Lokator napisał(a):Mąż, ze względu na pojawiające się co kilka dni duszności dostał od pulmonologa skierowanie na TK klatki piersiowej, spirometrię, badanie krwi. Został też skierowany do kardiologa.
Dzisiaj dostaliśmy wyniki badań krwi. Morfologia ok, oprócz obniżonych do 3.2 (norma od 3.8) leukocytów, sód, potas, kreatynina, eGFR w normie. Podwyższone D-dimery ilościowo - 693 (norma do 500 ng/ml). I właśnie ten ostatni wynik mnie martwi. Z tego co wyczytałam w internecie wynika, iż jest to podwyższona krzepliwość krwi, która może prowadzić do zakrzepów, zatorów....
Bardzo proszę o informację, czy może to być efekt uboczny chemioterapii (mąż miał planowane 2xBEP ale ze względu na zapalenie oskrzeli i duszności bleomycynę dostał tylko raz)? Czy 693 to dużo ponad normę? Czy istnieje zagrożenie, iż taki wynik jest związany z nowotworem (przerzuty)?
Witam serdecznie!
Chciałem zapytać czy wyniki pozostałych badań i konsultacji są już znane?
D-dimery rzeczywiście oznacza się w celu monitorowania tendencji do tworzenia się zakrzepów. Niestety, nowotwory i chemioterapia nierzadko powodują tego typu powikłania w układzie krwionośnym (a tutaj, jak rozumiem, występowały objawy mogące sugerować ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej). Przyznam, że widziałem pojedyncze prace na temat poziomu D-dimerów jako czynnika prognostycznego, ale z tego co pamiętam miało to związek z nowotworami układu pokarmowego (ale głowy sobie za to uciąć nie dam).
Jednakże, moim zdaniem, wynik około 700 ng/ml to nie jest bardzo wysoka wartość - dla potwierdzenia proszę sobie zerknąć tutaj
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18452520Moim zdaniem, to czy konsultacja z lekarzem jest teraz wskazana zależy od wyników pozostałych badań oraz od tego, czy opisane dolegliwości nadal się utrzymują.
Pozdrawiam serdecznie!