Wznowa i co dalej??!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Wznowa i co dalej??!

Postprzez figaro » 31 Sty 2013, 21:44

Witam,
Też mam wątpliwości, czy rzeczywiście dochodzi do wznowy.
Z jednej strony zawsze można powiedzieć, że każdy przerzut kiedyś miał 5 mm, ale...
Kluczowe jest określenie jakiejś dynamiki tych zmian. To, że w poprzedniej CT ich nie było, jeszcze o niczym nie świadczy. Po pierwsze parametry techniczne tomografów (czy badania były na tym samym sprzęcie? czy opisywał ten sam radiolog?), a po drugie warstwy CT (czyli jak "gęsto" CT fotografuje badany obszar) to zazwyczaj 5 mm, czyli jest prawdopodobne, że guzek o średnicy do 5 mm "schowa się" pomiędzy warstwami.
Leczenie bleomycyną jak najbardziej może odpowiadać za te guzki.
Oczywiście, gdyby markery ruszyły do góry, to sprawa byłaby jasna. W tej sytuacji jasna jest jakby mniej :-)
Warto odwiedzić laryngologa i obejrzeć te migdałki. Jakieś wywiady w tym kierunku? Nawracające anginy w przeszłości? Ropień migdałka po anginie? Przerost migdałka gardłowego? Na szczęście migdałki są łatwo dostępne do ewentualnej biopsji, gdyby laryngologowi się coś w nich nie podobało. Ale zgadzam się z Trollem, że to raczej odrębna sprawa i raczej teraz na dalszym planie.
Jeśli syn chciałby się skonsultować w CO-I w Warszawie, to możemy się jakoś umówić w przyszłym tygodniu (tylko w tej chwili trudno mi powiedzieć, kiedy najlepiej - odezwę się jeszcze). Proszę wtedy wziąć z sobą płyty CD / klisze z tomografii - tej ostatniej i poprzednich - do obejrzenia przez naszego radiologa.
Pozdrawiam,
Figaro.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Słoń » 31 Sty 2013, 22:24

hej,
1. jak w opinii pozostałych ekspertów;
2. poczekać. zrobić powtórne badania (TK miednicy, brzucha i płuc, markery). jeżeli nie będzie cech progresji - obserwacja. jeżeli dojdzie do progresji zmian - decydować zgodnie z obrazem tej progresji (w przypadkach jednoznacznych - chemioterapia; w przypadkach wątpliwych - próba weryfikacji histologicznej).
3. dlaczego poczekać? (a). bo prawdopodobieństwo rozsiewu nie jest wcale duże (na podstawie załączonych danych); (b). bo odwleczenie leczenia o - powiedzmy - 2 miesiące nie zmienia rokowania nawet wtedy, jeżeli jest to rozsiew.
Słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez elka » 01 Lut 2013, 00:07

WIELKIE DZIĘKI.
Nie wolno tracić nadziei, jeszcze rano byłam zrozpaczona a teraz liczę,że może się uda.BARDZO DZIĘKUJE.
Jutro spróbujemy zgromadzić dokumenty i w sobotę może do Pana dr Tomasza Sarosiek ? oby się udało.
a jeśli jutro nie uda się "przebić przez te tłumy" to w następnym tygodniu może do Figaro? To już postanowione, nawet syn się zgodził :D
Odnośnie migdałków-jakiś czas temu syn narzekał na ból ucha, to może być powód?
Jeszcze raz dziękuję.
elka

Postprzez elka » 01 Lut 2013, 16:12

Witam.
Mamy dokumentację przebiegu choroby syna, jutro jedziemy do dr Tomasza Sarosiek :) i jesteśmy pełni nadziei, że da się uciec przed "chemią".
Zdam Wam relację jak było.
Dziękuję EKSPERTOM za poświęconą uwagę, czas i pomoc jaką niesiecie poprzez to forum. :) i bardzo się cieszę,że odważyłam się do Was napisać :D
Trollu dzięki.
Pozdrawiam. elka.
elka

Postprzez troll » 01 Lut 2013, 17:15

Witam,

A ja cieszę się, że nie wahacie się pytać w różnych miejscach, to na prawdę przynosi dobre skutki! A na moje oko tej chemioterapii nie ma prawa być choć to dr Sarosiek podejmie ostateczną decyzję w oparciu o całość dokumentacji.

Pozdrawiam serdecznie :)
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez elka » 01 Lut 2013, 22:52

SŁUCHAJCIE!!!
Nawet nie mam siły się złościć :( przygotowuję się do wyjazdu, jeszcze raz sprawdzam dokumenty---opisy TK-są, markery-są, opis PET-jest, CD z TK-jest, CD-PET-jest, sprawdzam płyty, PET- piękny obraz :) płyta TK- PUSTA , dała nam kobieta pustą płytę i co teraz robić ? (piątek, myślami była już w domu-trudno)
Jedziemy z tym co mamy, Pan dr zaprosił to jedziemy i żadne przeszkody nam nie straszne :x
ale się rozpisałam? bo daliście mi nadzieję :D
elka

Postprzez romi » 01 Lut 2013, 23:03

Możecie umówić się, że przyślecie płytę jak tylko ją dostaniecie, bo w pracowni na pewno wyniki są archiwizowane. Może po prostu ktoś zapomniał nagrać.
Powodzenia
romi

Postprzez m9nika » 02 Lut 2013, 13:52

Witam,
elka napisał(a): sprawdzam płyty, PET- piękny obraz :) płyta TK- PUSTA , dała nam kobieta pustą płytę i co teraz robić ? (piątek, myślami była już w domu-trudno)

Na sądziłam, że jest to możliwe :o Wychodzi na to, że za każdym razem trzeba wszystkiego pilnować!
Moja taka mała podpowiedź, że zanim twój syn opuści czy szpital czy przychodnię to niech za każdym razem domaga się wyników badań czy prześwietleń oraz płyt. Ja tak robię na wszelki wypadek jakby były mi potrzebne natychmiast. Miej stresu jest później.
Miłej podróży i powodzenia!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez elka » 04 Lut 2013, 01:55

Kochani.
Byliśmy u Pana dr T. Sarosieka :D ,przeanalizował całą dokumentację choroby syna,odpowiedział na wszystkie nasze pytania i...........POTWIERDZIŁ to co wcześniej napisał na forum On sam, Figaro,Słoń i Troll. Eksperci jednomyślnie twierdzili, że raczej nie ma wznowy i chemioterapia nie jest potrzebna , Pan dr to potwierdził, czy trzeba czegoś więcej? a to wszystko w miłej i serdecznej atmosferze :D .Zalecenie- dalsza obserwacja ale to raczej norma :) . Trollu, dzięki, że działasz :!: :)

Prośba, trzymajcie kciuki,żeby za miesiąc wyniki badań były dobre.

M9nika w ŚCO jest tak dużo ludzi, że wszystko jest możliwe, ja jak tam idę to czuje się winna,że jestem zdrowa :oops: (oj, żebym sobie nie wykrakała!) Lekarze jak w kieracie i JESZCZE SIĘ UŚMIECHAJĄ - podziwiam.
Pozdrawiam Was serdecznie.
elka
elka

Postprzez troll » 04 Lut 2013, 03:00

Witaj,

To ja się cieszę się, że Twój syn uniknie niepotrzebnej chemioterapii :) Najważniejsze teraz to dopilnować kontroli i... cieszyć się zdrowiem :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości