Zabieg orchidektomii - prywatnie, jak najszybciej

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Zabieg orchidektomii - prywatnie, jak najszybciej

Postprzez peter » 06 Sty 2013, 16:16

Witam,

Pare dni temu stwierdzono guza na jadrze mojego ojca. Okazalo sie, ze sprawa jest stara tylko, że pół roku temu blednie zdiagnozowano to jako wodniaka. Tak wiec od pół roku ojciec żyje z guzem..
Nie mam sily na denerwowanie sie na lekarzy, którzy tak nieodpowiedzialnie "zgadywali" co to jest. Teraz chcemy działać jak najszybciej.

Proszę, jeśli znacie dobry ośrodek w Polsce (najlepiej Koszalin-Gdańsk-Bydgoszcz-Poznań - tych rejonach) gdzie ojciec zostanie dobrze przebadany, laboratoria i operacja jak najszybciej, cena nie gra roli. Okazuje sie ze zaproponowano mu operacje za miesiąc dopiero.
Dziękuje z góry za namiary na lekarzy/ośrodki.

Z pozdrowieniami
Piotr
peter

Re: Zabieg orchidektomii - prywatnie, jak najszybciej

Postprzez arek » 06 Sty 2013, 20:47

Hej Peter!
Nie odpowiem Ci bezpośrednio na Twoją prośbę, ale nieco ta ten temat.
1. Na jakiej podstawie wykryto guza? (badanie palpacyjne+USG przez urologa?)
2. Tato miał wykonany komplet markerów: BetaHCG, AFP i LDH? Jeśli tak to jakie są ich wartości. Jeśli nie to wykonajcie je jak najszybciej (cena za komplet zróżnicowana w zależności od laboratorium 40zł-120zł)
3. Prywatne wykonanie operacji nie powinno być konieczne (hmmm chociaż jak sobie pomyślę, że to pierwsze dni stycznia, i te wszystkie umowy kontrakty, srety, pierdety... to sam nie wiem :? )Usunięcie jądra w przypadku zdiagnozowania guza powinno być sprawą rozstrzygniętą przez rozsądnego urologa w ciągu kilku dni, ale skoro stać Was na prywatne rozstrzygnięcie sprawy, to super.
Powodzenia.
Może ktoś coś Ci więcej podpowie.
Pozdrawiam
Arek
Ostatnio edytowany przez arek, 06 Sty 2013, 20:49, edytowano w sumie 1 raz
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez m9nika » 06 Sty 2013, 20:49

Witaj,
Ponieważ nie jestem z tamtych okolic wiec niestety nic Ci nie doradzę w sprawie urologii.
Jednak dobrze by było gdyby Twój ojciec zrobił markery nowotworowe (AFP, b-HCG i LDH) i usg. Jeśli już miał robione to dobrze jest zrobić świeże badania, przed zabiegiem.
Więcej dowiesz się tutaj viewtopic.php?f=6&t=192.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez peter » 07 Sty 2013, 18:20

Dzięki za wskazówki.

Tak, dzisiaj dostaliśmy wyniki badań. Wyglądają ok bo mieszczą się w granicach normy, ale trudno mi je interpretować, bo po nie pasują one do podobnych badań na tej stronie.
Zaznaczę, że mój ojciec ma 72 lata.
Proszę, powiedzcie co uważacie o tych wynikach:

LDH - 406 - zakres referencyjny 240-480
B-HCG gonadotropina kosmówkowa <0,1 mIU/mI, zakres referencyjny to <2,00
AFP - 4,09 ng/mI, zakres ref to <7,00

Do tego RTG klatki piersiowej P-A (co to znacyz P-A - czy to znaczy ze było w dwuch projekcjach czu nie? gdzieś na forum pisano ze powinno byc w dwuch lub TK)
Wynik tego RTG: Pluca bez zagęszczeń miąższowych, Sylwetka sercowo naczyniowa w normie.

Dodam, że badanie bylo przeprowadzone w szpitalu wojewódzkim w Koszalinie.

Ojcec dalej nie ma daty operacji, chociaż z tymi wynikami dostał skierowanie do szpitala z adnotacją:
"Do leczenia operacyjnego. Pilne".

Co myślicie o tych wynkach?
Jakieś jeszcze badania przed operacją należy wykonać?

Dzięki wielkie za pomoc na tym forum!
Pozdrawiam
Piotr
peter

Postprzez m9nika » 07 Sty 2013, 20:02

Witaj
Nasieniak jest nowotworem, który nie produkuje markerów nowotworowy (markery mieszczą się w zakresach referencyjnych). Dlatego zalecane są dodatkowe badania obrazowe np. USG jąder. U mężczyzn w wieku 30 lat i wyżej jest największe prawdopodobieństwo występowania w/w guza. Dlatego pilna jest operacja nazywana orchidektomią pachwinową z podwiązaniem powrózka nasiennego (poprawna technika usunięcia jądra z guzem).
Mój mąż również przed operacją również miał prawidłowe wyniki markerów, dopiero na USG wykryto guza.
Zazwyczaj robi się RTG klatki piersiowej ? PA i lewoboczne. Może na tym etapie P-A jest wystarczające albo i nie. Ale na to pytanie niech wypowie się ekspert.
Pozdrawiam
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez peter » 08 Sty 2013, 17:21

Dzięki.
Guza stweirdzono na postawie badania USG w zeszłym tygodniu.
Takze wszystko co mamy to badanie USG, RTG KL i te trzy markery.
Czy na podstawie poniższych wyników można stwierdzić o tym choroba jest zaawansowana czy nie ma się czym martwić?
Skierowanie na operacje jest. Rozumiem, że więcej powie badanie histopatologiczne.
Czy jakieś inne badania warto przeprowadzić przed operacją?

Z pozdrowieniami,
Piotr
peter

Postprzez m9nika » 08 Sty 2013, 22:44

Witam,
W/g mnie teraz to najważniejsza jest operacja!
Ze skąpego opisu RTG klatki piersiowej wynika, że choroba się nie rozsiała. Bo jeśli by tak było to radiolog robiący opis by to zaznaczył. Chyba że się mylę.
Twój tato już w szpitalu powinien mieć zrobione badania ogólne + markery nowotworowe (które koniecznie należy określić przed operacją).
Widzę tendencję w naszym kochanym kraju, że jeśli pacjent ma 60+ to już się go nie chce leczyć ... bardzo przykre.
Napisz jeszcze na PW do Trolla by zajrzał na twój wątek, on więcej dopowie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 09 Sty 2013, 15:06

Witaj,

Ciężko mi polecić Ci jakiś ośrodek z Twojej okolicy ponieważ nie mam za dobrej wiedzy o urologach w Twoim rejonie. Pamiętaj, że nie musi to być jeden szpital, który został Ci polecony, może to być urologia np. w innym mieście. Tutaj po prostu jest to kwestia zadzwonienia, pojechania, zapytania. Informacja "guz jądra do pilnego leczenia operacyjnego" działa cuda, nie bój się podpierać tą informacją.

Na jakiej podstawie rozpoznano guza jądra? Masz opis badania USG?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez peter » 10 Sty 2013, 09:15

Cześć,

Opis badania USG to tylko stwierdzenie, że to guz lewym jądrze.
Nie wiem czy takie obłożenie w szpitalu w Koszalinie czy co ale sie nie mozemy doczekac terminu operacji..

pozdrawiam
Piotr
peter

Postprzez m9nika » 10 Sty 2013, 12:38

Witam,
A jest podana wielkość guza?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość