Piotrek z Łodzi - 32 lata - pT1B N0 M0 S0 - nienasieniak.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotrek z Łodzi - 32 lata

Postprzez PiotrekzŁodzi » 19 Sty 2024, 17:41

Hej,
Z racji, że dziś mam pierwszą "miesięcznicę", ponieważ 19.12.2023 miałem pierwszą wizytą u urologa który stwierdził RJ,

Tydzień zacząłem od morfologii, w poniedziałek ponownie sprawdziłem markery AFR, Beta HCG i LDH + kreatyninę przed TK. Wszystko w normie, na szczęście.

W środę miałem pierwsze w życiu TK w łódzkiej Salve Medica na ul.Szparagowej. Samo badanie wraz z rejestracją przeszło gładko, obsługa w Salve od recepcji po pielęgniarki super, myślę, że kolejne TK też tam będę robił.
Dość kiepsko zareagowałem na podany dożylnie przez wenflon marker. Pół godziny po badaniu uczucie jak po niezłej dawce alko, później tylko łeb mnie bolał, ale paracetamol pomógł. Zalecane wypicie minimum 2L wody w ciągu dnia po badaniu poszło łatwo, pierwsze 2L na hejnał, dzień skończyłem z przyjęciem 4.5L samej wody :)
Wynik ma być teoretycznie wciągu 2-4 tygodni, ale dostałem zapewnienie od bardzo miłej Pani na recepcji, że zapisała mnie do najszybszej Pani radiolog z dopiską pilne, więc jest szansa, że będzie szybciej. Mam też CD, natomiast nadal blokuje mnie brak histopatu, dziś, równo 3 tygodnie po orchidektomii nadal go nie ma.
Mam nadzieję, że w razie potrzeby, po jego otrzymaniu, wyślę do dr.Sarosieka z którym jestem w kontakcie wyniki+zawartość płyty i będzie mógł przyśpieszyć opis.

Dziś miałem wizytę u androlog w szpitalu im.Kopernika w Łodzi.
Na moje pytanie, czy utkanie którego póki co nie znamy ma wpływ na terapię zastępczą otrzymałem odpowiedź przeczącą.
Po zrobieniu samego wywiadu (brak badań morfologii) ustaliła taki plan działania.
Najpierw zaczynamy od zastrzyków z Omnadrenu 250, jeden zastrzyk co dwa tygodnie.
Na kolejnej wizycie mam się pojawić tydzień po 4 zastrzyku, wtedy też będę robił badania na:
-CHOL cholesterol całkowity
-ESTR-E2 Estradiol
-HDL - Cholesterol HDL
-LDL-W Cholesterol LDL
-MORF-5D Morfologia analizator 5 diff [CZE]
-PRL Prolaktyna
-TESTOS Testosteron
-TRIG Triglicerydy
Jeśli badania wyjdą OK, a ja będę się dobrze czuł i nie będzie objaw uczulenia, przejdziemy na polecany tu na forum Nebido

Mam prośbę dla osób na terapii zastępczej o zerknięcie na podsumowanie mojej wizyty i komentarz :)

Pozdrawiam.
Piotrek
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 19 Sty 2024, 18:04

Jeśli chodzi o testosteron miałem podobnie z początku, tylko mało badań. Obecnie cholesterol i trójglicerydy robię na własną rękę, bo mam problem z jednym i drugim.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez vader777 » 20 Sty 2024, 01:06

Według doktorów którzy mnie kierowali,utkanie ma znaczenie przez to mi kazali czekać z podaniem ,,teścia".
Może warto zapytać Dr.Sarosieka co o tym myśli?
vader777

Postprzez PiotrekzŁodzi » 22 Sty 2024, 13:36

Na razie się wstrzymałem, do dr.Sarosieka napiszę jak będę miał komplet wyników i przy okazji zapytam o testosteron, nie chcę też Mu głowy zawracać.
PiotrekzŁodzi

Postprzez vader777 » 22 Sty 2024, 21:19

Dobra decyzja lepiej to skonsultować gdy będziesz mieć utkanie,ja wytrzymałem 8 miechów bez,da się.Ty na szczęście raczej tyle nie będziesz musiał,chyba że będziesz mieć coś rzadkiego.
vader777

Postprzez PiotrekzŁodzi » 23 Sty 2024, 14:50

Hej,
W końcu udało się odebrać badanie histopatologii dla mojego przypadku.
Zerknijcie i dajcie proszę znać, co o tym myślicie.
Image
PiotrekzŁodzi

Postprzez tobson85 » 23 Sty 2024, 17:15

Hejka
Nienasieniak w 1 stopniu lokalnego zaawansowania. Nie jest źle ;)
Trzeba czekać na wyniki TK - one wszystko rozstrzygną
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Re: Piotrek z Łodzi - 32 lata - pT1b Nx Mx Sx - nienasieniak

Postprzez PiotrekzŁodzi » 28 Sty 2024, 23:15

Hej,
Po raz tysięczny czytam otrzymany histopat i nurtuje mnie kilka kwestii.
Wygląda na to, że w jednym jądrze miałem aż 4, różne od siebie guzy? Czy to typowa sytuacja dla mieszanych nienasieniaków?
Co do powyższego, opisane są 4 różne guzy, a samych typów mam 3. I i II to zarodkowy, III to nasieniak, a IV to potworniak dojrzały?
Guz I jest otorebkowany o kruchej budowie (co to oznacza?)
Guz II, III (nieotorebkowany)i IV jest dobrze odgraniczony. Co to oznacza? Określa to, że któreś z nich były łagodne/złośliwe czy coś innego?

Druga kwestia. Pisałem o hormonalnej terapii zastępczej testosteronem, w moim przypadku na początku to będzie Omnadren 250. Nie znalazłem ani na forum ani w internecie informacji, czy moje utkanie pozwala na wprowadzenie kuracji już teraz. Czy możecie podpowiedzieć? Wie może ktoś, gdzie znajdę odpowiedź na to pytanie?
Z góry będę wdzięczny za odpowiedź.
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 28 Sty 2024, 23:24

Miałeś jednego guza z czterema różnymi utkaniami, czyli guz mieszany. Wynik histo-patu jest bardzo szczegółowy, co może wprowadzać błąd, bowiem podaje rozmiary poszczególnych utkań. Zwykle takich informacji nie ma.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 28 Sty 2024, 23:30

Właśnie też miałem takie wrażenie, że ten opis jest bardzo profesjonalny + że jednak to był jeden guz, tylko różnie zbudowany, ale wolałem się z Wami skonsultować.
A jak kwestia tego otorebkowania, nieotorebkowania i odgraniczonego? Co to nam mówi?
PiotrekzŁodzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości