowanie.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez aloj65 » 29 Gru 2012, 16:29

Witajcie!
Ja też mogę tylko potwierdzić powyższe informacje.TK jamy brzusznej obejmuje też miednicę, a robią jednego dnia tylko wyniki są z dwóch kolejnych dni.Wynik męża podpisany jest przez lekarzy Kingę Sycz i dr Masiuka. Z tego co sprawdziłam na stronie szpitala, to oboje są pracownikami zakładu patomorfologii na Arkońskiej. Zresztą lekarz,który podpisał wynik Simona także.Nasz wątek to "Chcę wiedzieć więcej..". W przypadku męża też nie było tak prosto i łatwo.Pomogli Forumowicze.
Myślę,że warto zgłosić ten fakt przynajmniej do szpitala na Arkońskiej, po to aby coś takiego nie miało więcej miejsca (jeżeli to był błąd, a może jest inne wytłumaczenie,może jest jakiś margines błędu ). Prawdę mówiąc nie słyszałam o takim wypadku. Z mamą jeżdżę do CO do Gliwic i prawdę mówiąc przed pierwszą wizytą kazali sobie przysłać płytki z preparatami , ponieważ sami robią wyniki.Jest tam niebywały porządek, mimo wielkiej ilości ludzi.Jednak przypomina to mały kombinat. Szkoda,że znów padło na Szczecin.
aloj65

Postprzez Simon » 29 Gru 2012, 17:32

To znaczy, że wszystko jest w porządku ze skierowaniami. :)

Co do zgłaszania informacji chyba tak postąpię, ale chcę mieć najpierw wynik w ręku. Czy to coś da? Wątpię. Nie podejrzewam tu nikogo o złą wolę. Czynnik ludzki zawsze będzie powodował błędy. Sam pracuję przy komputerach i przy takiej pracy widać jak często ludzie popełniają błędy. A przecież nikt tego nie chce robić. Lekarze przecież mają świadomość, jak ważne są takie wyniki. W końcu na ich podstawie decyduje się o dalszym leczeniu i podjęte decyzje mogą w przypadku błędu rodzić realne zagrożenie. A co do padania na Szczecin to trudno to oceniać na podstawie jednego przypadku.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez aloj65 » 30 Gru 2012, 18:48

Witaj,
Ja także nie myślałam o złej woli i mam nadzieję,że wytłumaczenie tego będzie proste. Zobaczymy. Z tego forum wiem,że w Szczecinie ktoś inny ucierpiał z powodu błędu urologa i stąd moja uwaga.Pozdrawiam
aloj65

Postprzez Simon » 31 Gru 2012, 11:02

Witam,

mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj wychodzę ze szpitala po 2-gim kursie. Upomniałem się u lekarza o czynniki wzrostu granulocytów. Uzyskałem informację, że receptę otrzymam w czwartek podczas podawania 2-giej wlewki bleomycyny w drugim kursie. Czy to prawidłowe postępowanie czy powinienem otrzymać je już teraz?

Ok. Przejrzałem wcześniejsze posty i już wiem, że recepty powinny być wypisane teraz. Pozostaje pytanie jak przekonać do tego lekarza. Gdy przy przyjęciu pytałem lekarza o recepty to mówił, że je otrzymam. Teraz znowu taki kwiatek - lekarz zmienił się podczas pobytu w szpitalu i znowu zmiana decyzji. Próbujemy walczyć, ale nie wiem co z tego wyjdzie.

Lekarz argumentuje, że nie można podawać czynniku wzrostu granulocytów razem z cytostatykiem (czyli razem z bleomycyną) A 5 zastrzyków Zarzio pokryje się z dniem podania bleomycyny. Jestem już skołowany. Co mam z tym robić dalej?

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez romi » 31 Gru 2012, 15:02

Tu lekarz ma rację.
Podawanie czynnika wzrostu należy robić między dolewkami, i czasu wystarcza na podanie akurat 5 zastrzyków.
Receptę powinien wystawić lekarz zlecający pierwszą dolewkę. Dla jasności pierwsza dolewka jest w 8 dniu cyklu a druga w 15 dniu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Simon » 31 Gru 2012, 18:14

Dzięki za informację. Teraz będę spokojniejszy. Udanej zabawy na Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Laili » 01 Sty 2013, 16:56

Dziękuje romi za szybką odpowiedź. :D Pomyślności wszelkiej w 2013 r.
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości