nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez m9nika » 13 Paź 2012, 16:21

Witaj,
1. Zaciąć włosy przed chemią, lepszy komfort.
2. Nie męczyć pacjenta jeśli chemia bardzo go osłabi.
3. W trakcie chemii trzeba dużo pić.
4. Jeśli wkucie z venflonem boli to należny zrobić nowe wkucie.
5. Jeśli bolą żyły należy poprosić pielęgniarkę o maść.
6. Powinna być podana bleomycyna, mimo spadku WBC (częsty temat na forum np. viewtopic.php?f=9&t=287&start=40).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Lokator » 13 Paź 2012, 18:27

Dziękujemy, każda wskazówka jest na wagę złota. Oj żeby to już mieć za sobą.
Lokator

Postprzez Lokator » 20 Paź 2012, 20:38

Witam,

no i mąż zakończył dzisiaj pierwszą pięciodniówkę. Jutro wraca do domu a ja mam pytanie. Rozmawiałam dzisiaj z lekarzem dyżurnym, który poinformował mnie, że ten czas trwania cyklu 21 dni to rozwiązanie optymalne lecz w rzeczywistości zdarzają się przesunięcia (takie realia leczenia, nie związane z wynikami badań pacjenta) i dopuszczalne jest od 21 do 28 dni. W poniedziałek dowiemy się, na kiedy mąż będzie miał wyznaczony początek kolejnego cyklu. Proszę o informację, czy faktycznie kilkudniowe przesunięcie nie ma znaczenia? CZy upierać się przy tych 21 dniach?

I kolejna sprawa, mąż dostał bleomycynę pierwszego dnia chemii (16.10.), kiedy w związku z tym powinień dostać dolewki? Również dzień wcześniej niż wg schematu?

Bardzo proszę o odpowiedź przed poniedziałkiem, chciałabym iść przygotowana na rozmowę z lekarzem prowadzącym.

Pozdrawiam
Lokator

Postprzez arek » 20 Paź 2012, 21:26

Witaj!
Bleo - 1, 8, 15 (dalej 21 - czyli już drugi cykl. itd)
Po to jest schemat 21 jednodniowy, żeby się jego trzymać!!!.
Jedynym odstępstwem od niego może być zły stan zdrowia pacjenta.
Jeśli źle piszę to mnie poprawcie, ale
Lokator napisał(a):realia leczenia, nie związane z wynikami badań pacjenta

dla mnie jest nie dopuszczalne (!) co autor miał na myśli!!?? no chyba wyłącznie przepychanki z NFZem związane z brakiem cytostatyków?
Pozdrawiam.
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez romi » 20 Paź 2012, 21:54

Witam
Przeczytaj proszę
viewtopic.php?f=9&t=181&start=80#p3594
Pozdrawiam
romi

Postprzez Lokator » 22 Paź 2012, 21:47

Witam,

bardzo proszę o radę. Mąż w sobotę skończył pierwszy 5dniowy kurs BEP. Dzisiaj zaczął kaszleć więc poszliśmy do internisty, który stwierdził zapalenie oskrzeli i przepisał antybiotyk Fromilid. Mąż ma jutro dolewkę bleomycyny (8 dzień cyklu ponieważ pierwszą bleomycynę dostał pierwszego dnia cyklu). Dzwoniłam do szpitala, by zapytać co mamy zrobić w takiej sytuacji. Lekarz dyżurny polecił, by zażyć antybiotyk a co do jutrzejszej dolewki próbować się telefonicznie rano skontaktować z lekarzem prowadzącym i zapytać czy jest sens przyjeżdżać. Poinformował, że być może jeśli ogólny stan męża jest dobry to dostanie dolewkę.
Mąż czuje się dobrze, ma apetyt, nie wymiotuje (nie bierze leków powstrzymujących wymioty), nie ma gorączki, trochę kaszle. Ponieważ nie mamy daleko do szpitala najprawdopodobniej rano jednak tam pojedziemy.

Bardzo proszę o informację, czy w takiej sytuacji bleomycyna powinna być podana, czy nie?

Z góry dziękuję.
Lokator

Postprzez troll » 23 Paź 2012, 02:21

Witaj,

Czy mąż był w tym czasie narażony na jakąś infekcję czy zamknęliście go w domu :D i raczej przywleczenie jakiejś infekcji nie było możliwe? Jeśli infekcja jest możliwa i została rozpoznana przez lekarza pierwszego kontaktu to sądzę, że podanie bleomycyny nie powinno zostać zaniechane. Najlepiej jednak byłoby:
- przed podaniem bleo zrobić RTG klatki piersiowej i morfologię krwi obwodowej.
- jeśli w rentgenogramie bez zmian to nie widzę specjalnych przeciwwskazań do podania bleomycyny, szczególnie, że podanie leku będzie w osłonie antybiotyku.
- jeśli natomiast w RTG wyjdą jakieś zmiany - szczególnie miąższu płuca - wtedy skłaniałbym się do zaniechania podania bleomycyny i zmiany programu na EP - dla bezpieczeństwa leczenia.
- poza tym jeśli morfologia bardzo poleciała na łeb na szyję to należy rozważyć włączenie czynnika wzrostu granulocytów (G-CSF np. Neupogen).
Zauważ, że na podstawie samego opisu objawów i bez badania lekarskiego a tym bardziej przez Internet niemożliwe jest jednoznaczne stwierdzenie, że bleomycyna ma być lub ma nie być podana. Jednak także bardzo ważne jest aby decyzja o zaniechaniu podania bleomycyny zapadła na podstawie mocnych przesłanek (RTG klatki) a nie była widzimisię lekarza.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 03 Lis 2012, 23:15

Witam,

od ostatniego wpisu minął ponad tydzień, w tym czasie mąż nie dostał ani jednej dolewki bleo (a miały być dwie).

A było to tak. Na pierwszą bleo stawiliśmy się z rozpoznanym przez internistę zapaleniem oskrzeli, co onkolog uznał za przeciwskazanie i kazał przyjść na następną dolewkę. Przy wypisie ze szpitala dostaliśmy receptę na 5 zastrzyków ZARZIO, które mąż miał zacząć brać 24h po dolewce, ze względu na brak dolewki zaczął 1 dzień wcześniej. Przed kolejną dolewką zrobiliśmy RTG klatki piersiowej i mąż był jeszcze raz u internisty. RTG w porządku, internista znowu zdiagnozował zapalenie oskrzeli, przepisał augmentin. Potem kolejny termin dolewki i znowu mąż jej nie dostał.3 dni później mąż poszedł do pulmonologa, który zrobił spirometrię, która wyszła kiepsko (70%). Zdiagnozował też zapalenie oskrzeli i poinformował, iż po 12 dniach brania antybiotyku organizm już sobie powinien z zapaleniem poradzić. Napisał notkę do onkologa, iż sugeruje odstawienie bleomycyny, jeśli nie na stałe to przynajmniej przez najbliższy tydzień.

W poniedziałek mąż idzie do szpitala, we wtorek ma termin rozpoczęcia II cyklu BEP, dokładnie 21 dni po rozpoczęciu I cyklu. Proszę o opinię, komentarze, co powinno stać się w poniedziałek? Zakładam, że bleomycyny pewnie mąż nie dostanie ale co z pozostałymi składowymi BEP? Czy jeśli nadal będzie miał zapalenie oskrzeli to powinien mieć przesunięty II kurs? Czy taka mieszanka, tzn. bleomycyna podana 1 raz a dalsze leczenie już bez bleomycyny jest dużo mniej skuteczne niż leczenie wzorcowe? Czy ewentualne przesunięcie II kursu bardzo wpływa na skuteczność? Czy w przypadku przejścia na EP różnica w leczeniu polega jedynie na braku bleo? Czy jest możliwe, a raczej czy jest zasadne, żeby w takiej sytuacji przedłużyć leczenie o dodatkowy, trzeci kurs? Dodam, że poza zmęczeniem i łapaniem zadyszki przy niewielkim wysiłku fizycznym mąż czuje się dobrze, ma apetyt, nie schudł dużo, ma dobre wyniki badań krwi (nie wiem jakie konkretnie) Bardzo dużo tych pytań, wiem...kurcze po zdiagnozowaniu choroby nastawialiśmy się na trudne leczenie ale nie na brak możliwości leczenia:(.

Pozdrawiam
Lokator

Postprzez Lokator » 04 Lis 2012, 00:16

jeszcze jedno, analizuję spadek markerów męża i już sama nie wiem, czy nie spadały za wolno by uznać, że stan zaawansowania choroby to 1A? Czytam, że czas półtrwania AFP to 4 dni a w innych źródłach że od 5 do 7 dni.
Trollu, czy możesz napisać, jaki jest stan zaawansowania?

1. T1
2. Wyniki TK jamy brzusznej plus miednica, klatki piersiowej, mózgu bez przerzutów
3. - markery przed operacją: LDH 234 (125 - 243), beta HCG 334 (max 1), AFP 43,6 (0-5)
- 27.08. operacja
- markery 12.09. LDH 180, betaHCG 2 (czy tak małe odchylenie od normy ma znaczenie?), AFP 11 (jeśli uznać czas półtrwania 4 dni to AFP powinno być już w normie)
markery 2.10. LDH 186, betaHCG w normie, AFP 1,69.
Lokator

Postprzez Lokator » 04 Lis 2012, 21:52

Wiem, jestem nachalna, ale bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi. Trollu bardzo proszę. Chociaż w skrócie, jaki jest stopnień zaawansowania i jakie mamy możliwości kontynuacji leczenia w przypadku złych wyników spirometrii i dwutygodniowego zapalenia oskrzeli.

Pozdrawiam
Lokator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości