Seminoma mediastinum - Kuba

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma mediastinum - Kuba

Postprzez thinkpositive » 11 Sty 2012, 15:03

Mam nadzieje, że gaziki po operacji liczą trochę bardziej dokładnie niż ilość stalowych szwów, które CI założyli.

W opisie jest 6, a ze zdjęcia wynika, że założyli Ci 7:)
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 11 Sty 2012, 17:59

Witaj,

Jestem ciekaw co będzie dopowiedziane 23 stycznia. Natomiast sam fakt ponownego przebadania materiału z Krakowa jak najbardziej słuszny!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 12 Sty 2012, 00:28

thinkpositive napisał(a):Mam nadzieje, że gaziki po operacji liczą trochę bardziej dokładnie niż ilość stalowych szwów, które CI założyli.

W opisie jest 6, a ze zdjęcia wynika, że założyli Ci 7:)

Staram się - myśleć pozytywnie - jeśli chodzi o tę kwestię ;) liczbę szwów zauważyłem sam że coś się nie doliczono ale błędy w wypisach/opisach to u mnie norma, zdążyłem się przyzwyczaić ;)
Zdjęcie natomiast nie mówi mi totalnie nic, nie wiem jak wygląda prawidłowe, to dla mnie magia oprócz ilości tych wykazujących się zaplątanych szewków.
Odezwę się po re-konsultacji tych preparatów i wizycie u lekarza w gliwickim IO.

Pozdrawiam
Kuba
Kuba

Miejscowość: Katowice

Postprzez troll » 12 Sty 2012, 00:37

Witaj,

Przede wszystkim w TK znaczenie mają "przekroje", wklejony przez Ciebie obraz "poglądowy" jest jak RTG. Oceny zdjęcia dokonuje z resztą radiolog, to lekarz radiolog i specjalne programy wykrywają zmiany w obrazie, dla "zwykłego" lekarza to też magia :)

A jak samopoczucie po zabiegu? Pewnie sam się przekonałeś, że sternotomia to nie przelewki. Daj znać jak po rekonsultacji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 13 Sty 2012, 13:59

Witam,
właśnie tak podejrzewałem, że to jest tylko namiastka całości, niestety nie jestem w stanie wkleić tu wszystkiego bo chętnie bym się z tym z Wami podzielił.
Sternotomia owszem, sprawa poważna, biorąc pod uwagę fakt, że ja nigdy w życiu w szpitalach nie przebywałem a tu nowotwór - chemia w niewyobrażalnej dla mnie ilości płynów - do tego uprzednio 2 wycinki - ostatnio sternotomia - szok, nie zdawałem sobie sprawy z tego. Przez cały po-operacyjny okres staram się nie myśleć o tym co przeszedłem, a jeśli ból występuje to zażywam ketonal. Od 2 tygodni po operacji prowadzę w miarę normalny styl życia, teraz mam czas na odpoczynek, podróże etc... Największe problemy sprawiało mi podnoszenie się z łóżka najlepiej, gdy ktoś podnosił mi rękę i podnosiłem się "w przód".
Aktualnie dbam o bliznę regularnie stosując CEPAN, zależy mi na tym, by chociaż ta blizna się nie rozeszła (poprzednie wycinkowe rozeszły się totalnie ze względu na szybko rozpoczętą chemioterapię). Nie myślę o tym, co było, w głowie snuje plany na przyszłość bo siła w naszej głowie, jesteśmy w stanie działać cuda swoją psychiką a dołowanie się sprowadza w konsekwencji do nie skuteczności leczenia.
Na pewno dam znać po re-konsultacji i wizycie w IO Gliwice.

Pozdrawiam wszystkich życząc dużo sił w Nowym Roku :)
Kuba

Postprzez poznaniak » 13 Sty 2012, 19:56

Życzę Ci coraz lepszych wieści i powrotu do zdrowia oraz - czego jestem pewien - coraz lepszych dla nas informacji. Pozdrawiam!
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez Kuba » 23 Sty 2012, 22:48

Dzięki za miłe słowa:)
Wynik re-konsultacji preparatów badanie immunohistochemiczne:
W ocenianych preparatach utkania Seminoma nie stwierdza się. (PLAP -)

Wynik tomografu:
W śródpiersiu przednim widoczne są obszary tkankowe przylegające do żyły ramienno głowowej lewej, żyły głównej górnej, łuku aorty oraz przednio prawobocznej powierzchni worka osierdziowego. W obrębie opisywanych obszarów widoczne są metaliczne szwy po przebytym zabiegu.
W porównaniu do badania poprzedniego widoczna jest znaczna regresja opisywanych zmian, jednak aktualnie rozgraniczenie zmian naciekowych od pooperacyjnych na podstawie wykonanego badania nie jest możliwe.
W śródpiersiu przednim górnym, bezpośrednio do przodu od tchawicy widoczny jest węzeł chłonny o wymiarze 1cm w osi krótkiej, poprzednio 0,6cm.
Również w śródpiersiu przednim górnym, na wysokości gałęzi odchodzących od łuku aorty, do przodu od tchawicy widoczny jest węzeł chłonny o wymiarze 6 - 7 mm, poprzednio na granicy widoczności około 3mm.
Pozostałe widoczne węzły chłonne drobne, nie przekraczające 5 mm.
Zmiany włókniste głównie w płucu prawym z pogrubieniem zarysów szczeliny międzypłatowej skośnej.
Radiologicznie cech rozsiewu procesu npl nie stwierdza się.
Struktury kostne bez ognisk destrukcji.
Wnioski:
Stan po torakotomii przezmostkowej.
Opisywane tkankowe obszary w śródpiersiu przednim odpowiadają najpewniej komponencie zmian naciekowych i pooperacyjnych.
Zwiększenie wymiarów węzłów chłonnych śródpiersia górnego przedniego może być odpowiedzią na przebyty niedawno zabieg operacyjny. Wskazana wcześniejsza kontrola.

Wynik markerów:
LDH 183U/L [125-220]
AFP 10,68 IU/ml [<6,67]
bHCG <1,20 mlU/ml [<5,00]

Uprzednio konsultowany byłem dziś w gabinecie chemioterapii onkologicznej natomiast stwierdzono, ze chemi podawać mi nie ma potrzeby a wymagana jest konsultacja u radioterapeuty i tak tez dzisiejszego dnia od razu zrobiono. Zakwalifikowany zostałem do radioterapii radykalnej. "Termin procedur" ;) wyznaczono na dzień 9.03.2012. Hm więc myślę ok? O co chodzi z AFP nie było mi wyjaśnione, dość chaotyczna wizyta, czekanie godzinami a rozmowa trwała po 2 min - nie zdążyłem się przebudzić - a już byłem na korytarzu :)
Kuba

Postprzez Kuba » 24 Sty 2012, 22:27

Zapomniałem dodać, że mam mieć wykonane badanie PET-CT - nie wiem czy to konieczne, ale pójde, a co tam:) Nie wiem na kiedy mam wyznaczony termin, lekarz prowadzący ma mnie dać do kolejki na to badanie a jeszcze jego nie mam wyzaczonego...
Kuba

Postprzez troll » 25 Sty 2012, 04:25

Witaj,

W TK nie wygląda to źle. Natomiast istnieją pewne przesłanki, że badanie PET może nieść wartość diagnostyczną w Twoim przypadku. Na pewno warto je zrobić w tej sytuacji (ocena zmian po operacji i chemioterapii). Jak Twoje samopoczucie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 25 Sty 2012, 18:48

Witam:)
Samopoczucie całkiem w porządku, staram się zaprzestać brania ketonalu bo czuje się struty przyjmowanymi przeze mnie ostatnio lekami co mi dość dobrze wychodzi:) Wczoraj byłem pierwszy raz od prawie 8 miesięcy na basenie (kiedyś dość regularnie) no i czuje się świetnie, bałem się trochę pływania "żabką" ale myślę, że pozytywnie to na mnie wpływa bo ćwiczenie w wodzie lżej przychodzi a rana jest na tyle ładnie zabliźniona, że nie widzę przeszkód do korzystania z basenu co potwierdził mi również mój lekarz:) Teraz się zbieram ponownie w ramach próby wznowy regularności zażywania pływactwa:) Poza tym co może zabrzmi dość "chamsko" korzystam z ulg osoby z 1 grupą inwalidzką dużo podróżując koleją bo posiadając 1 grupę ja mam zniżkę 64 procent (49% ustawowa plus 15% dodatkowa handlowa) a opiekun czyli ktoś ze znajomych ma ulgę 95% więc odbijając sobie przeżytą chemię i w oczekiwaniu na kontynuację leczenia próbuję uciec jak najdalej psychicznie i fizycznie od gliwickiej onkologii:) Brakuje mi już normalności życia - uczelni, pracy więc staram się skutecznie zabijać czas...
A o co chodzi z tym AFP? Sam sobie wmówiłem, że to nie ma znaczenia i zdarzają się podwyższone wartości które mogą określać coś zupełnie innego, tak?

P.S.
Masz problemy ze snem? Mogę podrzucić Ci estazolam jako niezawodny dla mnie środek farmakologiczny na podobne problemy:) Godzina Twojej odpowiedzi przerażająca (przewracam się o tej porze z lewego na prawy bok i sięgam po łyka wody ;) )

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Dużo sił!
Kuba
Kuba

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości