Rak jądra u brata - pytanie o ośrodek onkologiczny

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak jądra u brata - pytanie o ośrodek onkologiczny

Postprzez b0romir » 11 Sty 2013, 01:06

Witam
brat w grudniu zaobserwował grudkę na jądrze (27 lat). Wczoraj lekarz stwierdził, że ma raka jądra. Ma jeszcze zrobić zrobić markery. Lekarz wyznaczył mu wizytę na przyszłą środę.

Jak tylko dowiedziałem się o stanie brata zacząłem szukać różnych informacji o tej chorobie i natrafiłem na to forum. Jest naprawdę skarbnicą wiedzy. Trochę mnie martwi tak odległy termin, gdyż z tego co rozumiem w tej chorobie liczy się każda chwila. Jesteśmy z Podkarpacia (choć ja od kilku lat mieszkam w Warszawie) i w okolicy trudno będzie umówić jakiś "lepszy" termin. Po za tym z tego co patrzyłem na mapę ośrodków onkologicznych to na Podkarpaciu jest niewesoło jeżeli chodzi o jakość tych ośrodków.

Pomyślałem, więc że lepiej byłoby gdyby przyjechał do Warszawy. Na forum wyczytałem, że dobre ośrodki to COI i Magodent. Dzwoniłem tam dziś, lecz do COI nie byłem w stanie się dodzwonić bo jest cały czas zajęte. Pewnie cała masa ludzi tam dzwoni, żeby się umówić. Do Magodentu zadzwoniłem jak doktora już nie było :(, więc też nic się nie dowiedziałem.

Myślicie, że da się w Warszawie umówić na termin wcześniejszy niż środa, albo nawet na weekendzie?. Czytając przypadki innych to często jednego dnia było rozpoznanie, a następnego zabieg. Może już histeryzuję, ale czy taka zwłoka może negatywnie wpłynąć na późniejsze leczenie?

Ogólnie... szkoda brata :/

Bardzo proszę o radę co zrobić w tym przypadku
b0romir

Re: Rak jądra u brata - pytanie o ośrodek onkologiczny

Postprzez danek » 11 Sty 2013, 08:39

Jeśli chodzi o termin to do środy nie zostało dużo czasu, myślę że to nie będzie miało dużego wpływu na stan zdrowia Twojego brata. Ja też czekałem ok dwóch tygodni na zabieg.

Najważniejsze, to gonić czas po zabiegu, aby dalsze konsultacje/leczenie przebiegały możliwie najszybciej po sobie. Teraz najważniejsze to zrobienie markerów, zróbcie to najlepiej dziś prywatnie jeśli nie macie skierowania.

Do Warszawy/Wieliszewa próbuj do skutku, tam ciężko się dodzwonić ale w końcu się uda!

I głowa do góry, bo ten raczek jest do opanowania :)
Powodzenia!
danek

Postprzez m9nika » 11 Sty 2013, 09:45

Witaj na forum,
Na jakiej podstawie lekarz stwierdził guza? Robiliście badanie USG jądra? Jeśli nie warto zrobił by określić wielkość guza. Markery trzeba zrobić koniecznie i pamiętaj by brat zrobił wszystkie trzy AFP, b-HCG i LDH. (nawet prywatnie by nie czekać).
Teraz to najważniejsze jest by brat przeszedł operację nazywaną orchidektomią pachwinową z podwiązaniem powrózka nasiennego.
Może w mniejszym mieście jest się wstanie uzyskać szybkie terminy operacji niż w wa-wie. Mój mąż przeszedł zabieg miesiąc od wykrycia guza. Gdyż niestety tyle czekaliśmy zanim trafiliśmy do kompetentnego specjalisty, który jest kierownikiem kliniki urologii. To Pan dr. załatwił szybkie przyjęcie do szpitala i wykonanie zabiegu. I za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni.
W momencie kiedy brat będzie po operacji i będziecie czekać na wynik his.-pat., wówczas można by brata zapisać do CO-I lub Magodentu.
Najważniejsze informację znajdziesz tutaj viewtopic.php?f=6&t=192
Więcej napiszą Ci koledzy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez b0romir » 11 Sty 2013, 11:18

Witam,

@danek - wielkie dizęki za uspokojenie mnie odnośnie terminu zabiegu. Brat od rana wydzwaniał i umówił sobie wizytę w COI na wtorek, czyli dzień wcześniej i w bardzo dobrym ośrodku, więc jest dobrze :).

@m9nika - brat 2 razy robił sobie USG jąder, bo niedowierzał trochę w wynik :( i raz podbrzusza. Na USG podbrzusza stwierdzono powiększone węzły chłonne w okolicach nad penisem (nie wiem jak to inaczej określić). Czy to może być powód do zmartwienia? Trochę naczytałem się o przerzutach... Zrobił sobie równiez wszystkie markwery i czeka teraz tylko na wyniki.

No cóż narazie czekamy na zabieg. Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi. Będę później pisał co się dzieje... lepiej się jakoś czuję jak piszę.
b0romir

Postprzez danek » 11 Sty 2013, 11:48

b0romir napisał(a):Brat od rana wydzwaniał i umówił sobie wizytę w COI na wtorek, czyli dzień wcześniej i w bardzo dobrym ośrodku, więc jest dobrze

Nie chcę mieszać, ale na wizytę u onkologa chyba za wcześnie. Na tą wizytę jest cel jechać dopiero z wynikiem hist-pat po zabiegu. Myślę, że za 2 tygodnie. Teraz onkolog nic nowego nie powie, bo nie będzie wiedział z czym ma konkretnie do czynienia.
Spróbujcie przenieść wizytę i spokojnie (na ile możliwe) czekać na środowy zabieg. A samo usunięcie jajka to nic takiego ;)

Pozdrowienia
danek

Postprzez troll » 11 Sty 2013, 14:59

Witam,

Nie chcę mieszać, ale na wizytę u onkologa chyba za wcześnie. Na tą wizytę jest cel jechać dopiero z wynikiem hist-pat po zabiegu. Myślę, że za 2 tygodnie. Teraz onkolog nic nowego nie powie, bo nie będzie wiedział z czym ma konkretnie do czynienia.
Spróbujcie przenieść wizytę i spokojnie (na ile możliwe) czekać na środowy zabieg. A samo usunięcie jajka to nic takiego ;)

Tylko sprostuję jedną informację. W Klinice Nowotworów Układu Moczowego CO-I w Warszawie jest zarówno Odcinek zachowawczy (stricte onkologiczny) jak i Odcinek zabiegowy z pełnym profilem zabiegów uroonkologicznych. Myślę, że wizyta w CO-I jest dobrym posunięciem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez danek » 11 Sty 2013, 15:02

OK zrozumiałem, że to konsultacja już u onkologa- wybaczcie :) Trzymam kciuki i powodzenia!!
danek

Postprzez b0romir » 11 Sty 2013, 23:28

Witam,
danek rzeczywiście nie wyraziłem się dokładnie i mogłeś mnie źle zrozumieć, ale troll dobrze opisał o co mi chodziło. Brat ma już wyniki markerów i udało mu się przesunąć wizytę na poniedziałek. Z tego co wiem, na początku będzie wizyta i później jak powiedziała Pani z rejestracji "na cito" będzie zabieg.

Poniżej wyniki brata:
LDH = 274,95 U/L (min 240 max 480) HCG - beta ilościowo <1 mlU/ml( max 1) AFP = 1,8 ng/ml (zakres 0,0-8,0)

czy ktoś posiadający odpowiednią wiedzę mógłby się coś wiecej wypowiedzieć?

Pozdrawiam
b0romir

Postprzez romi » 12 Sty 2013, 01:50

Witam
Markery są ok, ale to nie wszystko, bo nie w każdym przypadku są podwyższone. Ważne jest, że na USG wyszło i to jest wskazanie do zabiegu.
Poniedziałek za dwa dni, trzeba poczekać. CO-I to najlepszy wybór i wszystko będzie jak trzeba.
Niech nie wystraszą Was tłumy ludzi i pozorny chaos. W CO-I leczą się pacjenci z całej Polski.
Powodzenia
romi

Postprzez rafaelo » 13 Sty 2013, 10:11

Witam Boromir

Co do terminu to jest spoko ja tez czekalem ponad miesiac na operacje takze macie szybko , wyniki markerow sa ok ale na nie do konca nie ma co patrzec bo sam jestem tego przykladem mialem taka sama sytuacje jak twoj brat , pisales ze macie zrobione badanie usg dwa razy fajnie by bylo zebys je z skanowal i zalaczyl tutaj bedzie wiecej wiadomo , co do powieksznonych wezlow chlonnych to nie jest za dobra wiadomosc ale nie ma jeszcze co sie denerwowac na spokojnie czekajcie na wizyte i trzeba to gowno jak najszybciej usunac no najprawdopodobniej nie wiadomo ile jest tych wezlow chlonnych powiekszonych ale zalezy od lekarza bo pewnie je tez usunie , dobrze by bylo zobaczycie kiedy bedzie termin zrobic jeszcze tomokomputer z kontrastem wtedy pozwoli okreslic dokladnie powiekszenie wszystkich wezlow i bedzie widac dalej co i jak
rafaelo

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości