Rak jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak jądra

Postprzez tom_sar » 22 Sty 2011, 21:47

Bardzo przepraszam wszystkich pacjentów - faktycznie nie można się do mnie zapisać. Nie wynika to jednak z mojej złej woli. Kiedy były normalne zapisy rejestrowali się głównie pacjenci ze znamionami, brodawkami łojotokowymi oraz panie z łagodnymi torbielami w piersiach, a pacjent z nowotworem dostawał w rejestracji termin za 2 miesiące.W ten sposób pacjenci z pilnymi sprawami "ginęli w tłumie" banalnych przypadków. Dlatego wprowadziłem zasadę, że pacjent musi zwrócić się do mnie osobiście (choćby przez to forum) - po wstępnym "rozpoznaniu" decyduję, czy mam się nim zająć osobiście, czy skierować go do innego onkologa w naszej poradni.
Młody28, kiedy będziesz następny raz w Magodencie po prostu zapukaj do mojego gabinetu i powiedz o co chodzi. Chętnie przejrzę całą Twoją dokumentację, Nigdy w życiu nie odesłałem pacjenta z nowotworem jądra :)

Pozdrawiam,
Tomasz Sarosiek
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez redakcja » 22 Sty 2011, 21:53

A my witamy Pana Doktora Tomasza Sarosieka na naszym forum. Równocześnie dziękujemy, że zechciał Pan przyjąć nasze zaproszenie, to ogromna pomoc dla polskich pacjentów! W razie jakichkolwiek problemów proszę pisać na maila: redakcja@rjforum.pl lub prywatne wiadomości do użytkownika redakcja albo troll :)
redakcja
Administrator

Postprzez mlody28 » 23 Sty 2011, 00:07

Podpisuje się pod postem redakcji, witam Pana doktora i cieszę się że Pan tu jest ;)

Przy kolejnej wizycie pozwolę sobie zapukać do gabinetu, ostatnio był Pan za bardzo oblegany, a rozmowa z doktor Obrocką w zupełności mi wystarczyła.

Szkoda że mam daleko od Magodentu bo różnica w podejściu do pacjenta to wielka przepaść.
mlody28

Postprzez mlody28 » 11 Maj 2011, 17:39

Witam po długiej nieobecności

Z braku czasu zaniedbałem forum ale dziś po programie Drzyzgi przypomniałem sobie o was ;)

Moje posty skończyły się w środku chemioterapi wiec dalej :

Pierwszy kurs to była pestka, nie biorąc pod uwagę samego procesu podawania chemi ale o tym nie napisze bo nie wiem czy jest tak wszędzie czy tylko w naszym masakrycznym ośrodku.

W drugim dostałem ostro w dupe, wymiotowałem tylko raz ale za to czułem się jakby ktoś życie ze mnie wypompował, czułem się słaby do tego stopnia że z trudem zawiązywałem buty.
Do tego załatwiłem się jedzeniem (którego jak się później dowiedziałem nie powinienem jeść podczas chemi), co zaowocowało ostrą zgagą, utratą smaku, bólem brzucha, zaparciami itd. po prostu koszmar, piątego dnia chciałem już zrezygnować ale kobita mnie wygnała haha:)

Po chemi z dnia na dzień czułem się coraz lepiej, w bardzo krótkim czasie odzyskałem sprawność nawet lepszą niż przed chorobą, teraz czuje się wręcz wyśmienicie.

Jak tylko poczułem się lepiej postanowiłem przerwać chorobowe i wrócić do pracy i co?
Powiedziano mi że ?w tej firmie się nie choruje? jak wrócę to mnie zwolnią.
Pozostawię to bez komentarza

Dwa tygodnie temu miałem TK i markery , coś poszło jednak nie tak :
Markery mam w normie
TK wykazała dwa powiększone węzły w śródbrzuszu.

Lekarz stwierdził że coś jest nie tak skoro przed chemią było czysto to po chemi tym bardziej powinno być, zlecił powtórzyć badania i się nie przejmować.

TK mam pod koniec czerwca wiec czekam.

Tak jak pisałem wcześniej czuję się bardzo dobrze, włosy odrosły identycznie jak miałem, w niecałe pół roku doszedłem do formy z przed zabiegu.

Nie bójcie się rak to nie wyrok, ja ze swoim chodziłem ze dwa lata (nie ma się co chwalić oczywiście, uspokajam tylko tych co oglądali Drzyzge i słuchali że pół roku to tragedia, to prawda im wcześniej tym lepiej ale reguły nie ma)

Pytajcie, chętnie odpowiem na wasze pytania.
mlody28

Postprzez troll » 13 Maj 2011, 18:18

Witam,

Musimy poczekać na kontrolną TK. Możesz przytoczyć opis ostatniego badania?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 17 Maj 2011, 12:24

Oczywiście :

Stan po CHTH. Brak poprzednich badań do oceny porównawczej (co ciekawe-na wejściu dałem badania pielęgniarce)
W prawym śródbrzuszu kilka podejrzanych węzłów chłonnych, w osi krótkiej wielkości do 13mm.
Narządy jamy brzusznej i miednicy mniejszej w normie.
Płuca i kości w widocznym zakresie bez zmian ogniskowych.

i ostatnie markery:

AFP - 1,78
HCG -<0,100

dla porównania pierwsza tomografia:

23.12.2010.

Pasmowate zagęszczenia w tkance podskórnej podbrzusza prawego odpowiadają bliźnie pooperacyjnej. Węzły chłonne o max wymiarze ok.8mm w obu pachwinach. W obrębie wątroby, śledziony, trzustki i nadnerczy zmian nie wykazano. Moczowody w widocznych odcinkach ? bez zmian. Pęcherz moczowy o gładkich obrysach ścian. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Masa o średnicy ok. 8mm w sąsiedztwie przedniego zarysu śledziony ma charakter śledziony dodatkowej. Guzki Schmorla w obrębie niektórych kręgów piersiowych i lędźwiowych.
mlody28

Postprzez troll » 17 Maj 2011, 14:57

Witam,

Zmiany nie są na tyle niepokojące by podejmować jakieś radykalne kroki. W badaniu kontrolnym wszystko się wyjaśni.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 17 Maj 2011, 21:27

dzięki za dobre słowo,
też tak uważam,
szkoda tylko że znowu muszę czekać w niepewności,
cierpliwości się chyba nigdy nie nauczę ;)
mlody28

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości