Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez Uroboros » 03 Paź 2023, 13:44

Wróciło do normy, to jest najważniejsze. W inny. badaniu też wyszłoby pewnie proporcjonalnie w normie. Trzymam kciuki by tak już zostało
Uroboros

Postprzez Kamilab » 05 Paź 2023, 08:33

Karol, to super wiadomość ze markery spadły do normy! Wiadomo jakie kroki będą dalej podejmowane?
Kamilab

Postprzez miszcz » 05 Paź 2023, 10:46

Markery wróciły do normy i to bardzo dobra wiadomość, ale trzeba kontynuować leczenie, żeby wybić dziada do końca.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Karol0404 » 30 Lis 2023, 00:34

Niestety 15.11 robiłem markery i bhcg wynosiła 31. Jestem po TK i PET-CT. Tomograf czysty a w Pecie wykryto zagęszczenie guzkowe 3mm jednak nie podejrzane onkologicznie.

DANE KLINICZNE :
Rozpoznanie: Mieszany guz germinalny jadra prawego (potworniak+nasieniak) - stan po orchidektomi (25.10.2022), limfadenektomii zaotrzewnowej (07.2023), chemioterapii (10.2023) i autotransplantacji komórek macierzystych z krwi
obwodowej (22.09.2023). C61
Problem kliniczny: Ocena aktywnosci choroby.
OPIS:
Glowa i szyja :
Przyscienne zgrubienia blony sluzowej, lewej zatoki szczekowej, bez wmozonego metabolizmu 18F-FDG.
Wezty chlonne szyjne niepowiekszone bez wmozonego metabolizmu 18F-FDG.
Tarczyca niepowiekszona, bez ognisk wmozonego metabolizmu 18F-FDG
Klatka piersiowa :
Stan po implantacji cewnika do chemioterapii:
- koniec cewnika w prawym przedsionku, bez wzmozonego metabolizmu 18F-FDG.
Zageszczenie guzkowe segmentu 2 pluca prawego 3mm, bez wzmozonego metabolizmu 18F-FDG.
Poza tym pluca bez zmian ogniskowych - fizjologiczny metabolizm 18F-FDG.
Wezly chlonne sródpiersia i pachowe niepowiekszone, bez wmozonego metabolizmu 18F-FDG
Jamy optucnowe, osierdzie bez plynu, bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Jama brzuszna :
Stan po orchidektomii prawostronnekj:
- w lozy pooperacyjnej, bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Watroba, sledziona niepowiekszone bez zaburzen gromadzenia znacznika.
Nadnercza bez zmian ogniskowych, trzustka bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Wezly chlonne niepowiekszone bez wmozonego metabolizmu 18F-FDG (nie uwidoczniono wezia chlonnego
miedzyaortalnoczczego obecnego w badaniu poprzednim).
Wydalanie radioznacznika prawidtowe.
Narzady miednicy mniejszej bez ognisk wmozonego metabolizmu 18F-FDG.
Uklad kostny :
Bez ognisk patologicznie wmozonego metabolizmu 18F-FDG typowych dla procesu rozrostowego.
WNIOSKI:
W badaniu PET-CT bez cech choroby rozrostowej z wysokim metabolizmem 18F-FDG - calkowita odpowiedz na
zastosowane leczenie (CMR).
Co o tym myslec? 6.12 mam jechać na konsultacje odnośnie drugiego przeszczepu i chemii w wysokich dawkach. Dodatkowo 12.12 mam jeszcze rezonans głowy.
Czy kosmowczak zawsze świeci w Pecie?
Karol0404

Postprzez Krolewsky » 30 Lis 2023, 21:59

Nie zawsze świeci, niestety. Mikroprzerzuty nie świecą, ale produkują bHCG.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Karol0404 » 14 Gru 2023, 19:34

Mam wynik z rezonansu głowy
Struktury mózgowia zmian nie wykazuja, uklad komorowy nieposzerzony, symetryczny.
Katy mostowo-mozdzkowe bez zmian.
Ognisk patologicznego wmocnienia nie stwierdza sie.
Nie wykazano ognisk restrykeji dyfuzji mogacych sugerowac swieze zmiany niedokrwienne oraz cech przebytego krwawienia w sekwengi SWI.

Obecnie jestem w Gliwicach , miałem mieć podany drugi cykl chemii wysokodawkowej, ale jednak lekarze mają wątpliwości czy mój szpik podoła. Wczoraj robili mi biopsję szpiku , a dzisiaj trepanobiopsje. Możliwe że do przeszczepu nie będę się nadawał i podadzą mi gemoxa.
Karol0404

Postprzez Uroboros » 20 Gru 2023, 21:46

Jak się czujesz, jakie dalsze plany na leczenie?
Uroboros

Postprzez Karol0404 » 21 Gru 2023, 20:29

Jestem po 1 wlewie kolejnego Gemoxu. Do drugiego cyklu wysokodawkowej mnie nie wzięli. Za krótki odstęp pomiędzy cyklami zbyt krótki.
Mam kolejny TK:
Piuca bez 2mian meta
Watroba niepowiekszona, bez zmian meta.
Przy prednie scianie VCl na poziomie glowy trzustki pojawil sie wezei chlonny z cechami rozpadu 1,7 x 1.1 cm (TR) i 2 cm (CC)
Poza tym w prestrzen zaotrzewnowej, wdluz aorty VCI pasmowate zmiany pooperacyine.
Poza tym struktury klatki piersiowej, jamy brzuszne i miednicy bez uchwytnych zmian patologicznych
Innych znamiennie powiekszonych weztow chlonnych oraz amian mogacych odpowiadac meta w kosciach wobszarze badania nie wykazano.
Karol0404

Postprzez Agula » 05 Cze 2024, 09:42

Hej Karol. Jak u Ciebie?
Agula

Postprzez tobson85 » 05 Cze 2024, 10:43

Karol walczył do końca, mimo świadomości w jakiej jest sytuacji.
Odszedł w marcu, dla mnie jednak wygrał. Jest bohaterem.
Cześć jego pamięci!
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości