Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Postprzez romk » 01 Sty 2013, 17:51

Po przeczytaniu kilku wątków przyznam że mam kilka pytań w zakresie rozważań między obserwacją a delikatną chemią, która jest proponowana. Trollu mam do ciebie prośbę czy mógłbyś pokrótce to wytłumaczyć? Chodzi mi generalnie o to czy nie lepiej jest wziąć delikatną chemie, która jak mi się wydaję daje gwarancję? Czy może jest tak że ta delikatna chemia na takim etapie i tak nie daje żadnych gwarancji? A tylko zatrówa organizm?
Pozdrawiam
romk

Postprzez romi » 01 Sty 2013, 18:06

Witam
Nie ma czegoś takiego jak "delikatna chemia" i żadna nie daje "gwarancji".
Troll podał Ci jak wygląda sprawa według zaleceń
viewtopic.php?f=6&t=192
Od Ciebie zależy na co się zdecydujesz.
Powodzenia
romi

Postprzez troll » 01 Sty 2013, 18:07

Witaj,

Obecnie na świecie widać bardzo istotny trend aby w CS IA nasieniaków nie kierować chorych na żadne leczenie uzupełniające. Co więcej, większość "postępowych" klinicystów uważa, że w tak wczesnym stadium zaawansowania, gdzie ryzyko nawrotu (wg ESMO) wyniesie około 18% zastosowanie nawet tej jednej karboplatyny AUC7 jest nadleczeniem. I mają rację, wszak 72% chorych otrzymałoby leczenie, które jest niepotrzebne. Sytuacja zmienia się, gdy istnieją czynniki ryzyka nawrotu, wtedy rozważenie chemioterapii jest zasadne - bez chemioterapii zbyt wielu chorych musiałoby być leczonych w związku z nawrotem.
Dlatego w Twoim przypadku nie warto za szybko decydować się na leczenie - gdyby miało się dziać coś niedobrego to wtedy będzie czas na chemioterapię. A szansa na to, że nic złego się nie wydarzy jest bardzo duża (70%)!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romk » 01 Sty 2013, 18:39

Dzięki serdeczne za wszystkie informacje.
Pozdrawiam
romk

Postprzez romk » 01 Sty 2013, 18:41

Jestem jeszcze przed wizytą u onkologa także po wizycie oczywiście się odezwę.
romk

Postprzez troll » 02 Sty 2013, 08:48

Witaj,

A dokąd wybierasz się na konsultację?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romk » 03 Sty 2013, 00:57

Wojewódzkie Centrum Onkologii w Gdańsku.
W odpowiedzi na stwierdzenie romiego że nie ma "delikatnej chemii" to mam pytanie? Bo rozumiem że w chwili obecnej do ewentualnego rozważenia mogła by być w moim przypadku karboplatyna ? Czy w sytuacji jeżeli się decyduję tylko na obserwację i niedaj ... coś by wyszło, to automatycznie wschodzę w znacznie bardziej zaawansowane farmakologicznie leczenie? Nie wiem czy dobrze rozumuję dlatego proszę o sugestie.
Pozdrawiam
romk

Postprzez romi » 03 Sty 2013, 01:35

Wybierając obserwację w przypadku wznowy dostajesz leczenie pierwszej linii, czyli takie jak w przypadku wyższego wyjściowego zaawansowania i szanse na wyzdrowienie są tak samo wysokie. W przypadku nowotworów jądra leczenie jest prowadzone z intencją wyleczenia, dlatego dawki leków są maksymalnie możliwe tolerowane przez organizm.
Dostajesz szansę, że być może nie będziesz w ogóle miał do czynienia z chemioterapią dzięki czemu unikasz wszelkich skutków ubocznych, zarówno wczesnych jak i późnych.
Musisz tylko pamiętać o rygorystycznym przestrzeganiu terminów wizyt i wszystkich niezbędnych badań zgodnie z ustaloną procedurą.
Pozdrawiam
romi

Postprzez romk » 05 Sty 2013, 22:13

Witam
Jestem po wizycie w WCO i muszę podjąć decyzję czy pozostać na obserwacji czy zdecydować się na 1 karboplatynę. Przyznam że mam w głowie burzę myśli ale jest jeszcze troszkę czasu do zastanowienia się.
Mam natomiast jeszcze pytanie co do częstotliwości robienia TK. Do tej pory zrobiłem po operacji TK miednicy i brzucha oraz RTG klatki p. Natomiast onkolog dał mi jeszcze skierowanie na TK klatki piersiowej oraz TK mózgu jako pilne oraz skierowanie na TK miednicy i brzucha do zrobienia za 3 miesiące. Moje pytanie czy nie robi się za dużo tego TK w takim okresie czasu?
Pozdrawiam
romk

Postprzez romi » 05 Sty 2013, 23:36

Witaj
Raz na trzy miesiące robienie TK jest ok. Jeśli jest taka potrzeba to wykonuje się badania TK częściej. Zasada jest taka, że jeśli korzyść wynikająca z badań jest większa niż zagrożenia związane z nie wykonaniem badaniem ( np. niewykrycie choroby) to dla dobra pacjenta badanie jest robione. Tak jest pewnie w Twoim przypadku, bo lekarz chce mieć jak najwięcej danych żeby ułatwić podjęcie jak najlepszej decyzji. Nawet przy tylu naświetlaniach nic Ci nie grozi.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości