Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak jądra - chth, operacja, chth, (?)

Postprzez marquez » 28 Kwi 2011, 20:48

Witam znów. :) Wróciłem, trochę obolały, ale to przejdzie. :-) Wycięli zmianę z jednej i z drugiej strony (pojawiło się coś również na wysokości naczyń biodrowych wspólnych lewych), operator powiedział mi, że to najprawdopodobniej węzełek odczynowy, więc nic takiego.

Ad hp - poprzedni wynik badania z tego zakładu patologii ograniczył się do podania informacji, że w materiale znaleziono utkanie teratoma immaturum, stąd moje pytanie o możliwość przebadania tego gdzieś, gdzie można uzyskać jakieś dokładniejsze informacje.
marquez

Postprzez alli » 28 Kwi 2011, 23:25

Witam,
Wracaj szybciutko Marguez do pełni sił! Mojego brata to czeka za tydzień, dokładnie w piątek. Życzę Ci, żeby wynik histopatologiczny był dla Ciebie jak najbardziej korzystny. Powodzenia.
alli

Postprzez marquez » 29 Kwi 2011, 21:14

Dzięki za miłe słowa. :)

A, właśnie, miałem spytać - czy po takiej operacji może wystąpić powiększenie oraz ,,ruchomość" (która jest efektem pierwszego zapewne) pozostałego jądra? AFP przedwczoraj miałem w normie. Przed operacją 13, jednak spadło, trochę późno.
marquez

Postprzez troll » 29 Kwi 2011, 22:49

Witam,

Naturalnie może takie coś wyjść, cała okolica może być obrzęknięta.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marquez » 30 Kwi 2011, 09:10

Dziękuję za informacje, trochę się przestraszyłem. Przypominało mi to trochę sytuację z drugim jądrem.
marquez

Postprzez alli » 30 Kwi 2011, 22:27

Witaj Marguez,
Chciałam Cie zapytać o to co pisałeś, że pojawiło się coś w okolicy naczyń biodrowych...Czy odczuwałeś jakies dolegliwości w związku z tym? Rozumiem, że to zostało usunięte? I czy to zostało wykryte w badaniu tomografii czy w trakcie operacji?Już szukam różnych odpowiedzi co do dolegliwości bólowych mojego brata. I nie mam pomysłu, a tak rozpaczliwie odrzucam myśli o możliwym przerzucie do kości.Pozdrawiam
alli

Postprzez marquez » 01 Maj 2011, 22:02

Żadnych dolegliwości nie odczuwałem, zostało to zauważone na zdjęciach z TK. Przyczyn bólu może być mnóstwo, nie zakładaj od razu najgorszego. W Warszawie poddadzą na pewno brata odpowiedniej diagnostyce i wszystko się wyjaśni. Trzymam za Was kciuki!
marquez

Postprzez alli » 04 Maj 2011, 09:28

Witaj Marguez,

Jak się czujesz? Doszedłeś już do siebie po operacji? Trzymaj się i daj znać, jak tam wyniki histopatologiczne. Trzymam kciuki.
Pozdrawiam. A.
alli

Postprzez marquez » 04 Maj 2011, 19:23

Witam! :)

Tak, już mogę normalnie się poruszać. :) W piątek jadę zdjąć resztę szwów (niedługo przed operacją miałem problemy z krwią, postanowili część u mnie dłużej zatrzymać). W przyszłym tygodniu będą wyniki badania h-p, wtedy okaże się, co dalej ze mną będzie. No ale póki co, choć na kilka dni, wrócę do Krakowa (tam studiuję) Markery po operacji spadły do normy. :)

A jak tam brat? Jeśli dobrze pamiętam, jutro operacja. Będziemy trzymać kciuki!
marquez

Postprzez alli » 07 Maj 2011, 20:50

Witaj Marguez,

Wiesz...mój brat po pierwszej operacji też miał zdejmowane szwy w dwóch turach. Może to standard? Ty już możesz się normalnie poruszać, a mój brat obolały po operacji, dziś tylko udało mu się siąść na chwilę. Ale z każdym dniem będzie coraz lepiej, tak jak u Ciebie. Super, że markery są w normie, trzymam kciuki, żeby na tym skończyło się Twoje leczenie i pozostanie kontrola. A kiedy będziesz miał robioną tomografię? Trzymam kciuki.
Pozdrawiam.
alli

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości