Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx - akt obs

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dwa guzy w prawym

Postprzez mikey » 03 Cze 2024, 19:05

ok, dzięki;

tak, ten sam - Międzylesie, jak na razie polecam
mikey

Postprzez mikey » 05 Cze 2024, 13:32

czołem, wczoraj udała się orchidektomia, dzisiaj już wróciłem odpoczywać do siebie; Markery mam mieć za 6 dni, opisy TK i histpat pewnie ok. 2 tygodni

W międyzczasie opisali mi RTG i niestety mam: w okolicy dolnego bieguna wnęki lewej widoczny owalny cień o śr. 12 mm - zmiana płuca, sumacja cieni naczyniowych. Zakładam przerzut niestety, także spodziewam się kiepskiej klasyfikacji, pomimo nieznacznie zmienionych markerów.

Powtórzyli mi hormony, i cały czas mam znikome TSH i LH, przy testosteronie ponad skalę (tym razem tylko kilka procent ponad górną wartość referencyjną). Jestem trochę na świeżo z tym wszystkim, ale wciąż nie daje mi to spokoju czy to jest jakaś przyczyna moich problemów z tym jądrem.
mikey

Postprzez vader777 » 05 Cze 2024, 14:42

Podstawa pozytywne myślenie 80% sukcesu ,rak jądra jest jednym z najłatwiej wyleczalnych w odpowiednim stadium.
Będzie dobrze.
vader777

Postprzez mikey » 12 Cze 2024, 16:59

Piłka cały czas w grze, niby nic wielkiego nie wychodzi w TK, ale nie jest czysto, zobaczymy co powie hispat za tydzień; podobno zajęte krezkowe to nie regionalne, więc lepsza klasyfikacja (?), biodro to prawdopodobnie zmiana urazowa sprzed roku, ale mówią że nie można tego tak olać

10.06 Markery 6 dni po:
beta 0,5 (0-2)
LDH 176 (135-225)
AFP 1,52 (0-7)

Jama i miednica (wypisalem tylko problemy, reszta jest bez zmian)
wątroba niepowiększona, o praw. gęst., w seg. 4b niewielki podtorebkowy obszar silniejszego wzmocnienia kontrastowego śr 5 mm - THAD? do kontroli, w płacie prawym kilka ognisk hipodensyjnych śr do 4 mm, zmiany niespecyficzne ze wzgl na niewielkie rozmiary, do kontroli; poza tym bez in. zmian ogniskowych
węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy niepowiększone, dość liczne krezkowe węzły chłonne w podbrzuszu po stronie prawej o wym. do 12x6mm
niespecyficzne obszary zagęszczonej struktury kostnej w lewej k. biodrowej największy do 17x9mm, do oceny w badaniu scyntygraficznym
w lewym miesniu posladkowym srednim zmiana ogniskowa o uj. gestosci i wym 8x5 mm mogaca odpowiadac tluszczakowi

Tk klatka
drobny guzek w seg. 6 PP śr 2 mm

TK głowy

Przyścienne zgrubienia błony śluzowej w zatokach czołowych, sitowiu.
Torbiel retencyjna wielkości około 11 x 11 mm na górnobocznej ścianie zatoki szczękowej L
mikey

Postprzez vader777 » 13 Cze 2024, 14:36

Czyli markery ładnie zeszły teraz czekać na utkanie(to najgorsze bo człek nie wie co z sobą zrobić).
To te węzły pewnie Chemią zbombardują ewentualnie RPLND.
vader777

Postprzez mikey » 28 Cze 2024, 09:08

Czołem, mam hispat, wygląda dobrze ale nie jest też zbyt dokładny, zniknął też drugi guz z USG, mają się upewnić w pracowni Pato; nie wiem o co im chodzi z Nx i Mx albo nie mieli TK, albo nie chcieli ocenić sami zmian tych krezkowych i kości. Czy należy dopytać o jakieś inne parametry?

Jądro z powrózkiem, o wym 4,5x3x2,2, powrózek 10cm średnica 1cm. Na przekrojach jądra widoczny guz 2,2x1,9 barwy jasno beżowej z wylewami krwi. Makroskopowe bez nacieku na osłonkę biaława oraz najądrze. A-B guz, C jądro poza guzem, D linia cięcia przez powrózek. Opis makroskopowy: złośliwy nowotwór germinalny o utkaniu seminoma. Cechy angioinwazji nieobecne. Nowotwór ograniczony do jądra. Resekcyjnosc R0.
Who: pT1, Nx, Mx wg UICC v8
mikey

Re: Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx

Postprzez tobson85 » 28 Cze 2024, 09:46

Hej
Pracownia pato nie patrzy na inne badania tylko skupia się na analizie dostarczonego preparatu. Dlatego nie określono N i M - to standard. Jesli u kogoś na wyniku hispat jest to określone to zdarza się to bardzo rzadko.

Generalnie masz najlepszy z możliwych wyników ;)
Pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez mikey » 29 Cze 2024, 13:19

dzięki; wstępnie onkolog luxmedowy mówi, że obserwacja, sam zapytałem o karboplatynę/BEP, powiedział mi, że to jest możliwe, ale wg niego nie jest to niezbędne, na co wskazywać ma rozmiar guza i jego cechy. Jedynym czynnikiem, który może nakierowywać na opcje leczenia jest syfiasty TK jeśli chodzi o wątrobę i kości, chociaż są to zmiany niespecyficzne - również z powodu swojego rozmiaru. To jest taka niejako "zarządaniem ryzykiem onko", aniżeli coś co z automatu ma wskazywać na realną rekomendację na chemię. W przypadku leczenia chemią nie do końca chce dźwigać ryzyka związane ze skutkami ubocznymi i ich materializacją, które w pewnym (małym) zakresie niwelują również efektywność/atrakcyjność tego leczenia w kontekście zapobiegania nawrotom.

Jakkolwiek cieszę się, że mam jakiś wybór obserwacja/leczenie, to jednak decyzja o aktywnej obserwacji nie przychodzi mi jednak łatwiuśko. Jak rozumiem, biorąc pod uwagę rozmiar guza i jego typ i wynik hispatu, ryzyko wznowy bez leczenia to 10-20%, z karbo ok. 5%, z BEPem pewnie jeszcze mniej(?) - tak mówi chatGPT. Nie wiem w jaki sposób mam "wycenić" skutki uboczne karbo i BEPa, i trochę niewiele wiem jeszcze o karbo bo się dokształcam, co właściwie się po tym dzieje. Skutki BEPa rozumiem lepiej, i ryzyka i skutki z nim związane są dla mnie relatywnie duże. Kons z dr Sarosiekiem mam mam dopiero 18.07, wcześniej dostępny jest ew. Wiechno, ale nadal nie będę miał opisu scyntygrafii, jeśli ona wgl jest dla nich istotna w moim przypadku. Jak na razie luxmed onko powiedział, że na pewno musi zobaczyć scyntygrafię, ale za 2 miesiące dopiero, bo nie traktuje jej wgl jako coś co wpływa aż tak na leczenie rj, dla niego leczenie jest na chwilę obecną "zakończone" i sprawa przechodi do fazy obserwacji i pogłębiania diagnostyki pozostałych miejsc.

Do kiedy można zacząć w ogóle cykl karbo/BEPa? Orchi miałem 4.06.24. Gdzieś czytałem że do 8 tygodni po orchi, a inne źródła mówią że "jak najszybciej, do 6 tygodni"

Zastanawiam się tak w pewnej ogólności, czy decyzja o aktywnej obserwacji powinna nieść dalej idące skutki zmiany w życiu codziennym (nazi zdrowa dieta, jakieś inne niezbędne zmiany), aniżeli zmniejszenie sobie ryzyka przez np. 1 karbo (porównawczo: dieta zdrowa, ale dopuszczalne rzadkie onko grzechy w stylu grilowane mięso itp.)

Chat GPT tak różnicuje ryzyka I stadium:
Seminoma:
Klasyfikacja TNM Ryzyko nawrotu bez chemioterapii Ryzyko nawrotu po 1 cyklu BEP lub karboplatyny Ryzyko nawrotu po 3 cyklach BEP
pT1, N0, M0 15-20% 4-6% <1%
pT2, N0, M0 30-40% 6-10% 1-3%
pT3, N0, M0 50-60% 10-15% 3-5%
pT4, N0, M0 60-70% 15-20% 5-10%

Źródła:
National Comprehensive Cancer Network (NCCN) Guidelines:
NCCN Testicular Cancer Guidelines
American Cancer Society (ACS):
American Cancer Society - Testicular Cancer Treatment
European Society for Medical Oncology (ESMO) Guidelines:
ESMO Guidelines on Testicular Cancer
Badania kliniczne i przeglądy literatury:
Albers, P. et al. (2008). Guidelines on Testicular Cancer: 2015 Update. European Urology, 48(6), 885-894.
Groll, R.J., Warde, P., Jewett, M.A. (2007). A comprehensive systematic review of testicular germ cell tumor surveillance. Critical Reviews in Oncology/Hematology, 64(3), 182-197.
Ostatnio edytowany przez mikey, 30 Cze 2024, 15:23, edytowano w sumie 1 raz
mikey

Postprzez Uroboros » 29 Cze 2024, 23:15

Ja bym się chatem gpt nie sugerował. Moje zdanie jest takie że w Twoim organizmie z jakiegoś powodu zaczął się proces nowotworzenia i nawyki trzeba zmienić ;)
Uroboros

Postprzez miszcz » 29 Cze 2024, 23:42

Nie ma reguły co do nawrotów. Znam osoby, które bardzo restrykcyjnie dbały o żywienie i miały wznowę (dotyczy różnych nowotworów), inne w ogóle nie przejmowały się i wznowy nie było.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 45 gości