Dlaczego ja.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Dlaczego ja.

Postprzez aguska28 » 12 Mar 2013, 23:30

Witam.
Mój mąż został uderzony w krocze , kilka dni po tym incydencie mocno zaczęło go boleć i wyczuł guza.pojechaliśmy szybko do lekarz tam zrobiono mu usg jader.

Jądra obustronnie położone w worku mosznowym, Prawe jądro jednorodne o wymiarach 4,3x2,97x2.47. Lewe jądro o wymiarach 4.1x2,93x2.77 ze zmianą guzowatą w dolnym biegunie o wymiarach 3.13x2.29x244 bogato unaczynioną w badaniu dopplerowskim oraz ze zwapnieniem .
Najądrza prawidłowej wielkości jednorodne.
Osłonki jąder nie pogrubiałe .
Powrózek nasienny po prawej stronie prawidłowy , po stronie lewej pogrubiały z niewielkimi tubularnymi strukturami płynowymi odpowiadającymi żylakom.
W badaniu dopplerowskim zaznaczony niewielki refluks.
W pachwinach patologicznych struktur węzłowych nie stwierdza się.

Dodam że za kilka dni poszliśmy do innego lekarza urologa od razu dał skierowanie do szpitala jądro zostało usunięte .
Z ust lekarza pada diagnoza nowotwór. Tracę grunt pod nogami ,mój mąż bardzo spokojnie do tego podszedł to ja jestem histeryczka.

Były oznaczane markery o to ich wyniki:
AFP 13.77
HCG 8.61
LDH 235 U/L

Pomóżcie nie wiem co mam o tym myśleć :(
Dodam że czekamy na wynik HIS-PAT
aguska28

Re: Dlaczego ja.

Postprzez troll » 12 Mar 2013, 23:34

Witaj,

Przede wszystkim poczytaj na Forum ile z Forumowiczów znajdowało się w gorszej sytuacji a teraz, po leczeniu mogą cieszyć się życiem będąc całkiem zdrowymi :) Sprawa Twojego męża zdaje się wyglądać na wczesne stadium. Oczywiście aby to potwierdzić potrzeby jest szereg badań o których możesz przeczytać tutaj: viewtopic.php?f=6&t=192. Nie ma powodu do załamywania się!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mumin1982 » 13 Mar 2013, 00:02

Witam!
Wiem co czujesz będzie dobrze , pociesze cie jeśli okaże się ,że to nowotwór złośliwy (bez wyniku his-pat nic jeszcze nie jest przesądzone) to
lepiej mieć go na jądrze niż np. w głowie . Nowotwory jąder są bardzo wrażliwe na chemie będzie ok . Trochę porad do onkologa warto zapisać się już teraz w CO-I w Warszawie ( najlepszy szpital moim zdaniem i nie tylko moim) czeka się na wizytę dwa tygodnie (a z wizyty można zawsze zrezygnować) , jeśli macie możliwość to załatwcie skierowania na CT jamy brzusznej i klatki piersiowej (trzeba się w kolejkę zapisać a to też trwa ) nie wolno tracić czasu najlepiej jest jak chemia zostanie podana do 6 tygodni od operacji (tak mi powiedziano w CO-I) jak to mówi dr. Wiechno chemia jest obowiązkowa tylko w szkole i może się okazać ,że wystarczyło usunąć jądro i po krzyku . Trzeba być dobrych myśli to jest podstawa do pełnego wyleczenia !
Pozdrawiam!
mumin1982

Postprzez romi » 13 Mar 2013, 00:08

Witaj
Tak naprawdę to szczęście w nieszczęściu, bo mogłoby to potoczyć się bezobjawowo i wtedy nowotwór mógłby być wykryty późno, a co to oznacza to pewnie wiesz. Ten incydent przyczynił się do wczesnego wykrycia i usunięcia źródła nowotworu.
Panikowanie w tej sytuacji to najgorsze co można zrobić, dobrze że Twój mąż jest spokojny, bo właśnie spokój i racjonalne działanie jest w tym przypadku najwłaściwszym postępowaniem.
W trakcie czekania na wyniki h-p udajcie się do onkologa po skierowania na markery i TK. Badania markerów należy wykonać po zabiegu, dwa tygodnie później, przed wizytą u onkologa.
Napisz gdzie mąż się leczy i bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam
romi

Postprzez aguska28 » 13 Mar 2013, 08:45

Witajcie.
Dziękuję za ciepłe słowa.Mamy skierowanie na TK jamy brzusznej i klatki piersiowej na 8 kwietnia.Byliśmy już wizycie u onkologa ale na razie nic nam nie powiedział , tylko tyle że jak będą wyniki to mamy się do niego zgłosić .Mąż miał zabieg 1.03 2013 czyli na wyniki HIS-PAT trzeba poczekać jeszcze około tygodnia..Jak pójdziemy do niego z tymi wynikami weźmiemy skierowanie na markery żeby powtórzyć.Dodam że mąż był operowany w Przemyślu.
Bardzo was proszę drodzy Forumowicze o rady i wskazówki dotyczące dalszego postępowania , jestem w tym temacie "zielona" nie sądziłam że ta choroba może dotknąć moich najbliższych , ale jak widać może .

pozdrawiam
aguska28

Postprzez Slave » 13 Mar 2013, 09:46

Czy 8kwietnia macie TK jamy brzusznej i płuc za "jednym zamachem" ??
Wyproś aby wyniki z TK były możliwie jak najszybciej bo wiem że w skrajnych wypadkach czeka się do półtora miesiąca. A czas odgrywa tu ogromną rolę. Postarajcie się dysponować kompletem badań przed kolejną wizytą u onkologa tj, aktualne markery, wyniki z TK, wyniki z histo no i oczywiście wypis szpitalny.
W/g standardów ewentualne leczenie należy podjąć do 8 tygodni po zabiegu.
No i przede wszystkim głowa do góry, to naprawdę nie koniec świata.
Dzięki wsparciu na forum na pewno będzie Wam duuuuuużo łatwiej.
Slave

Postprzez m9nika » 13 Mar 2013, 10:01

Witam
Wytyczne co do dalszego postępowania to wcześniej link podał ci Troll http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=5&t=192
Ja tez jestem histeryczką ;) ale z czasem jest to do opanowania. Wiem, że na tym etapie choroby jeste to trudne ale staraj się myśleć pozytywnie! Nowotwór jądra we wczesnym stadium jest do wyleczenia nawet w 99%. Czyli rokowania są bardzo dobre :)
Bardzo dobrze, że trafiłaś na to forum tak wcześnie. Nasi eksperci będą w stanie Was pokierować, tak by nie zostały popełnione błędy w dalszym postępowaniu (jak niestety jest w wielu przypadkach).
Do onkologa to radzę umówić wizytę w CO-I w Warszawie z tego względu, że jest to ośrodek, który w leczeniu raka jądra jest najlepszy i trzyma się najnowszych standardów. Wybijcie sobie COZL w Lublinie! jakbyście chcieli o nim pomyśleć. Wiem że do warszawy jest dla Was bardzo daleko ale naprawdę warto. Nie będziecie jedni którzy by takie kilometry pokonywali.
Pod tym linkiem http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=5&t=160 nacie mapę z ośrodkami referencyjnymi.
Jeśli masz jakieś pytania nawet w/g Ciebie te głupie to śmiało pisz. Forum jest po to by pomóc.
Moja rada, jeśli czytając forum (inne historie kolegów) i zaczniesz się nakręcać w negatywny sposób to przestań. A tylko czytaj ważne informacje co do postępowania, leczenia itp.
Trzymaj się dzielnie i myśl pozytywnie!
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez aguska28 » 13 Mar 2013, 10:03

Tak za "jednym zamachem " mamy TK jamy brzusznej i klatki piersiowej.Urolog nie dał nam skierowania na markery powiedział że jak pójdziemy do onkologa z wynikami HIS-PAT to on nam da skierowanie na powtórzenie markerów, i ustali dalsze leczenie .Do onkologa mamy się zgłosić zaraz jak tylko odbierzemy wyniki HIS-PAT czyli za jakieś dwa tygodnie wiec do tego czasu nie będziemy mieć jeszcze TK.Czy onkolog bez wyników TK i markerów po operacji ustali sposób leczenia ?
Z góry przepraszam za swoje pytania i chaotyczne wpisy ale My dopiero "zaczynamy w tym temacie".
aguska28

Postprzez m9nika » 13 Mar 2013, 10:27

Sposób leczenia jeszcze nie, ale da Wam skierowanie ma markery (AFP, b-HCG i LDH). Możecie ewentualnie zrobić je prywatnie, koszt nie jest bardzo duży. Aby określić sposób dalszego leczenia (obserwacja lub chemioterapia) są potrzebne takie badania jak:
1.markery nowotworowe AFP, b-HCG i LDH wykonane przed zabiegiem,
2. markery nowotworowe AFP, b-HCG i LDH wykonane po zabiegu,
3.markery nowotworowe AFP, b-HCG i LDH przed wizytą u onkologa wraz z wynikami hist.-pat. i TK.
Na tej podstawie doświadczony onkolog określi stan zaawansowania klinicznego. I dopiero na postawie tego może określić sposób dalszego postępowania jakim może być obserwacja lub chemioterapia zgodnie ze schematem pokazanym tutaj viewtopic.php?f=5&t=192
Błędne postępowanie może obniżyć rokowania na wyleczenie.
Pozdrawiam.
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 13 Mar 2013, 10:33

Zachęcam jednak by do onkologa umawiać się wcześniej, bo tez są kolejki. Jak również zachęcam by wybrać się do któregoś z polecanych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości