od nieco ponad miesiąca obserwuję forum od momentu, gdy urolog na wizycie prywatnej stwierdził niejednorodność jądra. Ostatecznie wszystko szybko się potoczyło i okazało się, że to guz, potem orchidektomia i rozpoznanie - nasieniak.
Sorry za bardzo długą ścianę tekstu, ale chcę się podzielić całą moją drogą - może to się komuś jeszcze przyda w przyszłości
------
2024-03-06
Badanie nasienia. Słaby wynik.
Koncentracja nie pozwala na znalezienie 200 plemników w komorze Neubauera. Koncentracja < 0,1 mln/ml poniżej zakresu dokładności komory
Całkowita ilość plemników w ejakulacie: brak danych
Ruch postępowy 16%
Ruch całkowity 22%
Nieruchome 78%
Żywotność 20%
Plemniki o prawidłowej budowie: brak danych
2024-04-18
Wizyta u naprotechnologa w Skoczowie. Z żoną staraliśmy się bezskutecznie o dziecko ponad rok, więc zdecydowaliśmy się na wizytę. Naprotechnolog zaleca wizytę u urologa i szereg badań krwi.
2024-04-29
Badania krwi:
TSH 1,489 μIU/ml, zakres 0,350 – 4,940
FSH: 30,55 mIU/ml, zakres 0,95 – 11,95 H
LH: 4,4 IU/ml, zakres 0,57 – 12,07
Estradiol: < 24 pg/ml, zakres 11,00 – 44,00
Prolaktyna: 23,91 ng/ml, zakres 3,46 – 19,4 H
Testosteron: 480,98 ng/dl, zakres 240,24 – 870,68
PSA całkowity: 0,528 ng/ml, zakres < 2,5
2024-05-07
Prywatna wizyta u urologa, dr-a Stelmacha, w Bielsku-Białej.
Jądro prawe OK, w normie, ale dolny zakres rozmiaru w cm. Stwierdzenie niejednorodnego lewego jądra. Zmiana w jądrze lewym o średnicy ok. 1 cm, która jest wyraźnie heterogenna, tj. wymaga weryfikacji obrazowej i biochemicznej.
Zlecenie rezonansu magnetycznego miednicy (Guz jądra lewego. Niejednorodność prostaty) z kontrastem oraz β-HCG i AFP.
Termin prywatny rezonansu: 15 lipca w Bielsku-Białej (!). Dzień później udaje się zdobyć wcześniejszy termin w Cieszynie. Dzień później dzwoni Bielsko, że mogą mnie przyjąć 10 maja. Ponieważ wycofałem już skierowanie z Bielska, pozostaję przy Cieszynie.
2024-05-08
Wyniki markerów:
β-HCG: 0,5 mIU/ml, zakres 0,0 – 2,0
AFP: < 2,00 ng/ml, zakres 0,89 – 8,78
2024-05-16
Rezonans magnetyczny miednicy z kontrastem.
2024-05-22
Wyniki rezonansu:
Jądro prawe o gładkich obrysach, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
Jądro lewe nieco mniejsze, o nieznacznie nierównych, pozaciąganych obrysach zewnętrznych, niejednorodnej strukturze. W części tylno-dolnej jądra widoczny jest "gwiazdkowaty" hypointensywny obszar o wielkości ok. 15 mm z cechami nieco niejednorodnego wzmocnienia kontrastowego - możliwa zmiana npl.
Wokół lewego jądra widoczne żylakowato-poszerzone naczynia powrózka nasiennego.
Poza tym struktury worka mosznowego obustronnie bez innej uchwytnej patologii.
Gruczoł krokowy w uwidocznionym zakresie ewidentnej patologii nie wykazuje.
Pęcherz moczowy o gładkich obrysach.
Pozostałe narządy miednicy mniejszej bez uchwytnej patologii.
Innych zmian nie uwidoczniono.
Wnioski: zmiana ogniskowa jądra lewego. Żylaki lewego powrózka nasiennego.
2024-05-28
Wizyta u dr-a Stelmacha.
Stwierdzenie guza, zalecenie wycięcia lewego jądra. Wystawione skierowanie na Oddział chirurgii onkologicznej i zalecenie szpitala onkologicznego w Bielsku-Białej lub Gliwicach, by od razu wejść w ścieżkę onkologiczną.
2024-05-29
Próba rejestracji telefonicznej w Gliwicach. Nie chcą przyjąć skierowania, ponieważ nie ma potwierdzonego nowotworu biopsją jądra (!). Rejestratorka stwierdza:
Jakoś do nas trafiają panowie z wynikami z biopsji na leczenie
Poza tym oni są poradnią, nie oddziałem.
Bielskie Centrum Onkologiczne stwierdza, że oni orchidektomii nie robią, odsyłają do Bielskiego Szpitala Wojewódzkiego do urologii. Oddziały urologiczne w Cieszynie i Chorzowie (Urovita) mówią, że robią orchidektomię, ale muszę mieć inne skierowanie - do oddziału urologicznego.
Telefoniczna konsultacja z dr-em Stelmachem; wizyta tego samego dnia w Bielsku, by odebrać nowe skierowanie, które zadziała w Chorzowie. Urolog dodaje, że Urovita to dobry wybór, młoda kadra, nowoczesne metody, dobry sprzęt. Mam szczęście ze skierowaniem, bo doktor jedzie dzień później na 10 dni urlopu (długi weekend).
2024-05-31
Rejestracja na pobyt w szpitalu Urovita na 2024-06-04 w trybie nagłym.
2024-06-03
Oddanie nasienia w Gyncentrum w Katowicach. Obsługa bardzo miła i empatyczna. Niestety nasienie nadal ma słabe wyniki, więc do mrożenia trafiają dwie słomki.
2024-06-04 do 2024-06-07
Pobyt w Urovita i szereg badań.
Rozpoznanie główne D40.1 NOWOTWÓR O NIEPEWNYM LUB NIEZNANYM CHARAKTERZE MĘSKICH NARZĄDÓW PŁCIOWYCH: JĄDRO
Opis rozpoznania D40.1: GUZ JĄDRA LEWEGO
Badania z 2024-06-04
LDH = 87 U/l, zakres 135 - 225;
AFP = 1,35 IU/ml, zakres 0,00 - 5,80;
Beta-HCG = 0,54 mIU/ml, zakres mężczyźni < 2,6
RTG
Prawowypukłe skrzywienie kr. Th.
Nawarstwienia opłucnowe w szczytach - co to znaczy?
Pola płucne bez zmian ogniskowych
Cień sercowo-naczyniowy w normie
Kąty przeponowo-żebrowe w normie
USG
Echoniejedonorodne zmiany w okolicy bieguna górnego i dolnego j. lewego o wym. ok. 1 cm.
W wypisie tego nie ma, ale lekarz przeprowadzający USG zwrócił uwagę na zwapnienia w tym jądrze i powiedział, że dość często zwapnienia przeradzają się w nowotwory. Lekarz też zauważył, że jest mniejsze od prawego i pyta, czy zwróciłem na to uwagę - nie zauważyłem tego.
2024-06-05
Usunięcie jądra lewego. Chirurg zauważył, że jądro lewe jest twardsze/sztywniejsze. Ponadto podczas operacji zwrócił uwagę, że żylaki powrózka nasiennego są dość spore.
Założenie drenu na dobę.
2024-06-07
Wypis ze szpitala.
Zalecenia dla lekarza przejmującego opiekę nad pacjentem:
- Usunięcie szwów 2024-06-18
- Dalsze decyzje terapeutyczne po ocenie wyniku histopatologicznego
- Wskazane wykonanie kontrolnego spermiogramu
- Kontrola w Poradni Onkologicznej
Zalecenia dotyczące dalszego leczenia::
- Wykonanie markerów w 5 (2024-06-10) i 10 (2024-06-15) dobie po operacji w Chorzowie
- Wizyta w Poradni Urologicznej celem omówienia odebranego wyniku badania histopatologicznego i dalszego leczenia u lekarza prowadzącego.
- Kontrola w Poradni Podstawowej Opieki Zdrowotnej.
Brak skierowania na tomografię - lekarz na moje pytanie o to odpowiada, że na to już skieruje onkolog.
W międzyczasie naprotechnolog sugeruje zrobienie badania kariotypu - czekam na wyniki.
2024-06-18
Ściągnięcie szwów. Rana dobrze się zagoiła.
Odbiór wyników.
Wyniki Markerów z 2024-06-10
LDH = 71 U/l, zakres 135 - 225;
AFP = 1,32 IU/ml, zakres 0,00 - 5,80;
Beta-HCG = 0,19 mIU/ml, zakres mężczyźni < 2,6
Wyniki Markerów z 2024-06-15
LDH = 74 U/l, zakres 135 - 225;
AFP = 1,32 IU/ml, zakres 0,00 - 5,80;
Beta-HCG = 0,31 mIU/ml, zakres mężczyźni < 2,6
Wyniki histopatologii
Opis makroskopowy
Do badania nadesłano nierozcięte jądro o wymiarach 4,0 x 2,3 x 2,2, cm z powrózkiem nasiennym długości 10,5 cm. Na przekroju guz w jądrze o wymiarach 1,3 x 0,9 x 1,2 cm z ogniskami satelitarnymi średnicy 0,8 cm i 0,5 cm. Guz i ogniska satelitarne na przekroju lite, kremowe. Makroskopowo guz nie przekracza osłonki białawej. Margines odcięcia na powrózku nasiennym w odległości 10,5 cm.
Opis mikroskopowy
Raport synoptyczny
Typ nowotworu: nasieniak
Rozległość naciekania: naciek nie przekracza osłonek jądra
Angioinwazja: nieobecna
Neuroinwazja: nieobecna
Minimalny zakres chirurgiczny: 3,5 mm
Naciekanie struktur towarzyszących: nieobecne
Jądro poza guzem: GCNIS, nasieniak międzykanalikowy (intertubular seminoma), zanik i szkliwienie kanalików nasiennych.
Sieć jądra: naciek nasieniaka
Najądrze: ognisk nowotworowych nie uwidoczniono
Wnęka jądra: ognisk nowotworowych nie uwidoczniono
Powrózek nasienny: żylaki powrózka, ognisk nowotworowych nie uwidoczniono
Marginesy chirurgiczne
Granica odcięcia na powrózku nasiennym: wolna od nacieku raka
Rozpoznania
ICD10 - C62: Nowotwór złośliwy jądra
ICD-O-3
C62 9061/3 JĄDRO, Nasieniak, BNO (C62.\_)
Podtyp morfologiczny: 9061/3
pTMN (UICC 8ed) - pT(1)m, Pn(0), L(0), V(0), R(0)
2024-06-19
Wizyta u urologa w Bielsku.
Urolog podkreśla, że operacja została bardzo dobrze przeprowadzona, a rana bardzo dobrze się goi. Wyczuwalna twarda tkanka w mosznie po lewej stronie to obrzęk i krwiak po uciętych naczyniach krwionośnych i nerwach (nie pamiętam do końca) - potwierdzone w USG. Nic niepokojącego, powinno zniknąć do sześciu tygodni od operacji.
Urolog interpretuje wyniki histopatologiczne jako bardzo dobre: żadnego poważniejszego naciekania, rak się nie wydostał i nie zaatakował naczyń ani nerwów. Brak innego niepokojącego utkania. Guz nie przekroczył osłonek jądra - też bardzo dobra wiadomość. Ocenia, że dobrze, że jądro zostało w całości usunięte, bo:
z niego i tak by już nic nie było
Zaleca dalsze leczenie/konsultację w gliwickiej onkologii. Dziwi się, że Chorzów nie założył mi karty DILO.
Na moją prośbę wystawia mi TK klatki piersiowej z kontrastem - termin 2024-07-08 w Cieszynie. W miarę możliwości chcę mieć jak najwięcej zrobionych badań przed wizytą u onkologa.
2024-06-21
Wizyta u lekarz rodzinnej, by poinformować ją o wykryciu guza i dotychczasowym leczeniu.
Lekarz również podkreśla, że wyniki z histopatologii są bardzo obiecujące i że możliwe, że zakończy się to ścisłą obserwacją, bez konieczności dalszego leczenia.
Również zaleca dalsze leczenie/konsultację w gliwickiej onkologii i też dziwi się, że Chorzów nie założył mi karty DILO.
--------
Co dalej? Który onkolog?
Tutaj nie wiem, do którego onkologa lub placówki się zgłosić.
Zarówno urolog, jak i lekarz rodzinna zalecają Gliwice, a miedzy wierszami odniosłem, może mylnie, wrażenie, że nie polecają BCO. Gdy próbowałem pociągnąć temat, trochę to ucinali na zasadzie "po prostu Gliwice są lepsze/najlepsze w Polsce".
Z kolei na mapce forum Gliwice są oznaczone jako ośrodek żółty, więc nie do końca polecany. Ponadto leczyła się tam moja znajoma z czerniaka (niestety zmarła) i bardzo ją frustrowało to, że jest to moloch, gdzie za każdym razem miała do czynienia z innym lekarzem, który na nowo musiał czytać jej historię choroby.
Czy możecie polecić kogoś lub jakąś placówkę z rejonu aglomeracji Śląskiej (od Gliwic po Dąbrowę Górniczą) oraz Bielska-Białej?
Przeglądając forum, natknąłem się na wątek dot. Bielska, gdzie poleceni zostali:
- Marcin Kowalski
- Anna Szwajkosz
- Paweł Pszczółka
Niestety wątek jest sprzed 7 lat, więc nie wiem, na ile to jeszcze są bieżące informacje. Na przykład p. Szwajkosz specjalizuje się aktualnie w raku piersi, ale z drugiej strony mówi, że:
Jako onkolog na co dzień zajmuję się także diagnostyką, terapią oraz kontrolą po leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego, dróg moczowo-płciowych i czerniaków.
Marcin Kowalski ma bardzo dobre opinie w internecie, ale też nie wiem, na ile można im zaufać. Z kolei przyjmuje również w Skoczowie, co dla mnie byłoby dość wygodne, ale rzecz jasna sama lokalizacja tutaj nie jest dla mnie kryterium.
Oczywiście jest jeszcze legendarny dr Sarosiek