Piotrek z Łodzi - 32 lata - pT1B N0 M0 S0 - nienasieniak.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotrek z Łodzi - 32 lata

Postprzez PiotrekzŁodzi » 27 Gru 2023, 23:11

Dziś udało się wykonać drugi, ostatni w życiu depozyt nasienia. Na szczęście, niewiele bo niewiele materiału udało się zamrozić. Ta informacja nieukrywam, troszkę mnie podbudowała.
Jutro idę na oddział, w piątek operacja. Wyryte mam wszelkie wskazówki które mi daliście (jeszcze raz dzięki!) tutaj i w innych tematach na tym forum.
Dziś w końcu przeszły mi delikatne kłucia w randomowych miejscach na ciele, mam nadzieję, że były one wynikie stresu i/lub niepożądanym działaniem antybiotyków.
Stres jaki teraz odczuwam jest nie do opisania, nic póki co nie wiem, ale "samonakręcanie" u mnie przybrało gigantyczną formę.
Mam nadzieję, że w tym tygodniu dowiem się czegokolwiek i będę wiedział chodź trochę na czym stoję.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Michal84 » 28 Gru 2023, 09:33

Piotrek,
Powodzenia, jak już pisałem zabiegu się nie obawiaj to naprawdę nic strasznego.
Ważne aby pilnować dalszej diagnostyki po orchidektomii, oraz szybkiego odbioru badania histopatologicznego. Wiem co czujesz bo nie dawno to przerabiałem krok po kroku i tylko emocje rosły zamiast maleć. Pilnuj lekarza który będzie cię prowadził aby dał skierowanie na tomografie po zabiegu.
Powodzenia i pisz jak coś ustalisz
Pozdrawiam Serdecznie
Michał
Michal84

Postprzez PiotrekzŁodzi » 28 Gru 2023, 15:16

Dziś rozpocząłem wizytę na Oddziale Urologii w szpitalu im.Kopernika w Łodzi.
Całość poszła sprawnie, jestem już po założeniu wenflonu i EKG.

Otrzymałem wynik badania Beta HCG (krew pobrana 21.12.2023)
Wynik to beta-HCG 72,00 mIU/ml < 2,6 0 - nie wiem jak ten wynik interpretować oprócz tego, że wygląda na nasieniak.
AFP 4,9U/ml przy zakresie 0,0-5,8
Czy te wyniki są w stanie cokolwiek powiedzieć?

Jutro zabieg, dowiedziałem się, że nie jestem na oddziale sam z tego typu problemem...
Ostatnio edytowany przez PiotrekzŁodzi, 28 Gru 2023, 19:42, edytowano w sumie 1 raz
PiotrekzŁodzi

Postprzez Damian871 » 28 Gru 2023, 15:40

Przy takich markerach mize to byc nasieniak. Masz podwyzszone bhcg jedynie, afp w normie.
Damian871

Postprzez Michal84 » 28 Gru 2023, 18:38

Masz może zrobione Ldh?
Generalnie robi się Beta Hcg, AFP, Ldh
Wstępnie wygląda na nasieniaka
Michal84

Postprzez PiotrekzŁodzi » 28 Gru 2023, 18:50

Niestety nie, po otrzymaniu tych wyników poprosiłem o zrobienie LDH dziś/jutro. Robiłem badania 21.12, jeszcze przed wielogodzinną lekturą tego forum.
Trochę kręcą głową, a to że chyba było zlecone, a to nie jest niezbędne, ale chcę mieć i swojego dopnę.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 28 Gru 2023, 20:48

Na razie nie przejmuj się LDH. Może to być nasieniak lub nie, badanie nic nie rozstrzyga.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 28 Gru 2023, 21:26

Też nie miałem ldh. Może być nasieniak lub mało rozwinięty nienasieniak. Ja w tym roku miałem nasieniaka 3ai nie jest źle. Czekaj na wynik histopat i pil o niego tak samo jak o tk
Uroboros

Postprzez vader777 » 29 Gru 2023, 12:13

Witam i jak po zabiegu?najważniejsze pozytywne myślenie,ja w marcu będę już rok po usunięciu jedynego jądra,da się żyć.
Pamiętaj o suplementacji testosteronem później,to już dla nas facetów wyciętych całkowicie,sprawa do końca życie.
Ja wytrzymałem 7miesięcy bez testosteronu i o ile pierwsze 3miechy oki to potem było ciężko,teraz już biorę testosteron od 3 miesięcy i jest dużo lepiej,zwłaszcza w sprawach damsko-męskich :)
Powodzenia będzie dobrze,80% to pozytywne myślenie,w razie pytań pisz tu lub na mój profil,zdrówka.
vader777

Postprzez PiotrekzŁodzi » 29 Gru 2023, 15:32

Hej,
Właśnie odpoczywam po operacji. Jak na ten moment, czuję trochę bólu/szczypania w miejscu gdzie mnie kroili, ale jest to do ogarnięcia :)
Całą operację spałem, obudziłem się bez problemu, ogólnie jeżeli chodzi o komfort i wsparcie ze strony Oddziału Urologii w szpitalu im.Kopernika to nie mam nic do zarzucenia, obawy były bo to państwowy szpital etc. ale jestem serio pod pozytywnym wrażeniem.

vader777 oczywiście się do Ciebie odezwę, pewnie będę miał parę pytań ;-)
Co do terapii hormonalnej zależy mi aby wdrożyć możliwie szybko i mieć to pod kontrolą, skoro nie mam już jaj, to czemu nie mieć wysokiego teścia ;-)

LDH wiem, że było jednak zrobione wczoraj, nie mam wyników. Kolejne markery będą zrobione i zobaczymy, czy rosną czy maleją.
PiotrekzŁodzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość