Witam serdecznie
Czytam to forum od paru dni,teraz postanowiłem opisać mój przypadek. Zaczęło się 5 lat temu. Grałem w piłkę, zderzenie z bramkarzem, obrońcą, gdzieś piłka i silne uderzenie w jądro. Jądro spuchło to niewyobrażanych rozmiarów - grejpfruta. Ostry dyżur, szpital itd. Od tego czasu chodziłem sumiennie do urologa. Po uderzeniu coś jednak zostało w mosznie, nie przeszkadzało to zbytnio ale np podczas jazdy na rowerze lekko bolało - ale z biegiem lat przyzwyczaiłem się. Kolejne wizyty - operacja żylaków powrózka nasiennego. Na któreś z kolejnych wizyt lekarz po badaniu USG stwierdził, że pojawiły się mikrozwapnienia i jak stwierdził kiedyś w przyszłości powstać nowotwór. Nie mylił się, kilka kolejnych wizyt i pojawił się guz. Teraz jestem po usunięciu jądra. Przedstawią teraz wyniki które posiadam:
2013.01.23 dwa tygodnie przed zabiegiem
beta HCG (ICD-9:L47) < 1,20 mIU/mL max 5
AFP (ICD-9:L07) 0,72 IU/mL min 0,00 max 5,00
2013.02.07 w szpitalu
BETA HCG < 1,20 mIU/mL
AFP-ALFA FOTOPROTEINA - 2,12 ng/ml
Badanie histopatoligiczne:
Rozpoznanie:
1234.371-372 - jądro lewe, ognisko: Seminoma. Diameter tumoris około 10mm.Brak zatorów naczyniowych.
1234.373 - obrzeże ogniska: Sine infiltratione
1234.374 - jądro spoza guza : Sine infiltratione
1234.375 - najądrze : Sine infiltratione
1234.376 - osłonki jądra : Sine infiltratione
1234.377 - powrózek nasięnny, linia cięcia: Sine infiltratione
wizyta u onkologa:
2013.02.22
AFP - ALFA FOTOPROTEINA 1,56 IU/mL < 7,28
B-HCG-gonadotropina kosmówkowa beta < 1,20 mIL/mL < 5 mIU/mL
TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA
Dane ze skierowania: Nasieniak jadra lewego po operacji.Badanie wykonano w technice spiralnej wielowarstwowej po wzmocnieniu kontrastowym - 75 ml Omnipaque 350 i.v. w fazie tetniczej, wrotnej i wydzielniczej, rekonstrukcja warstw w plaszczyznach strzalkowych, czolowych i poprzecznych. Kolimacja 64x0,6mm. Grubosc warstwy rekonstruowanej 5mm i 2mm.Badanie po doustnym i doodbytniczym podaniu dojelitowego srodka kontrastowego.Watroba niepowiekszona, jednorodna, w segmencie VII watroby hypodensyjne, drobne ognisko wielkosci ok. 4 mm widoczne we wszystkich fazach najlepiej w fazie wrotnej odpowiadajace prawdopodobnie drobnej torbieli prostej, ze wzgledu na wielkosc jednoznaczna ocena trudna. Innych zmian w miazszu watroby nie uwidoczniono.Drogi zolciowe nieposzerzone.Pecherzyk zolciowy o scianach niepogrubialych bez widocznych uwapnionych zlogow.Sledziona niezmieniona.Trzustka niepowiekszona, jednorodna, bez zmian ogniskowych.Nerki i nadnercza prawidlowe.UKM i moczowody nieposzerzone.Pecherz moczowy niezmieniony o scianach niepogrubialych.Gruczol krokowy niepowiekszony, jednorodny, dobrze odgraniczony, pecherzyki nasienne w TK niezmienione.Petle jelitowe niezmienione.Powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.Podoplucnowo u podstawy segmentu IX pluca prawego drobne ognisko wielkosci ok. 4 mm, poza tym u podstawy pluc zmian nie stwierdza sie.Duze naczynia krwionosne jamy brzusznej uchwytnej patologii nie wykazuja.Obustronnie zmiany zwyrodnieniowe stawow biodrowych, podejrzenie konfliktu panewkowo-udowego.Dokladniejsza ocena mozliwa w badaniu MRI stawow biodrowych.Powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.Innych zmian nie uwidoczniono.Wnioski:Drobne hypodensyjne ognisko w watrobie we wszystkich fazach odpowiadajace najprawdopodobniej drobnej torbielce.Drobny podoplucnowy guzek u podstawy pluca prawego o niejednoznacznym charakterze, nie wykluczone ognisko zwloknienia.
Proszę o interpretację wyników TK zaznaczonych na czerwono - jutro wizyta u onkologa W Gliwicach ale wolałbym wiedzieć wczeŚniej
pozdrawiam
MK