Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez troll » 04 Maj 2011, 18:24

Witaj,

Wzrost AFP sugeruje aktywny proces nowotworowy, najprawdopodobniej owym objęte są węzły chłonne biodrowe lub węzły położone w przestrzeni zaotrzewnowej. Nie sądzę natomiast aby procesem nowotworowym było dotknięte drugie jądro. Takie ognisko powinno zostać uwidocznione w badaniu TK o ile jego rozmiar jest nie mniejszy niż powiedzmy 5-10 mm. Mniejsze ogniska po prostu mogą pozostać niezauważone.
Utkanie yolk sac tumor jest nowotworem bardzo słabo zróżnicowanym a więc i jego złośliwość histologiczna jest bardzo duża. Taki wzrost w przypadku gdy jednak guzy przerzutowe się rozwijają nie jest absolutnie niczym nadzwyczajnym.
Wznowa w tej chwili nie wiąże się z gorszym rokowaniem, ponieważ jest to wznowa wczesna bez wcześniejszego leczenia uzupełniającego. Gdyby takie coś zdarzyło się po przeleczeniu chemioterapią pierwszej linii, rokowanie pogorszyłoby się. W chwili obecnej rokowanie wciąż jest bardzo dobre.
Taki wzrost AFP nie jest związany z antybiotykoterapią i stanem zapalnym. Wszystko wskazuje, że to jednak wznowa.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 05 Maj 2011, 10:27

Dzięki Trollu za odpowiedz.
Dziś idę jeszcze raz zrobić AFP , już prywatnie, ponieważ wciąż mam nadzieję, że to jakaś pomyłka (oby), tak więc
odezwę się, jak będę miał potwierdzenie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Niestety , wynik podobny :(
Ciekawe co na TK wyjdzie, oby dobrze...
marek26da

Postprzez marek26da » 09 Maj 2011, 20:28

Witam,
przypominam moje wyniki AFP
04/05/2011 - AFP - 37.66
09/05/2011 - AFP -49,29
Jak to możliwe że w ciągu 4dni afp wzrosło o około 30% ?
Mam pytanie, na ten czwartek 12go jestem umówiony w szpitalu na rewizje rany czyli usunięcie krwiaka pooperacyjnego z 5stycznia.
Z wartości AFP wynika że mam wznowe, czyli powinienem jak najszybciej rozpocząć chemie (a może RLNPD?) i teraz pytanie,
co powinno być priorytetem bo jeśli teraz będę miał ową rewizję to pewnie chemia się trochę odwlecze. Czy może zdecydować się od razu na chemie a z rewizją rany się wstrzymać? Wydaje mi się że lepiej jak najszybciej poddać się chemii aby zahamować rozwój nowotworu bo krwiak jako tako chyba nie jest niebezpieczny?
Trollu jak myślisz?
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 09 Maj 2011, 20:46

Witam,

AFP wzrasta bo i nowotwór się namnaża - logiczna konsekwencja. I będzie tak dalej dopóki nie zostanie włączone leczenie systemowe. Konsultacja urologiczna z nastawieniem na ewentualną szybką chemioterapię czyli jeśli rewizja rany NIE JEST BEZWZGLĘDNIE WSKAZANA należy jej nie wykonywać i rozpocząć chemioterapię. Kiedy przyjęcie na oddział? Moim zdaniem powinno to nastąpić "na dniach".

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 09 Maj 2011, 21:15

W czwartek idę do szpitala w piątek rewizja rany i kilka dni w szpitalu. Jutro spróbuję się dostać do jakiegokolwiek urologa i się dowiedzieć czy można z nią poczekać do czasu zakończenia chemii. Mój onkolog mówił że czas oczekiwania na rozpoczęcie chemii, od momentu jak się zdecyduję to ok 2-3 tyg więc może się uda iść na zabieg w miedzy czasie czekając na chemie, bo chyba to że jestem po zabiegu nie wpływa na to czy mogę poddać się chemii co?
W każdym razie jutro spróbuję jakoś sobie rozjaśnić tą sytuacją bo jak narazie to masakra - średnio to widzę...
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 09 Maj 2011, 21:38

Witam,

Zabiegi chirurgiczne w krótkim czasie przed planowanym leczeniem chemicznym są przeciwwskazaniem do takiego leczenia. Dlaczego? Możliwość zakażenia rany, możliwość krwawienia, generalnie wystąpienie poważnych powikłań - ryzyko jest za duże. Po zabiegu 2-4 tygodnie trzeba odczekać do rozpoczęcia chemioterapii. Moim zdaniem to zbyt długo. Już 2-3 tygodnie to za długo! Tutaj tak na prawdę im szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 10 Maj 2011, 19:54

Witam,
Tak więc byłem dzisiaj u onkologa mojego i stanęło na tym że, w czwartek idę na rewizję rany pooperacyjnej natomiast na 6czerwca mam się zgłosić na chemie.
Dziwne trochę tak długie czekanie, prawie miesiąc, ale ok. W trakcie wizyty doktor "wymacał" pachwinowego węzła chłonnego który ma wielkość przeszło 3cm.
Powiedział mi że mogą go wyciąć w trakcie rewizji rany i wtedy prawdopodobnie wartość markerów spadnie. Dziwi mnie znów to trochę, bo myślałem że rewizja rany
to zwykły, mały zabieg trwający ok 30min a tutaj wychodzi że będą mi jeszcze węzła wycinać...
Sam niewiem co o tym myśleć,
trollu może Ty pomożesz?!
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 10 Maj 2011, 23:51

Witam,

Postępowanie Twojego lekarza jest niezgodne z ogólnie przyjętym standardem. Nie podoba mi się, że oczekiwanie na chemioterapię to miesiąc czasu, że chcą coś wycinać, nie wiadomo nawet co bez badania obrazowego. To jest takie specjalne wsadzanie palca do roju pszczół. I tylko czekać aż wylecą. Proponuję konsultację w innym ośrodku ale wcześniej wydrukować wytyczne ESMO dla nienasieniaków (nonseminoma - z naszej bazy forum) i zanieść lekarzowi - niech czyta. Jeśli nie będzie umiał przeczytać po angielsku to najlepiej od razu wyjść z gabinetu. Troszkę się zdenerwowałem bo nie lubię samowolki i eksperymentów w kwestii zdrowia pacjentów. Albo mamy konkrety:
"Rewizja rany jest niezbędna oraz nie mamy jeszcze badań obrazowych stąd opóźnienie chemioterapii - wstępnie planujemy 3 kursy BEP. Ewentualne zabiegi dopiero po zakończeniu chemioterapii i uzyskaniu normalizacji wartości markerów" albo mamy lanie wody:
"Idź pan na rewizję rany, chemioterapia dopiero za miesiąc, mogą to panu też wyciąć jeśli pan chce".

Postępowaniem z wyboru jest bowiem chemioterapia pierwszego rzutu wg. BEP a nie babranie się w węzłach!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 11 Maj 2011, 11:48

Witam,
dziękuję Trollu za odpowiedz.
Co do węzła, gdy dr. go wymacał, stwierdził że nie daje głowy że to przerzut, bo może to być również węzeł odczynowy (aktualnie jem antybiotyk ze względu na tego krwiaka po orchidektomii) więc w razie czego w trakcie rewizji mogą mi go wyciąć (nie ma tutaj mowy o RPLND!!).
W każdym razie też trochę jestem zdenerwowany tą całą sytuacją bo wydaje mi się że chemioterapia i zatrzymanie rozprzestrzeniania się nowotworu powinno być priorytetem a czekanie miesiąc może narobić mi problemów. Z drugiej strony nie wiem czy mogę tak zostawić tego krwiaka żeby sobie tak był do momentu zakończenia chemioterapii?
Na prawdę nie mam pojęcia co teraz robić , bo z jednej strony na moją logikę pierwszeństwo ma chemioterapia, z drugiej strony w końcu to lekarz więc pewnie wie co robi.
ehhh, już nie mam siły na to wszystko...
Pozdrawiam

Zapomniałem jeszcze napisać, opis TK planowo jest na przyszłą środę, jednak Pani urolog u której mam mieć rewizję rany obiecała załatwić opis TK do momentu rewizji, czyli do jutra, aby mieć przed rozpoczęciem rewizji obraz jak to wszystko wygląda. Więc raczej decyzja onkologa ,że odraczamy chemie ze względu na brak obrazu TK jest raczej nieuzasadniona (by skoro urolog potrafi załatwić przed czasem opis TK to onkolog gdyby chciał mi podać chemie "na dniach" to przypuszczam że również na sprawiłoby mu to problemu).
marek26da

Postprzez troll » 11 Maj 2011, 12:34

Witam,

A jak pani urolog odniosła się do rewizji rany. Czy jest absolutnie konieczna?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości