przez mikey » 29 Cze 2024, 13:19
dzięki; wstępnie onkolog luxmedowy mówi, że obserwacja, sam zapytałem o karboplatynę/BEP, powiedział mi, że to jest możliwe, ale wg niego nie jest to niezbędne, na co wskazywać ma rozmiar guza i jego cechy. Jedynym czynnikiem, który może nakierowywać na opcje leczenia jest syfiasty TK jeśli chodzi o wątrobę i kości, chociaż są to zmiany niespecyficzne - również z powodu swojego rozmiaru. To jest taka niejako "zarządaniem ryzykiem onko", aniżeli coś co z automatu ma wskazywać na realną rekomendację na chemię. W przypadku leczenia chemią nie do końca chce dźwigać ryzyka związane ze skutkami ubocznymi i ich materializacją, które w pewnym (małym) zakresie niwelują również efektywność/atrakcyjność tego leczenia w kontekście zapobiegania nawrotom.
Jakkolwiek cieszę się, że mam jakiś wybór obserwacja/leczenie, to jednak decyzja o aktywnej obserwacji nie przychodzi mi jednak łatwiuśko. Jak rozumiem, biorąc pod uwagę rozmiar guza i jego typ i wynik hispatu, ryzyko wznowy bez leczenia to 10-20%, z karbo ok. 5%, z BEPem pewnie jeszcze mniej(?) - tak mówi chatGPT. Nie wiem w jaki sposób mam "wycenić" skutki uboczne karbo i BEPa, i trochę niewiele wiem jeszcze o karbo bo się dokształcam, co właściwie się po tym dzieje. Skutki BEPa rozumiem lepiej, i ryzyka i skutki z nim związane są dla mnie relatywnie duże. Kons z dr Sarosiekiem mam mam dopiero 18.07, wcześniej dostępny jest ew. Wiechno, ale nadal nie będę miał opisu scyntygrafii, jeśli ona wgl jest dla nich istotna w moim przypadku. Jak na razie luxmed onko powiedział, że na pewno musi zobaczyć scyntygrafię, ale za 2 miesiące dopiero, bo nie traktuje jej wgl jako coś co wpływa aż tak na leczenie rj, dla niego leczenie jest na chwilę obecną "zakończone" i sprawa przechodi do fazy obserwacji i pogłębiania diagnostyki pozostałych miejsc.
Do kiedy można zacząć w ogóle cykl karbo/BEPa? Orchi miałem 4.06.24. Gdzieś czytałem że do 8 tygodni po orchi, a inne źródła mówią że "jak najszybciej, do 6 tygodni"
Zastanawiam się tak w pewnej ogólności, czy decyzja o aktywnej obserwacji powinna nieść dalej idące skutki zmiany w życiu codziennym (nazi zdrowa dieta, jakieś inne niezbędne zmiany), aniżeli zmniejszenie sobie ryzyka przez np. 1 karbo (porównawczo: dieta zdrowa, ale dopuszczalne rzadkie onko grzechy w stylu grilowane mięso itp.)
Chat GPT tak różnicuje ryzyka I stadium:
Seminoma:
Klasyfikacja TNM Ryzyko nawrotu bez chemioterapii Ryzyko nawrotu po 1 cyklu BEP lub karboplatyny Ryzyko nawrotu po 3 cyklach BEP
pT1, N0, M0 15-20% 4-6% <1%
pT2, N0, M0 30-40% 6-10% 1-3%
pT3, N0, M0 50-60% 10-15% 3-5%
pT4, N0, M0 60-70% 15-20% 5-10%
Źródła:
National Comprehensive Cancer Network (NCCN) Guidelines:
NCCN Testicular Cancer Guidelines
American Cancer Society (ACS):
American Cancer Society - Testicular Cancer Treatment
European Society for Medical Oncology (ESMO) Guidelines:
ESMO Guidelines on Testicular Cancer
Badania kliniczne i przeglądy literatury:
Albers, P. et al. (2008). Guidelines on Testicular Cancer: 2015 Update. European Urology, 48(6), 885-894.
Groll, R.J., Warde, P., Jewett, M.A. (2007). A comprehensive systematic review of testicular germ cell tumor surveillance. Critical Reviews in Oncology/Hematology, 64(3), 182-197.
Ostatnio edytowany przez
mikey, 30 Cze 2024, 15:23, edytowano w sumie 1 raz