Guz jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra

Postprzez bambocha17 » 26 Lut 2011, 14:55

Witam

02.02.2011 miałem zabieg operacyjny usunięcia jądra prawego.
Badania przed operacyjne krwi(04.01.2011):
dehydrogenaza mleczanowa 369U/L
alfa- fetoproteina 1,65 ng/mL
HCG <0,100 mIU/mL
testosteron 6,45 ng/mL
CRP U 0,2 mg/l
Badanie USG(27.01.2011):
2/3 prawego jądra objęte litym naciekiem TU wymiarów 34x31x30 mm o niejednorodnej echostrukturze. Zachowany wąski rąbek niezmienionego miąższu jądra, więcej od bieguna dolnego. W górnym biegunie nacieku widoczne guziki satelitarne wskazujące na permeacyjne szerzenie zmiany. Naciek nie wychodzi poza torebkę jądra. Innych nieprawidłowości nie stwierdzono.
Badanie TK (30.01.2011):
Prawe jądro lite, powiększone do wymiarów 48x41 mm co wskazuje na TU
Zwapnienie w ścianie worka mosznowego po lewej na dł 6mm
Obustronnie dość licznie drobne węzły chłonne pachwinowe dł do 14 mm po prawej i 11mm po lewej
Węzły chłonne okołoaortalne wielkości do 12 mm, pakietów zmian wezłowych nie stwierdzono
Reszta w bez zmian i prawidłowa.
RTG klatki piersiowej(01.02.2011):
Płuca bez zagęszczeń. Wielkość serca i pień naczyniowy w granicach normy. Bez cech zastoju w krążeniu małym. Zatoki przeponowo-żebrowe wolne.
Karta informacyjna:
02.02.2011- wykonano zabieg orchidektomia prawostronna, bez powikłań po zabiegu

Na początku miałem mieć wycięte także węzły chłonne, ale lekarz podczas operacji stwierdził, iż nie zachodzi taka potrzeba. Czekam na wyniki h-p już ponad 3 tyg. trochę bardzo się stresuję bo dochodzi jeszcze do tego problem na studiach przez jedną z "najbardziej lubianych" przeze mnie pań profesor. Jakie są rokowania, że będę miał chemioterapię? Kiedy mógłbym pograć w piłkę, ponieważ jej brak jest w mojej psychice strasznie widoczny (chodzę zdołowany)? 28.02.2011 najprawdopodobniej będę miał wyniki h-p i opiszę je. Z góry dziękuję za pomoc!
bambocha17

Re: Guz jądra

Postprzez troll » 26 Lut 2011, 18:26

Witaj,

Najistotniejszy jest fakt, że jesteś już po wstępnej diagnostyce i usunięciu jądra (orchidektomii). Odpowiadając na Twoje pytania:
Jakie są rokowania, że będę miał chemioterapię?

W tym momencie bez badania h-p, bez tomografii komputerowej jamy brzusznej i miednicy małej i bez oznaczenia poziomu markerów po zabiegu nikt nie jest w stanie określić zarówno rokowania jak i szansy, że chemioterapia będzie niezbędna. Trzeba dokończyć diagnostykę i wtedy na podstawie stopnia zaawansowania określić czy leczenie uzupełniające jest potrzebne czy nie.
Kiedy mógłbym pograć w piłkę, ponieważ jej brak jest w mojej psychice strasznie widoczny (chodzę zdołowany)?

Prawdopodobnie dopiero za miesiąc, dwa do nawet pół roku. Najistotniejeszym przeciwwskazaniem póki co jest zabieg, który przeszedłeś. Myślę, że pół roku to sensowny termin aby po nim móc uprawiać dowolny sport bez jakiegokolwiek ryzyka powikłań.
28.02.2011 najprawdopodobniej będę miał wyniki h-p i opiszę je.

Czekamy więc na wynik hist-pat, pamiętaj także, by z wynikiem zgłosić się do poradni onkologicznej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez tom_sar » 26 Lut 2011, 23:53

Daj znać na priv-a gdy będziesz już miał ten wynik. Na razie nie widzę przeciwwskazań do gry w piłkę :)
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez bambocha17 » 27 Lut 2011, 20:50

Chciałbym jeszcze zapytać co z alkoholem niskoprocentowym, np. piwo, czy mogę już napić się czy lepiej jeszcze poczekać? Dziękuję za odpowiedzi!
bambocha17

Postprzez troll » 28 Lut 2011, 14:59

Witam,

Nie musisz - nie pij. Musisz - jedno raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi. Jedynie podczas chemioterapii spożywanie alkoholu jest niedozwolone.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości