Czy jest szansa, że to nie rak jądra?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Czy jest szansa, że to nie rak jądra?

Postprzez Swdss » 12 Lut 2022, 20:51

Witam
Mam 25 lat i jeśli dobrze pamiętam kilka dobrych lat temu (4-7) zdiagnozowałem na dnie lewego jądra twardy guzek. Oczywiście problem ten zbagatelizowałem i na dzień dzisiejszy jestem niemalże pewien, że to rak, gdyż guz jest duzy (około 3-4 cm) o podłużnym kształcie przylegającym do spodu jądra. Odczuwam duży ból jądra podczas dotyku tegoż guza jednak kiedyś miałem lekki uraz lewego jądra i pamiętam że od dziecka odczuwałem ból. Odczuwam tez duży dyskomfort w obrębie pachwiny (lekkie pieczenie) oraz lekki ból samego jądra - objawy bólowe z tego co pamiętam mam dłuższy czas (kilka lat).
Odnoszę wrażenie że guz ten się powiększył w okresie ostatniego roku. Lewe jądro wydaje się lekko mniejsze od prawego. Boje się iść do urologa chociaż wiem ,że będę musiał bo chyba wolę wiedzieć niż żyć w niepewności. Mam malutka nadzieję że to być może torbiel albo coś innego ale im więcej czytam o objawach nieprawidłowości w jądrach tym bardziej jestem przekonany że to rak :(
Podkreślę, że podczas gorącego prysznica guz jest zdecydowanie wyczuwalny na samym dnie jądra.
Czy jest jakaś szansa że to jednak nie rak? Wiem ,że tylko urolog może mi odpowiedzieć na to pytanie jednak wolę się lepiej przygotować jesli potwierdzicie, że raczej nie ma szans na negatywna diagnozę :/
Swdss

Re: Czy jest szansa, że to nie rak jądra?

Postprzez user90 » 13 Lut 2022, 02:45

Tylko usg jądra da Ci odpowiedź co to za zmiana. Im szybciej tym lepiej. Zwklekanie działa na Twoja niekorzyść, bo im później wycięte jądro tym gorzej. Jest to jeden z najlepiej wyleczalnych nowotworów ale brak działania niestety może oznaczać najgorsze. Nie ma się czego wstyddzic, idź na usg.
user90

Re: Czy jest szansa, że to nie rak jądra?

Postprzez quargion » 28 Cze 2022, 18:19

Hej. Pozwól ze zapytam: przebadałeś się, wiesz już co to za zmiana?
quargion

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość