Seminoma + przerzuty na wezly

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma + przerzuty na wezly

Postprzez Adrian1975 » 03 Sty 2013, 20:38

cześć,
też byłem leczony w DCO i trochę mnie twój przypadek dziwi. Również mam czystą seminomę, z pakietem węzłów znacznie mniejszym. Preszedlem 4 kursy BEP po czym... skierowano mnie do chirurga celem omówienia RPLND. Nie zgodziłem się i wówczas zostałem skierowany na radioterapię do p. dr. Jolanty Szelachowskiej. Ona natomiast najpierw skierowała mnie na PET-CT by mnie zakwalifikować do radioterapii. Tak się nie stało, badanie wypadło pomyślnie.

Jak możesz, to zarejestruj się do niej babka wydaje się być dość mądra i poproś o skierowanie na PET-CT. Na to się trochę czeka i trzeba mieć specjalną zgodę NFZ.

pzdr
Adrian, też zDolny Śląsk
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez mishtall » 03 Sty 2013, 21:09

Witaj Roomi,

Patrzac na ten schemat to faktycznie po 4 bepach kaza zrobic PET i wowczas pozwoli on ocenic zawartosc tych mas resztokowych i potem albo obesrwacja jesli wszystko bedzie w PET ok, albo operacja lub druga linia chemioterapii jak przy nienasieniaku. Dziwne ze nie pisza nic o radioterapii (pisza ze w stanie IIb zamiast 2 linni chemi mozna ja stosowac).

Mozna dostac juz obledu od tego wsystkiego. Moj chemiterapeuta jezdzi po tych wszystkich konferencjach i naprawde jest doswidczony w swojej dziezinie, zna doskonale przyklad Lance (mowil ze nawet go widzial bo na jedym z tych forow tez tam byl jako gosc).

Wydrukuje sobie te zalecenia i we wtorek mamy z nim konsultacje to podpytamy co on na to.

reasumujac, to widze ze chyba chcieli w moim przypadku zbyt dobrze, bo wg tego co napisali w NCCN to w moim stadium IIC w ogole nie powinno byc radioerapii, tylko PET i albo obserwacja albo RPLND lub ewentualna 2 linia chemi.

Dzieki za wszystkie info.

Pozdrawiam

Michal
mishtall

Postprzez romi » 03 Sty 2013, 21:52

Witaj
Dokładnie tak jak piszesz, zresztą potwierdzają to eksperci.
Sam widzisz, że w Twoim przypadku coś zostało zrobione nie tak. Szkoda że nie znalazłeś tego forum wcześniej, uniknąłbyś pewnie niepotrzebnych działań.
Tak jak wcześniej napisałem nowotwory jądra to specyficzna dziedzina onkologii. Wytyczne zostały stworzone na podstawie wieloletnich doświadczeń, ściśle określają sposób działania i w większości przypadków dają oczekiwane rezultaty. Trzymanie się tych zaleceń pozwala na wyleczenie większości chorych.
Zasada jest taka: jeśli sposób leczenia i obserwacji zgadza się z wytycznymi i radami ekspertów forum to wszystko jest ok.
Pozdrawiam
romi

Postprzez mishtall » 03 Sty 2013, 22:03

Czyli wg was obecnie w moim przypadku treba zrobic PET i do jego wyniku zapomniec o kolejnych 2 cyklach Ep-u i czekac na jego rezultat. Albo trzeba bedzie znalezx kogos kto sie podemie wyciecia zmian w wezlach albo jak bedzie w porzadku, tzn jesli komorki beda martwe to zostaje obserwacja, czy tak?

Jesli mozecie polecic jakiegos dobrego specjaliste we Wrcoclawiu w Wojskowym Szpitalu Klinicznym albo w Wawie w instytucie MCS to dajcie prosze znac. Wiem, ze sa numery na forum podane, ale moze macie kogos naprawde godnego zaufania w tych osrodkach to bede Wam wdziczny.

dzieki bardzo za wszystkie pomocne informacje.

Michale
mishtall

Postprzez romi » 03 Sty 2013, 22:11

Powtórzę za m9niką
4 Wojskowy Szpital Kliniczny
Oddział Onkologii Klinicznej
50-001 Wrocław, ul. Rudolfa Weigla 5
tel. (rejestracja poradni) - (71) 76 60 513
dr n. med. Grzegorz Świątoniowski - specjalista onkologii klinicznej

To jest właśnie Słoń od którego otrzymałeś odpowiedź na forum.
W Warszawie CO-I lub Magodent
romi

Postprzez troll » 03 Sty 2013, 23:03

Witaj,

Bardzo rozsądną opcją jest pójście do 4WSK i zarejestrowanie się do dra Świątoniowskiego. 2 kursy EP w tej chwili są złą opcją. Najlepszą jest PET-CT i na podstawie wyniku albo obserwacja albo RPLND. Dopiero po RPLND może się tak na prawdę okazać, czy będziesz potrzebował jeszcze CHTH drugiej linii.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mishtall » 03 Sty 2013, 23:08

Wielkie dzieki,

Bede tam jutro dzwonil i sie umawial.

Pozdrawiam

Michal
mishtall

Postprzez m9nika » 04 Sty 2013, 00:44

Trzymaj się jednego lekarza, którego wiedza na temat rj jest na najwyższym poziomie.
Powodzenia ;)
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez mishtall » 01 Lut 2013, 11:42

Czesc Kochani Forumowicze,

Chcialem sie pochwalic wynikiem PET/CT, ktory wczoraj odebralem we Wroclawiu i wynika z niego ze jest czysto. Doktor ktory go opisywal poswicil mi sporo czasu na wyjasnianie i pokazywanie wynikow na monitorach i faktycznie zasugerowal obserwacje pozostalosci na wezlach. Nie ukrywam ze odetchnalem z ulga, bo po moich historiach z radioterapia zabieg mogl okazac sie bardzo niebezpieczny i moze nawet mniej skuteczny.

Jade jednak mimo wszystko do prof Demkowa z COI doWawy bo mielismy umowiona wczesniej wizyte na wszelki wypadek, by faktycznie potwierdzili ten wynik no i oczywiscie do 4WSK do naszego forumowicza zeby tez go pokazac.

Wiem, ze oczywiscie to nie koniec nerwow, bo nikt nie da gwarancji ze to scierwo nie powroci, ale jestem dobrej mysli i ufam, ze wygralem wojne z tym badziewiem. Zycze wszystkim tak dobrych wiesci i jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziekuje za wszystkie informacje i wiedze ktora sie dzieliliscie z nami.

Michal i Ania
mishtall

Postprzez troll » 01 Lut 2013, 21:26

Witam,

I o takie wyniki zawsze nam chodzi o takie wyniki walczymy :) Gratuluję! Gdzie zostaniesz pod obserwacją?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości