Mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mój przypadek

Postprzez 21tehace21 » 08 Sty 2014, 21:41

U mnie się chyba troche wyjaśniła sytuacja, pojechałem dzisiaj na wizyte do mojego lekarza i jak się okazało niepotrzebnie się nakręciłem, ponieważ tak było że wcześniej radiolog jak opisywał to opisał krótko że tak jak w poprzednim badaniu, a teraz chyba jakiś inny opisywał bo opisał troche inaczej najpierw opis tk klatki dokładnie z szczegółami a pod spodem dopiero wnioski: obraz podobny jak wczesniej i tk brzucha też tak było opisane że wszystko dokładnie a pod spodem też wnioski: obraz bez zmian a ja dzwoniłem przed świetami na dodatek nie było mojego lekarza tylko połączyli mnie z inną panią doktor a przez telefon ja to jakoś inaczej odebrałem.. i tylko do głowy mi wszedł ten jeden powiekszony węzeł który chyba nosze w sobie od początku i ma 14mm, mam nadzieje że martwiczy.
Pozdrawiam
21tehace21

Postprzez romi » 08 Sty 2014, 22:05

Witam
Sam widzisz, że niepotrzebnie tracisz nerwy i spokój.
Staraj się normalnie żyć i nie wynajduj sobie powodów do zmartwień.
Pozdrawiam
romi

Postprzez 21tehace21 » 19 Cze 2014, 12:39

Witam wszystkich, u mnie na razie jest raczej wszystko ok, ostatnio robiłem markery i były w normie, mam problem trochę innego typu, bardziej życiowy. Mianowicie wpadłem w straszny kompleks związany ze swoim wyglądem, otóż od zawsze byłem bardzo chudy, ale wcześniej jakoś mi to tak nie przeszkadzało, ale teraz to już patrzeć się na siebie nie mogę, mam tylko same problemy z tym związane np. nie mam wcale pewności siebie przez co nie mogę sobie znaleść dziewczyny, która by chciała takiego patyczaka. Mam 195cm wzrostu i ważę 64kg i wyglądam jak chodzący szkielet, kiedyś ćwiczyłem i było trochę lepiej bo doszedłem już do 70kg ale potem choroba i wszystko spadło, teraz ćwiczyć nie mam jak, ponieważ pracuje fizycznie dośc ciężko, od 7 rano do 17 jestem na budowie, a potem jak już wracam zmęczony to koło domu mam tyle roboty że się w głowie nie mieści, doszedłem do wniosku że poprostu mam szybką przemianę materii i mam kolosalne zapotrzebowanie na energię, której nie mam jak dostarczyć, poprostu najzwyczajniej w świecie, nie mam tyle apetytu i tyle czasu żeby tyle zjeść, już chyba z 10 razy podchodziłem do diety że bedę jadł wszystko co popadnie ale tak się nie da na dłuższą mete, nieraz jak jadłem to nawet odruchy wymiotne miałem. Jedynie co mi do głowy przychodzi to jakieś suplementy i tutaj pojawia się pytanie, co o tym sądzicie, kiedyś jak ćwiczyłem to piłem gainera przez miesiąc to przytyłem ok 3kg, i chyba będe zmuszony sobie to kupić bo co innego, macie jakieś pomysły ? Czy takie suplementy bardzo odbijają się na zdrowiu, bo tak wam powiem że nawet móglbym przytyć kosztem zdrowia, może są jakieś leki na tycie albo coś ale jakieś konkretne bo uwierzcie mi że bardzo mi z tym się ciężko żyje, tylko proszę bez rad typu "idź do psychologa" "zaakceptuj siebie takim jakim jesteś" bo to nie wchodzi nawet w grę.
Pozdrawiam
edit. Nawet teraz zjadłem pod rząd dwa pełne talerze rosołu z makaronem i nie chce mi się wiecej jeść a w brzuchu czuję że mi zaraz burczeć zacznie.
21tehace21

Postprzez romi » 19 Cze 2014, 14:12

Witaj
Psycholog akurat tutaj niewiele pomoże, raczej lekarz pierwszego kontaktu. Idź i powiedz jaki masz problem, może trzeba zrobić jakieś badania. Na pewno coś doradzi.
Faktycznie przy takim wzroście Twoja waga jest za mała.
Rosół z makaronem to dość dietetyczne danie, raczej od tego nie przytyjesz.
Pozdrawiam
romi

Postprzez 21tehace21 » 19 Cze 2014, 15:30

Właśnie makarony, ryże, kasze to tego najwiecej powieniem jeść ponieważ potrzebuję jak największej ilości węglowodanów, a nie jestem w stanie np do kazdego posiłka zjeść worka ryżu, a to by było dobre. Chyba zdecyduje się na taką odżywkę http://www.trec.pl/mass-xxl-3000g-worek.html i to sobie wypić do każdego posiłku, teraz pytanie jak bardzo niezdrowe są takie odżywki ?
21tehace21

Postprzez Michu7x » 19 Cze 2014, 15:54

Może masz po prostu taką naturę i szybko przerabiasz/spalasz materię?
A sprawdzałeś swój poziom testosteronu i tsh? .Jeśli będziesz miał Tsh w granicach dolnych lub poniżej to będziesz miał już wstępną odpowiedź.
Może też wtedy wydawać Ci się, że jesteś chudy a tak nie jest bo tylko gęstość kości masz niską przez niski poziom teścia stąd ta niska waga. Jeśli T niski i żeby np. uniknąć osteoporozy, warto brać testosteron i to bezwzględnie! (no chyba,że choruje się na raka kości, prostaty lub piersi) !
Ja też jestem szczupły , mała waga po leczeniu chemioterapii ale wyprostowałem to testosteronem jednak nadal pozostaje chudy a mój metabolizm jest za szybki (Tsh zawsze miałem na granicy dolnej lub ciut poniżej) , ponieważ inne wartości były ok więc nie można było powiedzieć że mam nadczynność tarczycy. i tak na razie pozostało. Chociaż podejrzewam,że tu nie jest do końca dobrze (stąd też problemy skórne).
Dobra diagnoza u lekarza pierwszego kontaktu a będzie ok. :)
Seminoma testis, 2BEP+3EP w DCO
Michu7x

Postprzez Diabeł » 19 Cze 2014, 22:00

Witaj,

podjadanie w nocy (kiełbasa, ser, słodycze), goloneczka przy byle okazji, pieczone tłuste mięsa, tłuste mleko, ziemniaki podlewane gęstymi sosami, piwo - to sprawdzony przepis na nadwagę.

Ty chcesz przytyć, ja ciężko pracowałem aby zrzucić wagę. Samo życie :)
Diabeł

Postprzez Adrian1975 » 19 Cze 2014, 22:10

21tehace21 napisał(a):Właśnie makarony, ryże, kasze to tego najwiecej powieniem jeść ponieważ potrzebuję jak największej ilości węglowodanów, a nie jestem w stanie np do kazdego posiłka zjeść worka ryżu, a to by było dobre. Chyba zdecyduje się na taką odżywkę http://www.trec.pl/mass-xxl-3000g-worek.html i to sobie wypić do każdego posiłku, teraz pytanie jak bardzo niezdrowe są takie odżywki ?

daj sobie spokój z odzywkami co Ty jesteś tucznik na rzeź, sprawdź hormony, bo może to być problem testosteronu albo tarczycy i tyle, dobry endokrynolog i tyle i nie postępuj jak w dowcipie o amerykańskich i rosyjskich żołnierzach mówiącym o dziennej normie kalorycznej na żołnierza ( rosjanin stwierdził, że by wykonać dzienną normę 4000 kkal - jak w USA - nie jest w stanie zjeść worka kartofli).
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez 21tehace21 » 15 Sty 2015, 19:16

Witam wszystkich, u mnie jak na razie leci raz lepiej raz gorzej, ostatnio robiłem markery w pażdzierniku i było wszystko w porządku, teraz byłem w poniedziałek zrobiłem znowu markery i wynik odbiore i skonsultuje pewnie w poniedziałek. Ale nie w tym rzecz mam problem (mam nadzieje tylko że nie onkologiczny) i troche wstydliwy ponieważ mam problemy jak to mówią z męskimi sprawami, a więc tak napisze bez owijania w bawełne, od dłuższego czasu pewnie ponad rok nawet mam tak że nieraz mam problem z rozpoczęciem sikania przeważnie po masturbacji, no niestety nie mam dziewczyny o czym pisałem parę postów wyżej, nieraz mam też tak że i to też po masturbacji, że wysikam się takim cienkim strumieniem i mam uczucie jakby dalej mi się chciało sikać i do tego piecze mnie penis, a wcale nie masturbuje się często jakieś 3 -4 razy w tygodniu, do tego jak kończe sikać to jeszcze przez chwile mi kapie, nieraz też mam tak że chce mi się sikać ale w pewnym momencie tak mnie przycisnie że pare razy bym się posikał w majtki na szczęście zdążyłem, dodam że te objawy nie występują zawsze, oprócz tego kapania, w nocy nie musze wstawać żeby sikać. W ostatnim czasie do tych objawów doszły bóle nieraz nad członkiem, nieraz tak jakby obok, nieraz w kroku miedzy moszną a odbytem, nieraz gdzieś w miednicy w środku, nieraz zaboli mnie (nie wiem jak to się fachowo nazywa) końcówka penisa, a co mnie najbardziej niepokoi to ból uda ponieważ przed chorobą mnie to udo bolało i teraz wydaje mi się że tak samo boli, chociaż jak jestem w pracy to wogóle mnie nie boli tylko jak leże w domu czy siedzę, zauważyłem też że nawet parę godzin po kąpieli mam taki nieprzyjemny zapach spod napletka, mimo tego że wszystko wyszoruje dokładnie, nie wiem czy to z tego powodu czy z innego wpadłem w straszną depresję, nic mi sie nie chce, cały czas chodzę smutny, nic mnie nie bawi, mam jakieś lęki, czuje się strasznie że w tym wieku mam już takie problemy z tymi sprawami. Trzy tygodnie temu zapisałem się do urologa, dzisiaj miałem wizytę, wszedłem do gabinetu, zdążyłem tylko powiedzieć że mam problemy z oddawaniem moczu po czym lekarz mi przerwał, bo zobaczył w kartotece że ostatni wpis był 4 lata temu gdy chodziłem od urologa do urologa z tym jądrem to mu powiedziałem że usuneli mi to jądro, że miałem chemie, że miałem operacje usunięcia weżłow i że było wszystko w porządku, a on do mnie żebym dopiero skompletował całą dokumentacje z leczenia, i żebym przyszedł za tydzień to może mi da skierowanie na tomografie, a jak narazie to nie mamy o czym rozmawiać, nawet nie dał mi opisać jaki dokładnie mam problem ani nie zapytał się czy miałem ostatnio tomografie czy cokolwiek. Co wy na to ?
21tehace21

Postprzez kk91 » 15 Sty 2015, 22:43

Cześć

Skomplikowane problemy ma każdy, nie każdy dzieli się tym z innymi, Ty to robisz i bardzo dobrze, uwolnienie tego z siebie to pierwszy najtrudniejszy krok, który masz już za sobą. A że już zacząłeś to sprawę trzeba skończyć :)

Odnośnie masturbowania się to Ci mogę powiedzieć że podobno 98% facetów to robi lub robiło a pozostałe 2% się do tego nie przyznaje :)
Dziewczynę znajdziesz to kwestia czasu, jesteś normalnym wysokim gościem który ma poukładane w głowie, widać to chociażby o Twoim podejściu do pracy.

Z BMI wychodzi że masz niedowagę. Możesz to zmienić odpowiednią dietą i stylem życia. W odżywkach nie szukałbym rozwiązania oraz tym jak napisał ktoś wyżej, podjadaniem w nocy golonek i innych mięs i zapijanie piwem. To niezbyt rozsądne, zresztą chyba nawet nie wymaga komentarza. Odżywki sam stosowałem kiedy trenowałem na siłowni i efekt miałem identyczny jak Ty, podczas brania i trenowania +5kg a po skończeniu powrót do wagi. Dodatkowo to czysta chemia i na pewno rozumiesz, że nie jest to optymalne budowanie masy dla zdrowia.

Zastanów się czy nie za dużo pracujesz, na dodatek fizycznie co pochłania od Ciebie mnóstwo energii, być może jeszcze do tego masz wyjątkowo dobry metabolizm. Może da się zmienić pracę? Na pewno się da. W domu masz dużo pracy, macie gospodarstwo? Pogadaj, rozmawiaj z otoczeniem, na pewno nie musisz tyle pracować. Taki czas pracy może naturalnie powodować zmęczenie, jesteś człowiekiem a nie robotem i potrzebujesz odpoczynku i rozrywek. Na pewno masz jakieś zainteresowania które możesz rozwijać - tylko musisz mieć czas, siły i pieniądze. Pieniądze już masz, teraz tylko reszta ;)

Lekarz urolog podszedł do sprawy może zbyt pobłażliwie jednak drugiej strony postaraj się go zrozumieć. Nie jesteśmy teraz normalnymi pacjentami z ulicy tylko jesteśmy po przejściach nowotworowych (ja też) i każdy lekarz będzie chciał swoje decyzje do tego odnosić. Postaraj się skompletować mu tę historię leczenia i zleci wykonanie TK jako podstawę do dalszych działań.

Polecam książki i wykłady motywacyjne, mi pomagają takie rzeczy, nie wiem jak Tobie ale możesz spróbować.

Ciekawe wystąpienie motywacyjne
https://www.youtube.com/watch?v=uXEsVB8BC-U

Trzymaj się i czekam na informacje co u Ciebie.
Pozdrawiam
Kamil
kk91
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość