Witam Panów i Panie które jak widzę martwią się o bliskie im osoby !!!
U mnie zaczęło się pomiędzy świętami a nowym rokiem od bólu i nieznacznego powiększenia lewego jądra, czemu towarzyszyło ciągniecie promieniujące do pachwiny. Pomyślałem zapalenie nasieniowodów, czy co. Wziąłem parę NLPZ-tów i przestało. Ale pomny poprzednich problemów ze zdrowiem, nie odpuszczałem tematu i poszedłem do lekarza pierwszego kontaktu , który okazał się na tyle bystry, że od razu dał mi skierowanie na USG. USG wyznaczyłem na dzień następny i tu pierwsze podejrzenia, że kolorowo nie jest. Kolejny dzień to wizyta u urologa i skierowanie do szpitala na wycięcie. A później potoczyło się błyskawicznie jak na naszą służbę zdrowia.
Badania:
Usg jąder: 07.01.2013
Jądra prawidłowej wielkości .
Prawe jądro bez zmian ogniskowych.
W lewym jądrze, w biegunie górnym niejednorodna masa w przewadze hipoechogeniczności wielkości ok. 30mm/19mm i kilka satelitarnych ognisk w niedalekim sąsiedztwie do 7-8 mm- seminoma susp.
Najądrza bez zmian ogniskowych. Prawidłowa ilość płynu w osłonkach jąder. Powrózki nasienne nieposzerzone.
Węzły chłonne pachwinowe niepowiększone.
Wyniki laboratoryjne: 09.01.2013
Wykonane przed operacją
LDH 235 U/l (135-225)
Beta HCG <0,1 mU/ml (<2,6)
AFP 2,49 U/ml (0 ? 5,6)
CEA 1,04 ng/ml (< 3,4 dla niepalących)
Po 2 tygodniach od operacji zmniejszyło się tylko LDH o 10 jednostek reszta wyników bez zmian.
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy małej wykonane dwufazowo.
Wątroba niepowiększona, o prawidłowej gęstości z obszarem ogniskowego stłuszczenia w seg. IV wzdłuż więzadła obłego ? bez znaczenia klinicznego. Poza tym bez innych zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona o prawidłowych wymiarach, w normie. Nadnercza o prawidłowej wielkości i morfologii, bez zmian ogniskowych. Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez nieprawidłowych zmian. Obie nerki ulegają jednoczesnemu wzmocnieniu kontrastowemu. Układ kielichowo-miedniczkowe obustronnie nieposzerzone, bez widocznych uwapnionych złogów.
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone.
Aorta brzuszna drożna, nieposzerzona . Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, gładkościenny. Pozostałe narządy miednicy mniejszej o prawidłowej morfologii bez zmian ogniskowych. Płaszczyzny tłuszczowe zachowane prawidłowo.
Lokalnej limphadenopatii ni uwidoczniono.
Kości bez zmian ogniskowych.
Oczywiście jak w tych przypadkach zostałem poddany orchidektomii radykalnej w dniu 14.01.2013 (żegnaj jajeczko ?, skoro masz mi zagrażać).
Wynik badania his-pat. były 21.01.2013, odebrałem 25.01.2013
Rozpoznanie:
Makr: jądro o wymiarach 5x3,5x3,5
Guz o średnicy 3 cm w biegunie przeciwnym do najądrza
Mikr. SEMINOMA
Zmiana nie nacieka osłonek jądra , nie nacieka najądrza.
Linia cięcia powrózka wolna o utkania nowotworowego
pT1 Nx
Profilaktycznie jak co roku zrobiłem prześwietlenie klatki w dwóch projekcja 31.11.2012
Jamy opłucnowe wolne od płynu. Płuca bez zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych. Niewielkie pasma zwłóknień w polu podobojczykowym prawego płuca-z wywiadu stan po przebytym tbc. Serce niepowiększone. Cień śródpiersia nieposzerzony, wnęki naczyniowe.
Na dzień dzisiejszy jestem po dwóch wizytach u onkologa , które nic nie wnoszą.
Mowa jest albo o obserwacji albo o radioterapii.
Wszystko jest jakieś takie w zawieszeniu.
Postaram się jutro odwiedzić Szpital im. Kopernika w Łodzi (Radioterapię) i jednocześnie zadzwonię do Warszawy może mi się uda umówić wizytę w ośrodku specjalizującym się w naszym schorzeniu.
Przez cały czas wydawało mi się że to idzie za szybko i gdzieś się musi skończyć ta dobra passa, ale nie myślałem, że na tak ważnej sprawie jak wybór terapii.
Pozdrawiam wszystkich tych co są na początku i tych którzy mają to za sobą.
Trzeba mieć do tego pozytywne podejście i nie panikować.
Za wszystkie rady od osób , które mają to już za sobą z góry dziękuję
Z UŚMIECHEM NA TWARZY
Pozdrawiam