przez Maciek02 » 10 Lut 2014, 13:56
Witam wszystkich, jestem juz po pierwszym badaniu TK klatki piersiowej po chemii, w środe mam jame brzuszna i miednice małą... Opisze tutaj moj wynik z klatki piersiwoej bo mam pytanie:
Badanie TK klatki piersiowej przed i po podaniu kontrastu warstwy 2,5 mm. Badanie z dnia 7.2.2014
Płuca bez zmian ogniskowych. W jamach oplucnej nie stwierdza sie obecnosci wolnego plynu. Serce niepowiekszone. Aorta piersiowa prawidlowej szerokosci, bez zmian patologicznych. Pień plucny i tetnice plucne bez ubytku zakontrastowania. W oknie aortalno-plucnym widoczny jest wezel chlonny o wym. przekroju 8x12 mm (w badaniu TK z dn. 12.11.2013 wymiary przekroju 7x11 mm). Poza tym w badanym zakresie nie stwierdza sie obacnosci powiekszonych wezłów chlonnych.
Wnioski:
Pojedynczy, miernie powiekszony wezel chlonny w oknie aortalno-plucnym, jego morfologia jest łagodna. Poza tym obraz w granicach normy w badaniu TK.
Teraz pytanie co z tym wezłem? To cos powazniejszego? Takie cos trzeba wyciąc czy poprostu obserwowac? i czy jest mozliwosc taka, ze on sam samoczynnie sie pomniejszy? Dodam jeszcze tylko, ze poprzednie badanie było robione w tej samej pracowni TK.