bliski mi przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: bliski mi przypadek

Postprzez ciasteczkowa » 19 Mar 2013, 09:20

Dzięki, dobrze słyszeć taka informacje;)
Awatar użytkownika
ciasteczkowa

Postprzez Adrian1975 » 19 Mar 2013, 09:40

Cześć,

piski i szumy w uszach są efektem neurotyksyczności cisplatyny.
ostrzgam i polecam by sobie zrobić audiogram i faktycznie kontrolować słuch.
mnie w DCO we Wrocławiu "nadleczyli" (4 kursy BEP) i niestety mam trwałe uszkodzenie słuchu. jestem już pol roku od ostatniego kursu chemii a jak szumiało tak szumi. nawet branie przez 2 miesiące preparatu betaserc nie pomogło. także uważajcie, kontrolujcie i nie dajcie się nadleczać, jak to niektórzy onkolodzy lubią robić.

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez romi » 19 Mar 2013, 14:11

Witam
Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba to kontrolować i "trzymać rękę na pulsie". W skrajnym przypadku może grozić utrata słuchu.
troll napisał(a):Pamiętaj, że badanie audiometryczne (przynajmniej w teorii, "złoty standard") powinno się wykonać zawsze przed chemioterapią, której składową jest cisplatyna. A że mamy troszkę bałagan (z resztą widać na Forum opisy przypadków) to niestety jest to badanie pomijane z nadzieją "a może słuchu nie straci". Niestety jest to wrażenie mylne a ubytki słuchu mogą być skutecznie leczone jedynie w krótkim czasie po rozpoznaniu. Jeśli po pół roku od zauważenia objawów problemów ze słuchem pacjent zgłosi się do lekarza to niestety jedynym co może lekarz to słowa "bardzo mi przykro, współczuję". Dlatego warto badanie audiometryczne wykonywać przynajmniej przed i po zakończeniu chemioterapii!

Pozdrawiam
romi

Postprzez ciasteczkowa » 19 Mar 2013, 21:20

Czyli jednak lepiej chuchac na zimne... Zrobimy ten audiogram, lepiej kontrolować to
Dzięki za rady
Wy wiecie już z doświadczenia. Miło że się nim dzielicie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciasteczkowa

Postprzez ciasteczkowa » 10 Kwi 2013, 22:13

Hej,
słuchajcie ogólnie idzie wszystko zgodnie z planem. Została tylko jedna dolewka i będzie koniec kuracji. wyniki są w porządku.
Skutki uboczne są, no ale jakoś trzeba je znieść.
Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czemu puchną palce u rąk? I są czerwone? To normalne?

pozdrawiam

ciasteczkowa
Awatar użytkownika
ciasteczkowa

Postprzez troll » 10 Kwi 2013, 22:36

Witam,

A nie raczej fioletowe? Jeśli tak jest to objaw niedokrwienia zwany zespołem Raynauda. Najczęściej jego występowanie uwarunkowane jest toksycznością bleomycyny. Nie ma swoistego lekarstwa na tą przypadłość. Jeśli ręce marzną wtedy objawy mogą się pogłębiać - zaleca się więc niedopuszczanie do wychłodzenia kończyn, szczególnie palców (najbardziej obwodowych elementów układu krwionośnego).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez ciasteczkowa » 10 Kwi 2013, 22:53

nie widziałam na własne oczy, ten problem jest.
ale mówi, że czerwone, nie fioletowe.
dzięki za informację Trollu.
Awatar użytkownika
ciasteczkowa

Postprzez romi » 10 Kwi 2013, 22:53

Witaj
Świetnie, że już koniec. Teraz pozostanie ocena leczenia.
Ponieważ chemioterapia nie jest leczeniem selektywnym to skutki uboczne mogą być różne w zależności od organizmu. Tak na szybko znalazłem:
http://policzmysie.pl/poradnik/chemiote ... ioterapii/
Dla kogoś, kto styka się z tym pierwszy raz to przerażające co może zrobić chemia, ale przecież nie wszystkie objawy występują u jednego człowieka.
Pozdrawiam
romi

Postprzez ciasteczkowa » 10 Kwi 2013, 23:00

dzięki Romi, kiedyś na tę stronę trafiłam. dużo informacji, ale przydatnych.
Awatar użytkownika
ciasteczkowa

Postprzez troll » 10 Kwi 2013, 23:23

U nas też jest ale bardziej ubogo :)
viewtopic.php?f=15&t=9

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert