brak diagnozy

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: brak diagnozy

Postprzez maja_m » 26 Mar 2013, 13:12

Ok dziekuje
maja_m

Postprzez troll » 26 Mar 2013, 13:41

Witam serdecznie,

Przede wszystkim rzetelne badanie urologiczne połączone z USG moszny i jamy brzusznej. Trzeba obejrzeć nie tylko jądra ale także przestrzeń zaotrzewnową. W dalszej diagnostyce sugeruję również RTG klatki piersiowej ale to dopiero po USG.
Takie pomyłki laboratoryjne jak uzyskanie wyniku bHCG 100 mIU/mL u mężczyzny praktycznie nie występują. Dla całkowitej pewności jednak powtórzcie oznaczenie markerów - będzie to pewność, że albo rzeczywiście wynik wynosi 100 mIU/mL albo laboratorium popełniło błąd. Bardzo istotnym jest również podanie zakresu normy dla każdego badania.
Jeśli w USG będzie wszystko nadal ok, markery będą podwyższone to tak jak wspomniałem RTG - robicie klatki piersiowej. Dalej będziemy myśleć.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez maja_m » 26 Mar 2013, 14:25

Witam
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Normy laboratorium to
min 0, max <2 i pod wynikiem jest napisane wskazana kontrola. Odezwe sie czego dowiemy sie na dzisiejszym badaniu.
Ja rownierz w pomylke lab nie wierze za bardzo markery zrobimy napewno jeszcze raz jur=tro rano,a prosze mi powiedziec bo z tego co widze to maz mial zlecone PSA,BETE HCG ,AFP.Na forum jest wymieniane badanie LDH czy to tez powinnismy zrobic jezeli lekarz dzisiaj tego nie zleci?
maja_m

Postprzez romi » 26 Mar 2013, 14:32

LDH też powinno być zrobione. To jest istotne dla późniejszej diagnostyki.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 26 Mar 2013, 14:57

Jeśli zauważysz, że lekarz dzisiaj nie wpisał na skierowaniu badania LDH to poproś go by zlecił ;)
A jeśli nie da, to wtedy sami zróbcie.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Izusia » 26 Mar 2013, 15:26

Witam,
Mój mąż także leczy się w Szczecinie, dwa lata temu też przechodziliśmy tą drogę.Mogę polecić z czystym sumieniem dr Andrzeja Krawczyka jest chirurgiem-urologiem i pracuje w Szpitalu Wojskowym, natomiast przyjmuje w gabinecie prywatnym w Goleniowie w Profimedzie. W gabinecie wykonuje także USG, także wszystko odbywa się kompleksowo. Załatwił szybki termin zabiegu za co jesteśmy mu ogromnie wdzięczni. Poza tym jest też ciepłym człowiekiem, który jest zainetersowany swoim pacjentem, chętnie odpowiada na pytania i wykazuje zaangażowanie. Pamiętam,że trudno było dostać się na wizyte, bo miał komplet pacjentów(pewnie nawet nadkomplet :-) ) ,ale jak powiedziałam w rejestracji , że istnieje podejrzenie raka jądra to jeszcze tego samego dnia nas przyjęto.
Pozdrawiam
Iza
Izusia

Postprzez acidtekk » 26 Mar 2013, 15:33

Hej,

W moim przypadku byłem na USG i prywatnej wizycie urologicznej u dra Świtały, ale godny polecenia jest również dr Słojewski. Jeśli chodzi o onkologa to ja w szczecinie jestem pod opieką Pani dr Nowak. Odnośnie wysokiej koncentracji b-HCG to wskazuje jednoznacznie na sprawę nowotworu zarodkowego. jeśli jądra będą bez zmian, to należy zrobić TH klatki i jamy brzuszne wraz z miednicą małą. Na forum był przypadek nowotworu zarodkowego przestrzeni zaotrzewnowej, bez procesu rozrostowego pochodzącego z jądra.

Pozdrawiam,
A
acidtekk

Postprzez maja_m » 26 Mar 2013, 18:35

Witam
Jestesmy juz po wizycie ,lekarz zalecil natychmiastowe powtorzenie markerow czyli beta hcg,ldh,afp i zadzwonic do niego zaraz po odbiorze wyniku. W obrazie uzg jader nie stwierdzil zadnych zmian ale wytlumaczyl ze to nie oznacza ze jest wszystko ok. Jutro rano powtorzy maz badania i zobaczymy co dalej. Bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi i wsparcie.
Pozdrawiam ,jutro dam znac jak wyniki.
maja_m

Postprzez troll » 26 Mar 2013, 18:42

Witaj,

A jaki jest wynik USG brzucha?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 26 Mar 2013, 18:46

Witaj
Inny lekarz - inne podejście, nie zlekceważył wzrostu markerów. Czy robił tylko USG jąder? Teraz już chyba wszystko będzie jak należy.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości