nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez OdZ » 29 Maj 2013, 04:44

To się nam trochę rozjaśniło - dzięki na update, bo już chaos jakiś tu zapanował.

Moim zdaniem, warto powtórzyć badanie D-dimerów po pewnym czasie stosowania drobnocząsteczkowej heparyny. Wówczas "dociekliwy pulmonolog" będzie miał znacznie lepszy obraz sytuacji.

W spirometrii (na moje niewprawne oko, osoby, w której rodzinie był ciężki przypadek POChP) nie widać czegoś wyraźnie niepokojącego. Czy wówczas była też konsultacja kardiologiczna i np "echo" serca?

Uważam, że koniecznie powinniście wziąć ze sobą płykę z CT do pulmonologa (a nie tylko sam opis). Starajcie się monitorować kiedy występują napady duszności, żeby móc zdać dobry wywiad lekarzowi (np czy mogą być powodowane przez jakieś czynniki środowiskowe).

Pozdrawiam serdecznie!
OdZ
Ekspert

Postprzez Lokator » 29 Maj 2013, 08:32

O kurcze, wpis o 4:44 :) Tak na marginesie obudziłam się o 4:30 i jakaż byłam szczęśliwa, że wstawać jeszcze nie muszę:).

Przy ostatniej spirometrii nie było konsultacji z kardiologiem. Pulmonolog przepisał wtedy dysk Seredite i kazał się pokazywać co miesiąc. Dysk nie pomagał. Teraz mąż używa Ventolin z zastrzeżeniem, że jeśli nie widzi poprawy to ma odstawić. Mówi, że jakiejś znaczącej nie widzi i odstawił (w odstawianiu leków jest dobry;)).

Właśnie usiłujemy ustalić jakąś regułę duszności ale idzie kiepsko. Najpierw myślałam, że gorzej jest w weekend (czyli kiedy spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu) ale mąż nie potwierdził.
Ostatnio miał kłopot z oddechem kiedy jednocześnie próbował mówić i wyrabiać ciasto na pizzę :), czyli przy wysiłku, ale nie jakimś dużym.

Kurcze coś źle robię z tymi cytatami, za każdym razem wyświetla mi się nie ta osoba, która faktycznie jest autorem wypowiedzi :(.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Lokator

Postprzez oczarownica » 29 Maj 2013, 10:08

Kochani ! jestem troche takie ADHD więc wybaczcie :lol: ;) i oczywiscie cały wątek od poczatku przeczytałam dopiero teraz :oops: Pytanie , które samo wpycha mi sie na usta brzmi na czym polega zwłuknienie płuc po bleomycynie , kiedy występuja 1 objawy i czy nasilenie jest zależne od przyjętej dawki? czy można mieć inne uszkodszenia układu oddechowego po bleomycynie -zarówno w płucach jak i oskrzelach .Bo cos mi tu bardzo nie pasuje w całym przebiegu dolegliwości Naszego Pacjenta. Oczywiście nie wiem co, lecz zważywszy na czas pojawiania się pierwszych objawow i dość długi okres do teraz pownego ich wystąpienia jak i określenia uściślenia czy duszność pochodzi z samych płuc czy też oskrzeli.
mam wrazenie ,ze lekarze prowadzący poruszają sie strasznie po omacku a to nie przystoi :!:
pozdrawiam bardzo jesli się mylę to proszę mi to wybaczyć.
Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Lokator » 05 Cze 2013, 10:07

Dzień dobry,

właśnie cały czas zastanawiam się nad efektami ubocznymi leczenia bleomycyną?

Czy po jednej dawce leku (pamiętam, że lekarz mówił, iż to były 3 jednostki na max 10 możliwych do podania jednorazowo) organizm może tak zareagować, tzn. natychmiast zapalenie oskrzeli i duszności oraz powrót duszności po 5 miesiącach od zakończenia leczenia?

Z naszej obserwacji wynika, że duszności nasilają się przy deszczowej pogodzie, wczoraj w momencie nasilonego uczucia braku powietrza pomogło wypicie kawy.

Czekamy na konsultacje z pulmonologiem a ja w międzyczasie staram się zebrać jak najwięcej informacji, także będę wdzieczną za wszystkie sugestie:).

I jeszcze pytanie do Trolla - na moje pytanie zadane dawno temu, czy przerzuty powodują podwyższenie tych samych markerów, co rak jądra, napisałeś, że nie zawsze i dlatego należy kontrolować pakiet markerów. Czy możesz napisać, jakie to markery i jak często należy je sprawdzać?

Napisałeś też, że w pierwszym roku TK 3-4 razy. Mąż miał 2x TK klatki piersiowej i 1x jamy brzusznej plus miednica mała. Następne TK brzucha z NFZ mamy umówione na wrzesień. Czy to nie za mało? Może powinniśmy w międzyczasie wykonać dodatkowe?
Lokator

Postprzez troll » 05 Cze 2013, 10:54

Witam,

Te markery to AFP, bHCG, LDH. Wszystkie informacje są w bazie wiedzy, wystarczy tylko wejść i przeczytać :) Wielokrotnie było to też wałkowane na Forum.
Absolutne "must be" - temat markerów przewija się co najmniej dwa razy - viewtopic.php?f=6&t=192
Cały temat dotyczący biologicznych markerów nowotworowych - viewtopic.php?f=15&t=240

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 05 Cze 2013, 11:17

O AFP, bHCG, LDH oczywiście wiem, i nie śmiałabym się nawet o nie pytać, wszak od ponad pół roku zgłębiam temat nowotworu jądra... Poz tym trudno czytać forum i zapomnieć o tych trzech skrótach. Chodziło mi o dodatkowe markery. Już zapoznałam się z http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3106 i odpowiedź znam.

Pozdrawiam
Lokator

Postprzez oczarownica » 06 Cze 2013, 05:14

Witajcie! co słychać u Was moi drodzy? jak samopoczucie męża ? jakieś wnioski lub decyzje lekarzy?
pozdrawiam gorąco - Beata
p.s. na dostępną mi wiedzę objawy męża wyglądają na efekt skurczu oskrzeli więc raczej nie wygladałoby to na efekt powikłania w postaci włóknienia płuc. Ale tylko mi sie tak wydaje. a jak po wysiłku? czy pojawiają się jakieś objawy? poczytałam troszeczkę na ten temat to generalnie zmiany w postaci włóknienia płuc najczęściej są widoczne na tk . Również czekam na opinie naszych Ekspertów. Pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez Lokator » 06 Cze 2013, 08:34

Cześć,

niestety nadal czekamy na wizytę u pulmonologa.

Z obserwacji wynika, że po wysiłku i przy deszczowej pogodzie dolegliwości się nasilają. Przy deszczowej pogodzie pomogła kawa. Samopoczucie zaczyna nawalać...:(

Też czytałam, że zwłóknienie widać na TK.

oczarownica napisał(a):na dostępną mi wiedzę objawy męża wyglądają na efekt skurczu oskrzeli

A wiesz może, czy to też skutek uboczny chemii i jak należy postępować, jeśli faktycznie taka będzie diagnoza?

Miłego dnia
Lokator

Postprzez oczarownica » 06 Cze 2013, 12:48

witaj:) etiologia poszczególnych dusznosci jest inna .W skurczu oskzeli wynika właśnie z tego że drzewo oskrzelowe obkurcza sie w zwiazku z czym płuca choć gotowe na przyjecie właściwej ilości powietrza nie otrzymują go w zwiazku z czym pojawia się duszność.
,,Zwłóknienie płuc polega na tym, że w ich wnętrzu zamiast normalnych tkanek pojawia się tkanka łączna włóknista. Można to porównać do tworzenia się blizn na tkance płuc. ,, w związku z czym wydolne i nie zmienione drzewo oskrzelowe mogłoby dostarczyć właściwą ilość powietrza do płuc lecz płuca sie nie rozprężają właściwie w zwiazku z czym znowu następuje duszność.
Po przeanalizowaniu materiałów w necie ( juz po napisaniu poprzedniego postu )niestety nawet intuicyjnie nie mam podstaw by rozsądzać co jest przyczyną duszności u Twojego męża. Dla laika w tej dziedzinie i jedno i drugie wydaje sie być prawdopodobne.Ale dalej idąc tropem badanie bronchoskopowe powinno wnieść cos do tematu.Należy rozważyc w obu przypadkach znaczenie wilgotności wdychanego powietrza oraz jesli to nie przypadek znaczenie rozlużnienia męśni klatki oraz przepony na skutek spożycia ciepłej czy goracej herbaty . a jak zostały ocenione wyniki spirometrii? są prawidłowe czy nie? Nie wiem czy mogę dalej rozsądzać ale logicznie rzecz ujmując jesli byłby to skórcz oskrzeli to po podaniu środka rozszerzającego je wydolność oddechowa powinna się poprawić . Natomiast przy zwłóknieniu raczej nie choć nie mam pewności. Bardzo bym chciała ,żeby ktoryś z naszych Ekspertów zechciał sie wypowiedzieć co do tych mechanizmow. ( ale dalej niezależnie podrążę temat) pozdrawiam serdecznie Beata
oczarownica

Postprzez oczarownica » 29 Lip 2013, 08:55

witaj! czekam wieści od Was a tu ciiiiiiiiiiiiiiiiiii...hmmm co tom u Was moi drodzy? jak sie mają sprawy?Czekam z niecierpliwością, pozdrawiam :) Beata
oczarownica

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości