Dlaczego ja.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dlaczego ja.

Postprzez troll » 10 Kwi 2013, 21:31

Witam serdecznie,

Mam wątpliwość czy rozpozczynanie chemioterapii bez WYKONANIA badania obrazowego celem ustalenia stopnia zaawansowania klinicznego jest dobrym posunięciem... Bez OPISU ok ale bez BADANIA? Mam również lekką wątpliwość co do dawek - wg moich jakże prymitywnych obliczeń powierzchnia ciała Twojego męża to (wg DuBois) 2,1m^2 a należne dawki to 100 mg/m^2 Vepesidu oraz 20 mg/m^2 DDP. Wynika z tego, że przyjęta dla Vepesidu powierzchnia ciała Twojego męża to 2,5m^2 a dla DDP to 2m^2... idiotyczne. Dawka bleomycyny jest ok. Myślę, że warto te wątpliwości wyjaśnić. Tym dziwne, że wg nomogramu powierzchnia ciała to ~2,12m^2 a więc całkiem dopuszczalne odchylenie od moich matematycznych starań (powierzchnia ciała też się może wahać w zależności od przyjętej formuły ale nie w zakresie 2,0-2,5 m^2!).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez aguska28 » 10 Kwi 2013, 21:45

Witam.

A czy markery są dobre ?
Pozdrawiam.
aguska28

Postprzez troll » 10 Kwi 2013, 22:33

Witaj,

Nie znam norm w Waszym labo, jeśli jednak są to normy dla AFP 0-10 a dla bHCG <2 to jest ok.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez figaro » 11 Kwi 2013, 19:04

Rzeczywiście, pełna diagnostyka rutynowo powinna poprzedzać rozpoczęcie leczenia.
Na opis zawsze można poczekać, byle był gotowy do terminu ewentualnego 3. kursu.
Wskazań do bardzo szybkiego zaczynania leczenia (mega wysokie markery) w tej sytuacji raczej nie ma.
Co do dawek, to może jest tak, że 1. dnia podano 250 mg etopozydu, a w dniach 2-5. po 200 mg? (dla powierzchni 2,1 m2 dawka sumaryczna na cykl to 1050 mg).
Figaro.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez aguska28 » 12 Kwi 2013, 17:19

Witam.
Czyli jednak źle że nie mamy tego badania TK ? Czy to ma ogromne znaczenie , jeżeli chodzi o rozpoczęcie leczenia ? Czy w przyszłości może to jakoś negatywnie wpływać na dalsze leczenie ?
Chemia dzień 4 samopoczucie dobre poza delikatnym osłabieniem i dziwnymi plamkami na twarzy, lekarz przepisał nam maść na te plamy, myślę że znikną.
Pozdrawiam.
aguska28

Postprzez romi » 12 Kwi 2013, 17:55

Witaj
Trudne jest określenie stopnia zaawansowania choroby, a co za tym idzie sposobu leczenia (np. ilości kursów) przez co istnieje możliwość nadleczenia i niedoleczenia. Przy niedoleczeniu istnieje dużo większe prawdopodobieństwo nawrotu, przy nadleczeniu dużo poważniejsze skutki uboczne. Nie będzie również porównania sprzed i po leczeniu
Pozdrawiam
romi

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość