Wyniki...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wyniki...

Postprzez berghoff 33 » 10 Wrz 2011, 06:25

Witam wszystkich...
Nazywam się Dawid. Jestem tu - w sensie wpisów - pierwszy raz, czytam od jakiegoś czasu. Fajnie, że istnieje taka strona, to bardzo ważne. Mam prośbę o interpretację wyniku, będe w sumie wiedział co dalej. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam ciepło...
Oto wyniki:
LDH - 172 U/L

AFP - 3,35 IU/ml

BHCG - <0,100 mlU/ml
berghoff 33

Re: Wyniki...

Postprzez troll » 10 Wrz 2011, 12:19

Witam,

Przedstawione przez Ciebie wyniki są w normie o ile laboratorium nie ma jakichś kosmicznych wartości referencyjnych (na wyniku powinien być podany zakres normy). Natomiast dobry wynik markerów wcale nie wyklucza, że coś się może dziać.
Co sprawiło, że zdecydowałeś się na zrobienie markerów? Masz jakieś objawy? Byłeś konsultowany przez lekarza urologa?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez berghoff 33 » 11 Wrz 2011, 01:27

Dobry wieczór... :)

Dziękuje za odpowiedź...
Hmm...zrobiłem markery bo "zasialiście" we mnie "ziarno" niepewności, po tym wszystkim co poczytałem...u urologa nie byłem...
Zaczęło sie od bólu, z pół roku temu, pachwina, myślałem, że to kręgosłup, mam trochę "pokręcony, potem ból zniknął...potem znowu wrócił...zniknął...wrócił...zniknął...wiadomo...praca, troche się przedźwignąłem...ale w końcu doszedłem do wniosku, że to jądro, jakiś miesiąc temu, zaczęło ciążyć, nie jest to cały czas, czasami, znając swoją fizjonomię stwierdziłem, że lewe sie trochę zmniejszyło, zawsze było większe od prawego ale nic poza tym...zdaje sobie sprawę, że to mogą być żylaki, czytałem, że do lewego jądra idzie wielka żyła i często się robią żylaki...nie wiem czemu ale - najadrze lub powrózek nasienny - jest w lewym jądrze grubsze niż w prawym, może to moje subiektywne odczucie...poza tym wszystko ok, jądra nie są powiększone, ani spuchnięte...wiem, że zapewne udam się do dr Frulenki - urologa, ale podejrzewam żylaki, tym bardziej, że moja moszna jest nisko "osadzona", w sumie ciągle "gnieciona" między nogami, nie mam na to wpływu - taka budowa ciała :| ...to chyba tyle...pozdrawiam ciepło...
berghoff 33

Postprzez berghoff 33 » 23 Wrz 2011, 00:10

Dobry wieczór...
Chciałem tylko poinformować, że urolog powiedział, że to teratoma - wiadomo o co chodzi...już dosyć się naczytałem...
dobrej nocy, pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez troll » 23 Wrz 2011, 02:14

Witaj,

Na jakiej podstawie Twój urolog stwierdził, że to potworniak? Jeśli istnieje choćby uzasadnione podejrzenie guza jądra to nieuniknionym jest usunięcie chorego jądra. Czy zabieg jest już zaplanowany?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez berghoff 33 » 25 Wrz 2011, 10:25

Dzień dobry...
No właśnie sam się zacząłem się nad tym zastanawiać...jak do mnie dotarło co do mnie powiedział ten "urolog"... W sumie to muszę zaznaczyć, że poszedłem do pierwszego, lepszego urologa, nie chciałem czekać, jak widać KONOWAŁA i "trepa" i jeszcze kasę skasował :roll: . Stwierdził, że coś jest, uważa, że to guz, pewnie teratoma, ale przecież to można stwierdzić dopiero po histopatologii ! a nie tak no oko. Na nic nie umawiałem się z nim, na żadną operację, powiedział, żeby zgłosić się do przyszpitalnej poradni urologicznej,a dalej to poprowadzą mnie. Chociaż jedno potwierdził, co Ty Trollu Mówiłeś, że markery o niczym nie świadczą w tym momencie, oczywiście pokazałem mu wyniki...Oto jakich mamy lekarzy...... :shock: ...Dr Frulenko jest na urlopie i nie mogę na razie do niego się dostać, a jest jednym z lepszych specjalistów, a może i najlepszych, tu u nas w Szczecinie...zajmował się moim tatą, jak miał problemy z prostatą - dobry lekarz z ludzkim podejściem - stąd moja wizyta u tego konowała...
Dr Frulenko wraca dopiero za dwa tygodnie, więc cierpliwie poczekam i wtedy będe wiedział co i jak...Sorry za zamieszanie...normalnie krew się buzuje :evil:
Miłego dnia, pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez mała_żonka » 26 Wrz 2011, 09:46

Kochany! Na nic nie czekaj, tylko wykonaj usg, sprawdź czy jest guz i pędem do szpitala na wycinanie jądra! Nowotwór jądra to szybka bestia; u większości naszych chłopaków z forum od diagnozy (guz) do wycięcia minęło max.kilka dni!
mała_żonka

Postprzez poznaniak » 26 Wrz 2011, 18:17

Pełna zgoda z przedmówczynią :) U mnie od zdiagnozowania do zabiegu były 2 dni. Oczywiście USG powinien zrobić dobry lekarz urolog, który "zna się na rzeczy". Oczywiście bez paniki, po prostu nie zaniedbuj żadnych symptomów. Powodzenia !
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez berghoff 33 » 26 Wrz 2011, 22:10

Dobry wieczór...
Kurde... no właśnie usg było zrobione przez tego "lekarza" - i takie było jego stwierdzenie...hmm...a może on miał rację...ale co? jasnowidz, bez wyniku hist - pat ? a będzie wielkie hallo jak poczekam te dwa tygodnie ? wolałbym zgłosić się do dr Frulenki, tym bardziej, że jak usłyszy moje nazwisko to będzie jeszcze pamiętał mojego tatę - niestety tata Odszedł w tamtym roku :cry: fakt, tam na "dole" pobolewa mnie, nie wiem, raz myslę, że to jądro, raz, że to kręgosłup ale ten "ból" nie mija, łykałem olfen, na dwa dni pomaga, nie jest na szczęście uciążliwy...prowadzę własną działalność, masa spraw każdego dnia...muszę być na "chodzie"...dzięki za odpowiedź
pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez troll » 26 Wrz 2011, 22:27

Witaj,

A u Ciebie w miejscowości jest tylko dwóch lekarzy urologów? Czy wspomniane bóle występują na plecach w części lędźwiowej? Uważam, że nie można zaniedbywać tych objawów. Z rozległymi przerzutami średnio można być na chodzie. Poza tym, co zrobi Twoja działalność, gdy Ciebie zabraknie? Potraktuj to poważnie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości