Seminoma Testis -neo mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma Testis -neo mój przypadek

Postprzez dar122333 » 19 Maj 2011, 13:17

Witam!

Tak się składa, że też coraz bardziej myślę o implancie i dziś nawet w tej sprawie dzwoniłem do NFZ - Dolny Śląsk, Pani na infolinii podała adresy klinik i powiedziała tak:

Jeśli będzie skierowanie po poradni chirurgi plastycznej i tam zostanę przyjęty to NFZ nie robi problemów. Wszystko zależy od lekarzy w klinikach chirurgi plastycznej czy będą chcieli się tym zająć czy nie. Powiedziała również, że nie jest istotne czy jądro zostało utracone w wyniku wypadku, skręcenia czy nowotworu. Ważne abyś dostał skierowanie do takiej kliniki która ma umowę z NFZ. Tak wygląda to na Dolnym Śląsku, zapewne u w Twoim województwie podobnie. Z tego co już się kiedyś orientowałem to implant wprowadzany jest przez nacięcie moszny, może zrobić to chyba nawet urolog i jeśli nie ma powikłań to tego samego dnia wychodzi się do domu.
Ja z decyzją o implancie muszę jeszcze trochę poczekać ponieważ orchidektomię miałem zaledwie miesiąc temu, wciąż mam krwiak pod raną i malutki w worku mosznowym no ale na implant na pewno się zdecyduję, jakoś to wszytko teraz dziwnie wygląda i nie mogę się przyzwyczaić :D:D

Pozdrawiam
dar122333

Postprzez junior » 20 Maj 2011, 08:18

Dzięki za info :)
Dziś skontaktuje sie z NFZ :) albo porozmawiam z onkologiem jak on to widzi :)
No ja jestem już jednojajowcem od pół roku i w sumie sie przyzwyczaiłem, ale przez 27 lat mi dyndało w workach i chciałbym, żeby było tak dalej - tak dla komfortu swojej psychiki :)
Jak coś ustale i będe wiedział wiecej to wrzuce tutaj info dla Wszystkich
Pozdrawiam
Mariusz
28 lat; guz seminoma testis; pT2 pNx Sx R0, V1, L1; 3xBEP styczeń-marzec 2011
junior

Miejscowość: Warszawa

Postprzez marek26da » 20 Maj 2011, 08:48

Witam Junior.
Jak będziesz coś wiedział, czy NFZ refunduje drugiego "orzeszka" to daj znać.
Sam długo myślałem na ten temat, jednak na razie walka z chorobą nie daje mi czasu na poszukanie jakiejś informacji na ten temat, ale sam chętnie bym
skorzystał :)
Wiadomo jak to jest, zawsze coś dyndającego się przyda w drugim worze :)
Tak więc jak będziesz coś wiedział, to daj znać, ja też się "rozejrzę" i podzielimy się info.
Pozdrawiam i życzę dwóch dyndających orzeszków :)
marek26da

Postprzez junior » 21 Maj 2011, 14:50

hehe no masz racje co do tych orzeszków :)
w poniedziałek bede się widział z onkologiem i urologiem, więc zasięgne wiedzy, co jak i gdzie :)
pozdrawiam
Mariusz :)
junior

Postprzez junior » 25 Maj 2011, 17:43

tak jak obiecałem pisze, troche się juz dowiedziałem co i jak :)
dostałem już również skierowanie od onkologa do Klinini Urologii CSK WIM MON celem wstawienia implantu - jest w 100% refundowane.
W przyszłym tygodniu mam konsultacje urologiczną i wtedy się dopytam konkretów i podziele się na forum.

Polecam do poczytania -> http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1518

Pozdrawiam
Mariusz.
junior

Postprzez troll » 25 Maj 2011, 22:48

Witam,

Bardzo cieszę się, że będziesz mieć protezę :) Artykuł godny przeczytania.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez junior » 02 Mar 2012, 11:46

Witam.
Po roku czasu od zakończenia leczenia chemioterapią, czuje się dobrze, badania tomografii ukazały całkowitą regresję węzłów chłonnych, morfologia i markery nowotworowe w normie.

USG jąder z 2.03.2012r - kontrolne
opis:
Stan po lewostronnej orchidektomii i wszczepieniu protezy. Węzły chłonne pachwinowe o prawidłowej echostrukturze.
Jądro prawe bez zmian ogniskowych. Prawidłowa ilość płynu pomiędzy osłonkami jądra. Najądrze prawe bez zmian. Węzły chłonne w prawej pachwinie niezmienione.

Każdemu życzę takiego wyniku i dużo zdrowia.
junior

Postprzez poznaniak » 02 Mar 2012, 15:28

Fajnie, dobre wieści. Życzę kolejnych pomyślnych wiadomości, odzywaj się. Jak sprawuje się proteza? Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez junior » 02 Mar 2012, 19:23

poznaniak napisał(a):Fajnie, dobre wieści. Życzę kolejnych pomyślnych wiadomości, odzywaj się. Jak sprawuje się proteza? Pozdrawiam :)

Dzięki proteza czyli orzeszek - ok, dopasowała się idealnie, czyli zawieszenie, wielkość oraz ułożenie OK :) postacie które miały możliwość ujrzenia orzeszka, nie stwierdziły wad wizualnych oraz dały jej (protezie) 10 pkt na 9 możliwych polecam :D choć na początku ciężko było się do orzeszka przyzwyczaić :)
obiecuje się częściej odzywać ;)
junior

Postprzez troll » 02 Mar 2012, 23:36

Witaj,

Gratulujemy świetnych wyników! Zawsze już tak będzie :) Miło byłoby jakbyś z nami został :)

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości