Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Ewa i Adam » 28 Maj 2015, 09:28

to jeszcze ustalmy kiedy masz dolewkę bleo? Jeżeli we wtorek lub środę to proponuję dzisiaj wieczorem wziąć neupogen i iść spać...
Z tego co pamiętam masz zalecone 4 zastrzyki - w niedzielę weźmiesz ostatni. Zachowasz 24 godziny odstępu po dolewce i 24 godziny przed dolewką.

Miszczu, czarne myśli odrzucamy na "tył głowy" i czytamy fajna książkę, oglądamy fajne filmy i co tam jeszcze lubisz robić... Jak nachodzą Cię obawy to powiedź im głośno - mam to w nosie - i znajdź sobie jakieś fajne zajęcie... Nie jestem żadnym specjalistą, ale widziałam jak wspaniale radził sobie mój mąż, choć czasami było naprawdę ciężko.... Wiem, że można i życzę Ci sił z całego serca... No to czas na drugie śniadanko :)
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez miszcz » 28 Maj 2015, 09:31

Dolewka we wtorek. Ale wiem, że nie będę musiał przyjechać wcześnie rano, więc nie będzie stresu, Taninal sobie wezmę, zjem śniadanko w Krakowie i może nie będzie problemów.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 28 Maj 2015, 13:17

Witam
Zastrzyk można również zrobić w przedramię lub udo.To jest zastrzyk podskórny i bardzo łatwo można go zrobić nawet samemu. Odpowietrzasz strzykawkę, igłę wbijasz tuż pod skórę pod kątem, mniej więcej do połowy i pomału wciskasz tłoczek do opróżnienia strzykawki. Następnie wyciągasz i lekko rozmasowujesz skórę w miejscu zastrzyku. Proste jak sznurek i niebolesne.
Będzie dobrze.
Pozdrawiam
romi

Postprzez miszcz » 29 Maj 2015, 10:20

Darowałem sobie te zastrzyki z Neupogenu. Dziś dobrze mi się spało, minęły koszmary, kłopoty żołądkowe, apetyt dopisuje jak nigdy, jedynie jestem osłabiony.

Mam jednak pewną wątpliwość. Schemat mojego leczenia ustalony jest następująco:
18.5-25.5 - pierwszy cykl chemioterapii (pobyt na oddziale)
27.5 - pierwsza dolewka
2.6 - druga dolewka
9.6 - początek drugiego cyklu chemioterapii

Czy początek drugiego cyklu BEP nie jest o tydzień za wcześnie?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Ewa i Adam » 29 Maj 2015, 10:55

Postanowiłeś się sam leczyć? Skoro lekarz zalecił neupogen to powinieneś go wziąć - w okolicach drugiej dolewki wyniki krwi spadają na łeb na szyję... Długo byłeś hispitalizowany, jak sądzę chemie brałeś od wtorku do soboty i dlatego dolewki masz rozpisane na wtorki. Data 9 czerwca jest datą właściwą rozpoczęcia II cyklu (tydzień po drugiej dolewce bleo).
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez romi » 29 Maj 2015, 12:33

Witam
Jeśli nie wziąłeś Neupogenu (może i dobrze skoro dobrze się czujesz), to koniecznie kontroluj teraz morfologię. Jeśli będzie ok to spokojnie czekaj na drugi kurs. Natomiast jeśli tendencja będzie spadkowa to bez neupogenu się nie obędzie.
Drugi kurs będzie łatwiejszy do przejścia, tak to z reguły jest.
Pozdrawiam
romi

Postprzez miszcz » 29 Maj 2015, 18:54

Ogólnie nie mam możliwości kontroli morfologii krwi. Spróbuję zrobić zastrzyk w poniedziałek dzień przed dolewką. Co mnie martwi w moim przypadku:

- osłabienie. Z jednej strony rano budzę się pełen chęci do życia, działania, itp. Po obiedzie kryzys energetyczny i sen, około 18:00 i później różnie. Ale mam wrażenie, że osłabienie jest nietypowe. Nie ma problemów, abym wokół siebie coś zrobił, umył się, pospacerował po mieszkaniu albo zrobił lekkie ćwiczenia. Myślałem jednak, że kilka dni po chemii będę już sobie spokojnie spacerował wokół bloku, a subiektywne odczucie to utrata energii i chęć leżenia w łóżku. Boję się, że przy dolewce znów zacznę tracić przytomność. Z jednej strony zaleca się ruch jako bodziec do pracy szpiku kostnego, z drugiej nie mam tyle siły. Ponadto nie chcę złapać infekcji.

- apetyt. Niesamowity apetyt.

Jak patrzę na skutki uboczne chemii BEP nie ma ponadto nic, co byłoby nienormalne. Trochę inaczej brzmią ulubione piosenki, czy woda puszczona spod prysznica. Tylko mam wrażenie, iż przy takim osłabieniu nigdy nie wrócę do formy. Inni znoszą to lepiej.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 29 Maj 2015, 19:18

Witaj,

Przypomnij sobie (o ile to możliwe - biorę pod uwagę różne przekonania), gdy wypijałeś "ruskiego szampana", później trzy piwa a kończyło się na "0,7 na dwóch". Pamiętasz następny dzień? Nawet nie myślałeś o wstaniu z łóżka. Tak samo jest przy chemioterapii. Leki podawane w programie BEP są bardzo toksyczne dla organizmu. Wyłącznie ich dokładnie skalkulowane dawki pozwalają osiągnąć maksymalny efekt terapeutyczny przy minimalnej (jak ładnie powiedziane) szkodzie dla organizmu. Ceną jest wyleczenie RAKA, NOWOTWORU ZŁOŚLIWEGO. Lepiej przeżyć miesiąc mniejszego bądź większego kaca i planować całe życie, czy poddać się teraz i przegrać największą szansę - życie?

Pozdrawiam serdecznie, trzymam kciuki!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 29 Maj 2015, 20:10

Witam
Dzień przed dolewką to już za późno. Jak pojedziesz na dolewkę to zrób morfologię i wtedy można podjąć decyzję.
To że masz apetyt podczas chemioterapii to dobry objaw. Z reguły jest odwrotnie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kk91 » 29 Maj 2015, 20:12

Jakbyś w Krakowie chciał szybko morfologię zrobić to na ul Wolskiej jest fajne laboratorium za 11zł można zrobić wynik jest za kilka godzin online.
kk91
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 44 gości