Witam
02.02.2011 miałem zabieg operacyjny usunięcia jądra prawego.
Badania przed operacyjne krwi(04.01.2011):
dehydrogenaza mleczanowa 369U/L
alfa- fetoproteina 1,65 ng/mL
HCG <0,100 mIU/mL
testosteron 6,45 ng/mL
CRP U 0,2 mg/l
Badanie USG(27.01.2011):
2/3 prawego jądra objęte litym naciekiem TU wymiarów 34x31x30 mm o niejednorodnej echostrukturze. Zachowany wąski rąbek niezmienionego miąższu jądra, więcej od bieguna dolnego. W górnym biegunie nacieku widoczne guziki satelitarne wskazujące na permeacyjne szerzenie zmiany. Naciek nie wychodzi poza torebkę jądra. Innych nieprawidłowości nie stwierdzono.
Badanie TK (30.01.2011):
Prawe jądro lite, powiększone do wymiarów 48x41 mm co wskazuje na TU
Zwapnienie w ścianie worka mosznowego po lewej na dł 6mm
Obustronnie dość licznie drobne węzły chłonne pachwinowe dł do 14 mm po prawej i 11mm po lewej
Węzły chłonne okołoaortalne wielkości do 12 mm, pakietów zmian wezłowych nie stwierdzono
Reszta w bez zmian i prawidłowa.
RTG klatki piersiowej(01.02.2011):
Płuca bez zagęszczeń. Wielkość serca i pień naczyniowy w granicach normy. Bez cech zastoju w krążeniu małym. Zatoki przeponowo-żebrowe wolne.
Karta informacyjna:
02.02.2011- wykonano zabieg orchidektomia prawostronna, bez powikłań po zabiegu
Na początku miałem mieć wycięte także węzły chłonne, ale lekarz podczas operacji stwierdził, iż nie zachodzi taka potrzeba. Czekam na wyniki h-p już ponad 3 tyg. trochę bardzo się stresuję bo dochodzi jeszcze do tego problem na studiach przez jedną z "najbardziej lubianych" przeze mnie pań profesor. Jakie są rokowania, że będę miał chemioterapię? Kiedy mógłbym pograć w piłkę, ponieważ jej brak jest w mojej psychice strasznie widoczny (chodzę zdołowany)? 28.02.2011 najprawdopodobniej będę miał wyniki h-p i opiszę je. Z góry dziękuję za pomoc!