Prośba o przeanalizowanie wyników TK po usunięciu jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Prośba o przeanalizowanie wyników TK po usunięciu jądra

Postprzez okocim23 » 21 Mar 2013, 11:11

Witam serdecznie

Czytam to forum od paru dni,teraz postanowiłem opisać mój przypadek. Zaczęło się 5 lat temu. Grałem w piłkę, zderzenie z bramkarzem, obrońcą, gdzieś piłka i silne uderzenie w jądro. Jądro spuchło to niewyobrażanych rozmiarów - grejpfruta. Ostry dyżur, szpital itd. Od tego czasu chodziłem sumiennie do urologa. Po uderzeniu coś jednak zostało w mosznie, nie przeszkadzało to zbytnio ale np podczas jazdy na rowerze lekko bolało - ale z biegiem lat przyzwyczaiłem się. Kolejne wizyty - operacja żylaków powrózka nasiennego. Na któreś z kolejnych wizyt lekarz po badaniu USG stwierdził, że pojawiły się mikrozwapnienia i jak stwierdził kiedyś w przyszłości powstać nowotwór. Nie mylił się, kilka kolejnych wizyt i pojawił się guz. Teraz jestem po usunięciu jądra. Przedstawią teraz wyniki które posiadam:

2013.01.23 dwa tygodnie przed zabiegiem

beta HCG (ICD-9:L47) < 1,20 mIU/mL max 5
AFP (ICD-9:L07) 0,72 IU/mL min 0,00 max 5,00

2013.02.07 w szpitalu

BETA HCG < 1,20 mIU/mL
AFP-ALFA FOTOPROTEINA - 2,12 ng/ml

Badanie histopatoligiczne:

Rozpoznanie:
1234.371-372 - jądro lewe, ognisko: Seminoma. Diameter tumoris około 10mm.Brak zatorów naczyniowych.
1234.373 - obrzeże ogniska: Sine infiltratione
1234.374 - jądro spoza guza : Sine infiltratione
1234.375 - najądrze : Sine infiltratione
1234.376 - osłonki jądra : Sine infiltratione
1234.377 - powrózek nasięnny, linia cięcia: Sine infiltratione

wizyta u onkologa:

2013.02.22

AFP - ALFA FOTOPROTEINA 1,56 IU/mL < 7,28
B-HCG-gonadotropina kosmówkowa beta < 1,20 mIL/mL < 5 mIU/mL

TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA

Dane ze skierowania: Nasieniak jadra lewego po operacji.Badanie wykonano w technice spiralnej wielowarstwowej po wzmocnieniu kontrastowym - 75 ml Omnipaque 350 i.v. w fazie tetniczej, wrotnej i wydzielniczej, rekonstrukcja warstw w plaszczyznach strzalkowych, czolowych i poprzecznych. Kolimacja 64x0,6mm. Grubosc warstwy rekonstruowanej 5mm i 2mm.Badanie po doustnym i doodbytniczym podaniu dojelitowego srodka kontrastowego.Watroba niepowiekszona, jednorodna, w segmencie VII watroby hypodensyjne, drobne ognisko wielkosci ok. 4 mm widoczne we wszystkich fazach najlepiej w fazie wrotnej odpowiadajace prawdopodobnie drobnej torbieli prostej, ze wzgledu na wielkosc jednoznaczna ocena trudna. Innych zmian w miazszu watroby nie uwidoczniono.Drogi zolciowe nieposzerzone.Pecherzyk zolciowy o scianach niepogrubialych bez widocznych uwapnionych zlogow.Sledziona niezmieniona.Trzustka niepowiekszona, jednorodna, bez zmian ogniskowych.Nerki i nadnercza prawidlowe.UKM i moczowody nieposzerzone.Pecherz moczowy niezmieniony o scianach niepogrubialych.Gruczol krokowy niepowiekszony, jednorodny, dobrze odgraniczony, pecherzyki nasienne w TK niezmienione.Petle jelitowe niezmienione.Powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.Podoplucnowo u podstawy segmentu IX pluca prawego drobne ognisko wielkosci ok. 4 mm, poza tym u podstawy pluc zmian nie stwierdza sie.Duze naczynia krwionosne jamy brzusznej uchwytnej patologii nie wykazuja.Obustronnie zmiany zwyrodnieniowe stawow biodrowych, podejrzenie konfliktu panewkowo-udowego.Dokladniejsza ocena mozliwa w badaniu MRI stawow biodrowych.Powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.Innych zmian nie uwidoczniono.Wnioski:Drobne hypodensyjne ognisko w watrobie we wszystkich fazach odpowiadajace najprawdopodobniej drobnej torbielce.Drobny podoplucnowy guzek u podstawy pluca prawego o niejednoznacznym charakterze, nie wykluczone ognisko zwloknienia.

Proszę o interpretację wyników TK zaznaczonych na czerwono - jutro wizyta u onkologa W Gliwicach ale wolałbym wiedzieć wczeŚniej

pozdrawiam

MK
Ostatnio edytowany przez okocim23 21 Mar 2013, 13:05, edytowano w sumie 2 razy
okocim23

Re: Prośba o przeanalizowanie wyników TK po usunięciu jądra

Postprzez m9nika » 21 Mar 2013, 11:50

Witam
Brak badania LDH!
Zawsze podawaj wartości referencyjne które masz przy wyniku, gdyż każde laboratorium ma inne i eksperci nie wiedzą czy wartość przekroczyła czy nie.
Koniecznie przed wizyta u onkologa należałoby jeszcze raz oznaczyć poziom markerów AFP, b-HCG i LDH (koniecznie wszystkich trzech)
Obowiązkowa lektura tutaj viewtopic.php?f=5&t=192
Więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez okocim23 » 21 Mar 2013, 13:08

Wartości referencyjne dopisałem - opócz wyników szpitalnych bo nie zostały podane, nie mam badania LDH - "must be" przeczytane - jutro wizyta u onkologa (druga) zobaczymy jak się odniesie do tych zmian w wątrobie i płucach - czy wg Was to duże zmiany?? A może to zwykłe zmiany występujące w organizmach?

pozdrawiam
okocim23

Postprzez troll » 21 Mar 2013, 16:58

Witam,

Wg mnie nie są to zmiany mające podłoże nowotworowe. A więc N0M0.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez okocim23 » 21 Mar 2013, 18:10

troll napisał(a):Witam,

Wg mnie nie są to zmiany mające podłoże nowotworowe. A więc N0M0.

Pozdrawiam

A termin "NOMO" co dokładnie oznacza - bo ja się tak nie niecierpliwie jak żonka i matka ;)
okocim23

Postprzez romi » 21 Mar 2013, 18:57

Witaj
Tutaj znajdziesz wszystkie informacje
viewtopic.php?f=15&t=7
viewtopic.php?f=15&t=8
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 21 Mar 2013, 18:58

Witaj,

N0M0 - N "zero" M "zero". Brak przerzutów węzłowych - cecha N, brak przerzutów odległych - cecha M. W oparciu o dokumentację, którą mamy wszystko wskazuje na to, że skończyć powinno się aktywną obserwacją. Jeśli rzeczywiście potwierdzone będzie stadium zaawansowania klinicznego CS IA (pT1 N0 M0 S0) nasieniaka to jedyną w świetle obecnej wiedzy medycznej formą postępowania jest obserwowanie bo nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez okocim23 » 21 Mar 2013, 19:03

troll napisał(a):Witaj,

N0M0 - N "zero" M "zero". Brak przerzutów węzłowych - cecha N, brak przerzutów odległych - cecha M. W oparciu o dokumentację, którą mamy wszystko wskazuje na to, że skończyć powinno się aktywną obserwacją. Jeśli rzeczywiście potwierdzone będzie stadium zaawansowania klinicznego CS IA (pT1 N0 M0 S0) nasieniaka to jedyną w świetle obecnej wiedzy medycznej formą postępowania jest obserwowanie bo nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego.

Pozdrawiam

romi napisał(a):Witaj
Tutaj znajdziesz wszystkie informacje
viewtopic.php?f=15&t=7
viewtopic.php?f=15&t=8
Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję - będę spał spokojniej - a na pewno spokojniej pośpi piękniejsza część mojej rodzinki

pozdrawiam
okocim23

Postprzez okocim23 » 24 Mar 2013, 22:38

Witam ponownie

Na wizycie pani doktor stwierdziła, że najlepiej jak płytkę z tomografii przejrzą specjaliści z ich centrum onkologii, żeby wyjaśnić co to za zmiany - może dowiedzą się coś więcej - być może skierować na ponowną TK, stwierdziła że nie miała przypadku tak małego guzka i nie wie czy zrobić ewentualnie jakieś naświetlanie czy pozostawić mnie na obserwacji - na razie wizyta za 2 tygodnie

pozdrawiam
okocim23

Postprzez okocim23 » 25 Mar 2013, 23:15

m9nika napisał(a):Witam
Brak badania LDH!

Mam sobie zrobić to badanie???

I co myślicie o moim przypadku?? Powinno być naświetlanie czy tylko obserwacja. Kontrola za dwa tygodnie - czekam, tylko niepokoi mnie to że lekarz nie wie czy zmiany w organizmie są wynikiem działania nowotworu

pozdrawiam
okocim23

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości